Skladatele Jiřího Bulise vzpomíná průřezové 2CD

06.01.2006 12:23 - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Jiří Bulis - Works / Věci
© facebook interpreta
Psal se 12. květen 1993, kdy se k příznivcům divadla, hlavně pak scén Husa na provázku a HaDivadlo, rozletěla smutná zpráva: při dopravní nehodě zemřel talentovaný skladatel, klavírista a příležitostný zpěvák Jiří Bulis. Vydavatelství Wolf Records nyní, takřka šedesát let ode dne, kdy se Bulis narodil, přichází se vzpomínkovým dvojalbem, nabízejícím průřez jeho rozsáhlou tvorbou.

Vydavatel Vuk Kratěna přirovnává přes dvě a půl hodiny hrající kolekci "Works / Věci" k archeologii: "Některé z nahrávek byly starší víc než 40 let a většina z nich byla uložena v nevyhovujících podmínkách a na magnetickém materiálu, který časem ztrácí kvalitu. Pro záchranu nahrávek byl proto nejvyšší čas a bez použití nejmodernějšího počítačového vybavení by to bylo zcela nemožné." Stejně tak bylo obtížné dostat se k některým záznamům, sesbíraným po archivech, studiích a soukromých sbírkách. Příprava titulu proto trvala celé dva roky.

Jiří Bulis se narodil 3. října 1946 v Chomutově. Po gymnáziu absolvoval hudební výchovu na pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a skladbu u Miloslava Ištvana na JAMU. V letech 1972-1979 pak sám vyučoval, a sice klavírní improvizaci na kroměřížské konzervatoři. Po roce 1979 se soustředil pouze na kompozici, a to především pro divadla (chomutovské Divadlo v podloubí, brněnské Divadlo na provázku, prostějovské HaDivadlo, gottwaldovské Divadlo pracující) i televizi (mj. "Faust", "Jan houslista", "Zlatý drak", "Zvláštní bytosti" či řada dílů seriálu "Bakaláři"). Vedle toho tvoří jeho dílo písně, popěvky, songy a šansony na texty básníků i texty vlastní, které příležitostně interpretoval u klavíru. Zvládl jich na tři sta a část z nich vydal vlastním nákladem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY