Kronika, jíž se začala psát nová éra

15.02.2006 12:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Good Charlotte začínali stejně jako jim podobné kapely. Z puberťáků, pro něž největším uměním bylo co nejvíce udeřit bicí nástroj a co nejostřeji projet struny elektrické kytary, nakonec vyrostla parta talentovaných kluků, kteří píší inteligentní texty, skládají zajímavé melodie a, i když to nejsou žádní fenomenální hudebníci či zpěváci, poslední deska "The Chronicles Of Life And Death" je důkazem toho, že rozhodně něco umí.
7/10

Good Charlotte - The Chronicles Of Life And Death (dualdisc)

Skladby: Once Upon A Time: The Battle Of Life And Death, The Chronicles Of Life And Death, Walk Away (Maybe), S.O.S., I Just Wanna Live, Ghost Of You, Predictable, Secrets, The Truth, The World Is Black, Mountain, We Believe, It Wasn't Enough, In This World (Murder), Meet My Maker (Bonus Track)
DVD strana
Celkový čas: asi 22 minut
Obsah: Album In 5.1 Surround And Enhanced LPCM Stereo, Exclusive Beihnd-The-Scenes Interviews With Band Members, Live Video Of Acoustic Performance At Tower Records In-Store In Oct. 2004
Celkový čas: 60:10
Vydavatel: Sony BMG
Album "The Chronicles Of Life And Death" vydali Good Charlotte už více než před rokem. Teď nám hudební vydavatelství nabízí dualdiscové vydání obohacené o DVD stranu. Za rok, co je deska venku, se kapele podařilo vydat několik poměrně úspěšných singlů, z nichž bezesporu nejznámějším bude "I Just Wanna Live". No přiznejme si to, je to sice pecka jako hrom, ale s těmi starými GC už to nemělo co dělat. Nic naplat, písnička se dlouhou dobu držela na předních příčkách hitparád a kapela dosáhla úspěchu, o jakém se jí možná nikdy ani nesnilo. Album "The Chronicles Of Life And Death" se však setkalo se dvěma odlišnými názory. Jakkoliv si kluci našli spoustu nových fanoušků, někteří staří byli z desky poněkud zklamaní.

Původní recenzi jste si na musicserveru již mohli přečíst. Mé nadšení z desky je oproti kolegovi přece jen o něco větší. I když nejsem žádným velkým fanouškem podobných kapel, Good Charlotte si mě získali. Ať už je to tím, že v jejich písničkách je vždycky něco k zamyšlení, jejich texty jsou duchaplné a, i když se občas snaží hrát na velké tvrďáky, jejich písničky neztrácejí melodičnost. Věřím tomu, že jejich zapřísahlí fanoušci nedají dopustit na první dvě desky, které představovaly kapelu v podstatě takovou, jaká skutečně je. Oproti nim je "The Chronicles" naprosto jiná kategorie. Good Charlotte skutečně dospěli, jsou melodičtější, vyhranější, vyzpívanější, zkrátka za těch pár let v showbusinessu nabrali dost zkušeností a já nemám strach říct, že tohle už je skutečně dospělá deska. Podobné názory vám řeknou i sami kluci v krátkém dokumentu, který je k dispozici na DVD straně. Prostřednictvím několika momentů se podíváme do studia, kde se deska natáčela, přičemž všechno je prostříháváno několika akustickými vystoupeními, kde GC ukazují, že to umějí i bez bušení do bicích a pročesávání elektrických kytar.

Stejně jako předchozí album se produkce ujal Eric Valentine, avšak už od začátku je díky intru "Once Upon A Time: The Battle Of Life And Death" jasné, že tahle deska bude o něčem jiném. Následující "The Chronicles Of Life And Death" možná připomene Green Day v době před několika lety. Z velmi povedených kousků je určitě třeba zmínit naléhavou "S.O.S." či první singl "Predictable", v němž stejně jako v "I Just Wanna Live" využili smyčcových linek. "Ghost Of You" zní, jako by se kapela nechala inspirovat popem osmdesátých let, zatímco "Secrets" jsou Good Charlotte bez jakýchkoliv kosmetických úprav. Bez poznámky nemůže zůstat ani nádherná "We Believe", která na desce plní stejnou úlohu, jakou na předchozí "Hold On". V závěrečné "Meet My Maker", která je skvělou ukázkou toho, jak kluci dokážou kombinovat melodičnost s ostrostí elektrických kytar, najdeme i skrytý akustický track "Wounded" s úžasným textem, ve kterém sice vyniká Benjiho nepříliš vyzpívaný hlas, ale na druhou stranu - není nad přirozenost!

"The Chronicles Of Life And Death" ukazuje kapelu ve zcela jiném světle. Na jednu stranu jsem rád za to, jakou desku kluci natočili, na druhou stranu mám trochu strach z toho, jak budou pokračovat a zda je komerční úspěch hitu "I Just Wanna Live" nestáhne ke tvoření podobných hitovek, nebo zůstanou sví, jako dosud. A pokud opravdu dospěli a budou odteď natáčet takové desky, jakou byla "The Chronicles Of Life And Death", rozhodně se zlobit nebudu. I když někteří fanoušci asi příliš nadšení nebudou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY