Candyman znovu a v obraze

28.12.2005 05:00 - Martin Svetlík | foto: facebook interpreta

Jamiroquai, hudební extenze zpěváka a tanečníka Jay Kaye, zalitovala letního data vydání poslední desky "Dynamite", a napravuje to jejím dualdiscovým bratříčkem, se kterým přichází na předvánoční trh. Pokud chcete vědět, o co že nás roztančení Britové chtějí obohatit, čtěte dále.
8/10

Jamiroquai - Dynamite (dualdisc)

Skladby: Feels Just Like It Should, Dynamite, Seven Days In Sunny June, Electric Mistress, Starchild, Loveblind, Talullah, (Don't) Give Hate A Chance, World That He Wants, Black Devil Car, Hot Tequilla Brown, Time Won't Wait
DVD strana
Celkový čas: asi 30 minut
Obsah: The Making Of "Feels Just Like It Should" (Video), Feels Just Like It Should (Video), Seven Days In Sunny June (Video)
Celkový čas: 54:59
Vydavatel: Sony BMG
Album "Dynamite" britské taneční party Jamiroquai u nás vyšlo v CD podobě s velkou pompou bratru skoro před půl rokem. Nyní se nabízí otázka, co motivovalo Jay Kaye, jeho compaňeros, management kapely či nahrávací firmu k vydání dualdiscu těsně před Vánocemi. Nedovolím si v žádném případě sahat nikomu z výše zmiňovaných do svědomí, třeba je u nich opravdu navýsost přítomna téměř altruistická touha co nejvíc obohatit fanoušky dalšími bonusy. Nebo možná spíše obohatit druhou stranu, kdo ví? Zanechme ale pustých spekulací a podívejme se, co je na dualdiscu zajímavého.

Pochopitelně na audiostraně najdete kompletní album "Dynamite", ovšem tak, jak ho málokdo z nás má doma, neboť se na něj vešla i píseň "Time Won't Wait", jež byla původně pouze na UK releasu. Co si o albu myslí kolega Ručka ve své recenzi, nechávám na něm, já CD stranu hodnotím zhruba o bodík lépe - dle mého je to nejlepší deska, kterou Jamiroquai natočili. Hity jako "Dynamite", "Seven Days In Sunny June", "Loveblind" či "Black Devil Car" musejí potěšit každého fanouška hudby točící se okolo acid jazzu, funku či inteligentního retro disca, ale i ostatní písně vám velmi rychle uvíznou v hlavě a ne a ne se pustit. Kromě toho je album celkově docela pestré, čímž šplhá na mém pomyslném Jamiroquai žebříčku na číslo jedna před mou doposud nejoblíbenější "A Funk Odyssey" (přestože kolega Hrubý se mnou v této své recenzi hrubě nesouhlasí).

Zajímavější je ale pro tento článek DVD side, kterou naleznete na druhé straně nosiče, jak už to tak bývá. Sem Jamiroquai umístili kompletní album v Enhanced Stereo zvuku. Doznávám, že jsem technický analfabet a diletant, a tak mohu říci jen tolik, že je určitě lepší než všechny ostatní, jinak by ho zvukař dozajista nepoužil. Kromě této téměř obligátní náplně dualdiscu tu najdeme ještě dva klipy, konkrétně k singlům "Feels Just Like It Should" a "Seven Days In Sunny June" a making of k prvnímu zmiňovanému. Osobně cítím jako největší devizu disku pohled do zákulisí natáčení klipu, kde Jay Kay jezdí na teflonových podrážkách za autem a podává k tomu všemu zasvěcený komentář. Ale i klip k akustické "Seven Days In Sunny June" je více než zdařilý a větší letní pohodu asi teď kolem Vánoc jen tak neuvidíte.

Už na začátku jsem napsal, že, co se týče hudebního materiálu, můžeme směle hodnotit relativně vysoko, a DVD strana tohle hodnocení nijak nesráží. Pokud ještě "Dynamite" nemáte v čistém CD provedení, jednoznačně vám tuto desku doporučuji, pochopitelně v dualdisc podobě (kdo by také nedoporučil, je toho tam jednoduše víc). Pokud už se vám doma CD někde válí, asi si ho znovu jen kvůli klipům tak jako tak nepořídíte.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY