Renesanční beaty

22.12.2005 13:30 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Originální náladové beaty s jazzovými samply a žádný rap. Tak zní první české album instrumentálního či abstraktního hip hopu. Producent DJ Side na "The Renaissance - Abstract Hiphop Beats" navazuje na vzory jako DJ Krush či DJ Vadim a zbytku domácí scény utíká mílovými kroky.
8/10

DJ Side - The Renaissance

Skladby: All That Jazz, Do You Feel Lucky?, Eden, Keep Walkin', Strange Desire, Keep Your Eyes On Side, White Rabbit, Untitled (produced by Sinuz)
Celkový čas: 35:20
Hip hop je jedna z mála domácích scén, na kterých se děje něco zajímavého. Pokud vás nebaví rappeři, kteří se předhánějí ve vzájemných urážkách, pak je tady ještě jeden spodní proud, který také stojí za poslech. Platí to za oceánem stejně jako u nás. Mluvím o instrumentálním hip hopu, který je postavený na hypnotickém účinku pomalých beatů a výrazných jazzových samplů. Žánr, který ve světě proslavila jména jako DJ Shadow, DJ Krush, DJ Vadim nebo Fila Brazillia, už našel své první zastánce i u nás. Zatímco na Slovensku vydal velmi chválené album "Gastarbeiter" Karaoke Tundra, Češi kontrují trochu umírněnějším počinem - albovým debutem DJ Side "The Renaissance" na značce BBRekordy. Podtitul desky "Abstract Hiphop Beats" jednoznačně vymezuje, co deska nabízí. A aby bylo hned na úvod jasné - jedná se o lahůdku, po které se olízne nejeden fanjšmekr mezi fanoušky českého hip hopu.

Česko má málo opravdu dobrých rapperů a bohužel ještě méně originálních a dobrých producentů. Za stálicí Wichem, jehož význam už překročil hiphopové ghetto, jen pomalu vyrůstá druhá generace (Opia, De-Tonate, Trafik). Mezi ně určitě patří i DJ Side, který si svoje debuty odbyl jako beatmaster K. O. Kru (polovina singlu "Sou Věci/Pocit") a rappera Cáby, se kterým natočil desku "The Album" (vyšla v dubnu na BBRekordy). Na sólové dráze ale Side předvádí ještě mnohem zajímavější věci. Vedle "The Renaissance" je třeba zmínit výbornou mixtape "Sideology", kde zazněly i některé písně z aktuálního EP, i velmi slibné spojení s Karaoke Tundrou a MMtm na mp3-only EP "Shanghai Reggae". Teď ale zpátky k albu "The Renaissance", které se opravdu povedlo. DJ Side dokazuje, že i domácí hip hop může mít zajímavé beaty, a v podstatě každá ze sedmi skladeb desky strčí do kapsy kteroukoliv instrumentálku z českých desek (tedy samozřejmě až na ty Wichovy). "The Renaissance" nabízí pomalé zadumané beaty, které na vás někdy hodí docela těžkou deku, atmosféru zakouřených jazzových barů a samozřejmě módní scratche. Jediným vyloženým záporem desky je stín, který na Sideho vrhají jeho zámořské vzory. Třeba "All That Jazz" využívá výrazného samplu kontrabasu a jako by vypadla z Krushovy geniální pecky "Kakusei", což platí i u arytmického motivu zvonečků v "Keep Your Eyes On Your Side", které japonský DJ použil, tuším, někde na "Strictly Turntablized". A "Strange Desire" je zase něco jako chybějící kousek do "Private Press" DJ Shadowa. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že je to kdovíjaká ostuda, dělat abstraktní hip hop a neotřít se přitom o Krushe je prostě nemožné.

Nejlepší skladby se těžko vypichují. Snad "Keep Walkin'" s chytlavým nasekaným refrénem vysamplovaným z dvacet let starého hitu "Keep On Walkin'" r'n'b zpěváka Gino Vannelliho (ano, opravdu to je v originále muž). Hodně se mi líbil i poslední "White Rabbit" s perfektně sedícím samplem Jefferson Airplane ze stejnojmenné písně. Album pak uzavírá jeden kus od Sideho kolegy Sinuze, který ovšem pefektně do atmosféry EP zapadá. Pochvalu si zaslouží i výborný zvuk (master dělal Tomáš Sochůrka ve studiu Jižák) a stylový obal. Pokud vás moje recenze nepřesvědčila, pak se to určitě podaří přímo skladbám z desky. Hned tři z nich si můžete stáhnout zde.

Jestli český instrumentální hip hop dělí od toho světového jen šest let (1999 = "Kakusei", "U.S.S.R.: Life From the Other Side"), pak můžeme být opravdu rádi. Je pravda, že tento styl už dávno nepatří mezi ty nejprogresivnější, což ale význam tohoto EP určitě nezlehčuje. S "The Rennaisance" jsme dohnali dluh, který máme třeba vůči polské scéně (vynikající desky producenta jménem Noon - "Bleak Output" nebo "Gry studyjne"). Side potvrdil šeptandu, která o jeho talentu referovala celý rok a "The Renaissance" určitě patří mezi nejlepší domácí hiphopové desky roku, ačkoliv toho s hip hopem, jak ho zná většina, nemá moc společného. Vítejte v nových časech domácího hip hopu!

CD k recenzi poskytl DJ Side.

Album: DJ Side - The Renaissance
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 35:20
Skladby: All That Jazz, Do You Feel Lucky?, Eden, Keep Walkin', Strange Desire, Keep Your Eyes On Side, White Rabbit, Untitled (produced by Sinuz)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY