Sepultura po česku

30.12.2005 05:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Devět brutálních tracků naleznete na debutovém CD "World, Inc." trashcoreové formace Mea Culpa. A jaký že Svět a.s. je? No velmi, opravdu velmi tvrdý, drsný, špinavý, plný násilí, drog a vůbec, škoda mluvit. Račte vstoupit do naší recenze a dozvíte se víc.
7/10

Mea Culpa - World, Inc.

Skladby: On The Way, World, Inc., Desperation, Dragged, Escape, Brain, Only Once, Undecided, Pills
Celkový čas: 29:16
Kapela Mea Culpa (latinsky moje chyba) vznikla oficiálně před třemi lety v Pelhřimově. Jenže pravé kořeny sahají mnohem hlouběji do historie. Nynější frontman Peter Zachariáš hrál v kapele Extrem, následně Extreme. Tahle deathmetalová parta se už ale pravděpodobně rozpadla. A tak slovo dalo slovo a Peter nejspíš nastálo přestoupil k Mea Culpě. Ta objížděla lokály a malé klubíky do doby, než se v květnu roku 2005 rozhodla oblažit svět svojí hudbou a natočit "World, Inc.". Zarážející skutečnost, že CD bylo nahráno za jedno odpoledne, naštěstí není na výsledném produktu moc znát. Ostatně ono na něm ani nebylo zase tak moc co zkazit.

Kapela měla základy z předešlých let, a tak je dobře, že na "World, Inc." jsou kousky živým hraním většinou už prověřené. Protože Mea Culpa je hlavně o živých vystoupeních. Kapela nesází na experimenty a hraje to, co umí nejlépe - hardcore. Žádné prvky nu-metalu, na které jsme byli zvyklí mezi lety 2002-2003, tedy nečekejte. Hned první kousek "On The Way" je přímo ukázkový vzorek sloužící k tomu, abyste si udělali o Mea Culpě obrázek. Bicí se snaží předběhnout čas a typický zvuk kytary Petera Zachariáše, jehož riffy jsou opravdu pro zvuk celé Mea Culpy dost podstatné, jsou hlavními poznávacími znaky tohoto alba. Nejlepší skladba z celého alba je nejspíš "Only Once", nevím proč kapela na zpěv nedává větší důraz. Přitom pak písně získají nový líbivější rozměr. Peterův řev je někdy už opravdu moc. Jeho imitace prvního zpěváka Sepultury Maxe je sice výborná, místy byste mohli mít pocit, že ji právě teď posloucháte, ale čekal jsem víc. Občas probleskne zajímavá poloha kytary nebo si konečně oddechnete, to když začne Peter na chvilku zpívat, ale jinak už je to opravdu jen pro ty ortodoxní fandy žánru. Žádný čajíček, ale drsná death-metalovo-hardcoreová realita. Navíc podtržená nezbytně temnými texty o korupci, drogách, terorismu a špatných politických systémech (tedy alespoň doufám, že jsem je pochopil správně).

Na české poměry svého žánru nadprůměrná deska. Musím kluky pochválit, že nahráli jen devět nejlepších věcí, a desku tak zbytečně nenatahovali o nekvalitní materiál. "World, Inc." je na našem malém skromném českém písečku deskou povedenou. Ale pozor! Jen pro fandy kapel jako Sepultura, Slipknot, Cannibal Corpse a tak podobně. Ostatní ruce pryč, protože tuhle nálož byste nemuseli rozdýchat!

CD k recenzi poskytla kapela Mea Culpa.

Album: Mea Culpa - World, Inc.
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 29:16
Skladby: On The Way, World, Inc., Desperation, Dragged, Escape, Brain, Only Once, Undecided, Pills


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY