K botám zahledění Malory vystoupí s Khoibou

14.04.2006 12:32 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Malory N
© www.malory-music.com
Na konci dubna přijede do západních Čech známá německá skupina Malory. V klatovském Music clubu Střelnice ji v sobotu 22. dubna doprovodí česká Khoiba.

Na začátku 90. let se v Anglii zrodil nový hudební styl shoegazing. Šlo o kapely, které používaly ke svému vyjádření zpětných vazeb (feedbacků) a za pomoci různých krabiček a kytarových efektů vytvářely masivní a hutný, zasněný kytarový sound. V neposlední řadě využívaly tyto kapely ke svému pódiovému vyjádření i specifickou vizuální show. A protože všichni členové jednotlivých kapel byli zaneprázdněni vytvářením těchto zpětných vazeb, znamenalo to, že byli povětšinou otočeni zády k publiku, ke svým zvukovým aparátům nebo shlíželi ke špičkám svých bot. Odtud tedy vzniká termín shoegazing. (Shoe jako boty, gazing jako shlížení.) Svoji roli v tom mohla sehrát i určitá nejistota nebo introvertnost těchto kapel. Typickými představiteli scény byli Slowdive, Adorable nebo zásadní kapela té doby - My Bloody Valentine. V Česku to byly např. Ecstasy Of St.Theresa , Naked Souls či Moving Holiday. V polovině 90. let se k výhradně kytarovému zvuku přidávají klávesy a různé sekvencery a vzniká tím poněkud odlišný, emocionálnější "space sound". Právě v této době vstupuje na scénu i německá kapela Malory.

Malory vzniká v roce 1995 jako klasický kvartet. Svou hudbou pak oslavují fúzi kytar a elektroniky. Nad ní stojí vždy velice melodické vokály Daniely a Jörga. V každé písni trochu jinak a přesto skvěle. To dodává Malory punc unikátnosti a nevšední naléhavosti. Malory sice vycházejí z kořenů shoegazerové scény, jejich vzory byli a jsou britští Slowdive, ale samotná kapela se nebrání různým prvkům elektronické, houseové nebo ambientní hudby, a tím tak obohacuje svoji tvorbu. Album "The Third Face" je třetím počinem kapely. Navazuje na předchozí titul "Outerbeats", se kterým Malory slavili zatím největší úspěchy. CD "Outerbeats" se dokonce dočkalo vydání na známém a respektovaném indie labelu Clairecords a Malory na jeho podporu podnikli rozsáhlé turné po Severní Americe.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY