shop.musicserver.cz
Blackmore's Night - Jsme všichni na stejné cestě

Blackmore's Night - Jsme všichni na stejné cestě

Vydáno: 29.06.2016 10:30 v sekci Rozhovory - Jaromír Koc | foto: facebook interpreta

Zhruba po roce se britsko-americká kapela Blackmore’s Night vrací do České republiky a se svojí show, ve které nechybí dobové oblečení a svíčky, tentokrát obsadí velký sál pražské Lucerny. Jen pár dní před tímto koncertem jsme měli možnost vyzpovídat dvě hlavní osobnosti - Ritchieho Blackmorea a Candice Night.

Minulý rok v září jste vydali nové album "All Our Yesterdays". Můžete v krátkosti popsat koncept této desky?

Ritchie: Vlastně ani ne. Je na posluchačích, aby k nějakému názoru došli sami. Abych řekl pravdu, v koncepty alb moc nevěřím.

Candice: Nikdy hudbu nechceme zatahovat do nějakých konkrétních směrů. To hudba táhne nás. Naše poselství je vlastně vždy stejné, přestože se kapela stále mění a vyvíjí. Hudba je útěkem od všeho stresu a tlaku moderního světa do něčeho krásnějšího a magičtějšího.

Blackmore's Night
© getreadytorock.com
Na zmiňované desce se nachází i několik coververzí. Jak je vlastně na svá alba vybíráte?

Ritchie: Prostě jen vybíráme písně, ke kterým jsme si v průběhu minulých let vypěstovali nějaký vztah. Konkrétně ty, které jsou na posledním albu, patří k těm, které jsme hráli svých přátelům na společných setkáních a oslavách v našich lokálních tavernách.

Candice: K těmto setkáním s našimi nejbližšími dochází zhruba jednou týdně. Buď se sejdeme v nějaké historické krčmě nebo u ohně a vezmeme s sebou akustické nástroje. Tímto způsobem máme možnost vzpomenout i na písně z minulosti, na které jsme třeba postupem času i zapomněli.

Poslouchat vaši hudbu je krásná věc, ale zažít váš koncert naživo je jako se ocitnout v jiném světě. Čím myslíte, že jsou vaše vystoupení výjimečná?

Ritchie: To se mohu jen domnívat. To by byla asi dobrá otázka pro naše fanoušky. Měl bych s nimi po koncertě mluvit a snažit se od nich dozvědět, co říkají na celou show, světla nebo zvuk, ale myslím, že bych z toho měl jen zamotanou hlavu. To, co se líbí jednomu, může druhý vnímat úplně opačně. Takže jsem se rozhodl to nedělat, neb každý z nich má jiný vkus.

Candice: Myslím, že k nejsilnějším okamžikům našich koncertů patří ty, kdy fanoušci zpívají s námi, za svitu měsíce, v nějakých historických prostorách. Je to přímo kouzelné. Je během toho tolik pozitivní energie, neuvěřitelné propojení, které je až dech beroucí.

Minulý rok jste odehráli krásný koncert v Českém Krumlově. Nyní budete svoji hudbu prezentovat v historickém sále Lucerny. V čem bude tento koncert rozdílný?

Ritchie: Jiný bude především v těch částech koncertu, kdy improvizujeme. Žádný náš koncert není stejný, i kdybychom hráli úplně ty samé písně. Souhra mezi hudebníky bude vždy rozdílná. Hrát v uzavřených prostorách je vždy něčím zajímavé, mám rád ten rezonanční zvuk. Navíc mě něčím fascinuje zákulisí Lucerny. Pokaždé tam cítím velmi zvláštní energii, kterou nedokážu ani logicky popsat. Je to tam až strašidelné. Prý se v té budově nachází několik tunelů, které vedou různými směry, a já myslím, že to má nějakou souvislost.

Blackmore's Night - All Our Yesterdays
© facebook interpreta

Jak člověk může vidět na vašich koncertech, jste si se svými fanoušci velmi blízcí. Je vidno, že jich mnoho nosí i tradiční dobové oblečení, stejně jako vy. Co cítíte, když vidíte, jakou jste pro ně inspirací?

Ritchie: Cítím velkou pokoru. Je krásné vidět, že to lidí vnímají stejně jako my. A tím mám na mysli nejen to nošení oblečení, ale samozřejmě i poslouchání hudby z dob dávno minulých.

Candice: Ti fanoušci, kteří se takto zúčastněně zapojují do našich koncertů, jsou jako staří přátelé, které jsme ještě nepotkali. Jsme všichni na stejné cestě - na stejné pouti lesem, následujeme hudbu a jsme uchváceni stejnými věcmi.

I když vaše poslední album vyšlo teprve minulý rok v září, stejně se musím zeptat na jeho nástupce.

Ritchie: Rozhodli jsme se, že si dáme trošku pauzu, neb se nám zdá, že jsme v poslední době nahrávali až moc. Navíc je velmi složité natáčet nové písně, když mezi tím jezdíte a lítáte po celém světě. Předběžně jsme si řekli, že se ve studiu zase sejdeme někdy v prosinci.

Plánujete, že celé léto strávíte na turné, nebo si najdete trochu času na opravdový odpočinek či dokonce na nějakou dovolenou?

Ritchie: Být na cestách a hrát lidem je pro mě dovolenou. V rámci turné odehrajeme koncert, pak máme dva či tři dny volno před dalším koncertem. I když řídí převážně náš agent nebo manažer a oba jezdí jako blázni, nemám rád, když hrajeme více než dvakrát nebo třikrát do týdne. V minulosti jsem cítil, že pracujeme až moc. Hráli jsme po Japonsku, Jižní a Severní Americe, Austrálii, a to bylo už vážně až moc. Jsem unaven z toho, že musím chytat letadla na různá místa a cestovat. Takže si dopřáváme dovolenou během turné. Zůstáváme na místech, kde vystupujeme - trošku se podíváme po městě a snažíme se nasáknout atmosféru.

Candice: Ono to má i své výhody. Když máme takhle mezi koncerty několik dní volno, jsme na každé vystoupení plni energie. Jsme známi tím, že dokážeme být na pódiu i čtyři hodiny a všichni kolem jsou z toho šťastni. V minulosti, když byl Ritchie zničený z lítání a trmácení se, nebyl nikdy schopen odehrát dobrou show. Hrávali jsme třeba jen hodinu a půl a byli jsme vyčerpaní a fanoušci nedostávali to, co chtěli na koncertě vidět. Teď je to bohudík už úplně jinak.

Máte na závěr nějakou speciální zprávu pro své české fanoušky?

Ritchie: Prosím, neměňte se. Česko je fantastické, prosím nenechte se poameričtit. Těžte z vaší krásné historie a nádherné hudby, která v této zemi vznikla.

Candice: Posílám mnoho lásky a těším se, že se brzy uvidíme!

NÁZORY
  • Vzpomínám (jirkaL, 29.06.2016 15:54) Reagovat

    na jejich koncert před deseti lety také v Lucerně, byl to zážitek i když zarputilí heavy rockeři stále
    nemůžou vydejchat tyhle Ritchieho folkrockové úlety do renesančních dob. Fakt je, že Blackmore.s
    Night je kapela, od které úplně stačí mít doma jedno album, protože je to pořád stejná písnička...

  • Predskokani (Sabina, 03.07.2016 18:38) Reagovat

    Koncert byl super! Zaujali mě i predskokani. Nevíte někdo kdo byla ta předkapela?

    • Re: Predskokani (Gaba, 03.07.2016 23:30) Reagovat

      Predskokani ma prekvapili/potesili pred par rokmi na koncerte v Ceskom Krumlove. Bol to open air, krasny letny vecer... ale cakanie na Ritchieho v saune menom Lucerna, to bolo moc. Predkapelu (vola sa Gothien) si viem predstavit na 3-4 skladby, aby nas dostala do primeranej nalady, ale usadila sa tam na nekonecne dlho a este sa po nej doladoval aparat pre BN. Boli sme siesti a potili sme sa tam tych cca 90 minut navyse, to je 540 minut, teda 9 hodin zivota, o ktore sme prisli.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 10/2021 - od Seleny Gomez přes Nicka Jonase po Roba Zombieho (16.03.2021 08:00)
- Fotogalerie: Ritchie Blackmore's Rainbow v O2 areně aneb večírek pro pamětníky (21.04.2018 08:35)
- Audio: Ritchie Blackmore představuje novou skladbu pod hlavičkou Rainbow (10.03.2018 15:20)
- Rainbow i s Ritchiem Blackmorem odehrají jediný koncert ve střední Evropě v Praze (25.10.2017 12:29)
- Nové desky 31/2017 (07.08.2017 05:47)
- Blackmore's Night se letos představí v České republice hned dvakrát (22.03.2017 08:36)
- Nové desky pro 46. týden (21.11.2016 10:53)
- Blackmore's Night se v červenci vrátí do České republiky (04.01.2016 13:08)
- Nové desky pro 45. týden (08.11.2015 14:47)
- Nové desky pro 38. týden (20.09.2015 16:24)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu