Supporti potřetí a zatím nejhůř

07.12.2004 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Po odchodu Yardy Helešice se čekalo na to, jak si Support Lesbiens bez něj poradí. Poradili si sice stále docela dobře, ale i tak je jejich novinkové album "Midlife" nejslabších ze všech tří desek, které vydali ve své novodobé historii. Více v dnešní recenzi.
6/10

Support Lesbiens - Midlife

Skladby: You Are My Star, Telephone, She Lives In Man, Savannah, Strawberry Days, Cliché, Function Disabled, Meditating, Drift Off Sober, Dreamland, On My Line, Fameless, Desire
Celkový čas: 47:13
Některá fakta je pro objasnění situace nutno opakovat neustále. Tedy - před pár měsíci prošli Support Lesbiens poměrně razantní proměnou základní sestavy, kdy byl odejit producent a velmi významný skladatel v rámci kapely Yarda Helešic, na jeho místo přijat René Rypar a další dva koncertní členové byli také přijati do základního kádru. Skupina rozhodně nelenošila, hned se vrhla do skládání a nahrávání, tudíž za pár měsíců měla hotové nové album nazvané "Midlife". Na tvorbě desky se podílela celá pětice muzikantů, což slibovalo oživění a proměnu jejich repertoáru. A jak se povedlo? Podívejme se pravdě do očí - z dosavadních tří desek novodobých Support Lesbiens je "Midlife" jednoznačně nejslabší, přesto však v kontextu české scény stále velmi dobrá.

Supporti měli několik cest, kudy se na novince vydat, převládal názor, že po příchodu kytarového bijce Rypara (mj. Eleison či Krucipüsk) se kapela přikloní k výrazně kytarovějšímu zvuku, o čemž by svědčila i jejich snaha jít zpět do klubů. Naživo možná znějí tvrději, na albu však ne. Stručně řečeno se dá říci, že za úspěch Support Lesbiens mohly tři věci - výborné písničky s hitovým potenciálem, zpěv Kryštofa Michala a moderní, elektronikou podbarvený zvuk. Na "Midlife" z těchto tří ingrediencí v plné síle však zůstala pouze druhá položka.

Zatímco na "Renegeration?" i "Tune Da Radio" byla kupa výrazných písniček (dobře, říkejme jim hitové), novinka jich přináší pomálu ("You Are My Star", "Telephone", "Cliché" a "On My Line"), spíše vám celá deska splyne v jednu hmotu. Neboli zatímco dříve byla úroveň desky vyrovnaná, na "Midlife" trčí do výšin několik skladeb, které ty ostatní více než zastiňují, a nutkání přeskočit na další písničku je často velmi silné. Největší zklamání pak tkví ve zvuku. Kytar rozhodně nepřibylo, ale naopak výrazně ubylo elektroniky, čímž vznikla mezera, která není ničím zaplněna, takže deska pak oproti minulým dvěma občas působí dojmem jisté nedodělanosti. Model kytara, basa, bicí je sice občas fajn, u Supportů je to pro mě minimálně na studiové nahrávce málo.

Výše zmíněné asi budí dojem, že je "Midlife" nepovedená deska, což samozřejmě není pravda. Jen je o dost slabší než předchozí dvě a nepřináší takový posluchačský zážitek jako předešlé nahrávky. V diskografii kapely bezpochyby nebude zaujímat čelní místo a snad budou další desku Supporti připravovat déle a pečlivěji. Jak po stránce skladatelské, tak i aranžérské.

CD k recenzi poskytla skupina Support Lesbiens.

Album: Support Lesbiens - Midlife
Hodnocení: 6/10
Celkový čas: 47:13
Skladby: You Are My Star, Telephone, She Lives In Man, Savannah, Strawberry Days, Cliché, Function Disabled, Meditating, Drift Off Sober, Dreamland, On My Line, Fameless, Desire


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY