Z hloubi duše a v potu tváře

25.11.2004 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Chraplavý Angličan Joe Cocker se letos připomněl deskou coververzí "Heart & Soul". Výletem do nedaleké minulosti je DVD "The Best Of Joe Cocker Live", jež přináší Cockerův koncert v německém Dortmundu roku 1992 a ještě něco navíc.
8/10

Joe Cocker - The Best Of Joe Cocker Live

Skladby: Feelin' Alright, Hitchcock Railway, Many Rivers To Cross, Up Where We Belong, I Can Hear The River, Shelter Me, Please No More, Night Calls, Now That The Magic Has Gone, You Can Leave Your Hat On, When The Night Comes, Love Is Alive, Unchain My Heart, Feels Like Forever, With A Little Help From My Friends, The Letter, Sorry Seems To Be The Hardest Word, You Are So Beautiful; Bonus: You Can't Have My Heart, Love Not War, Never Tear Us Apart, Midnight Without You, Respect Yourself, Everytime It Rains, This Is Your Life, Unchain My Heart
Celkový čas: cca 124 min.
Vydavatel: EMI
Joe Cocker na sebe nenechává zapomenout, vždyť navzdory svému věku vůbec nepatří do starého železa. Po loňském výběru největších hitů a letošní žhavé novince plné coververzí písniček blízkých jeho srdci (Heart & Soul), se nám nyní dostává do přehrávačů DVD s názvem "The Best Of Joe Cocker Live". Představuje Cockera ve dvou časových obdobích - hlavním programem DVD je záznam dvanáct let starého vystoupení v Dortmundu, bonusy ukazují Cockera v současné době.

Joe Cocker je jedním z nejlepších důkazů toho, že zpěvák nemusí být současně i autorem interpretovaného materiálu, pokud je ovšem dost osobitou a originální osobností. Sám Cocker je ostatně jedním z nejčastějších a nejlepších přebíračů cizích písní, ze kterých dokáže udělat znovu hity. I na našem DVD se pěkně ukazuje zpěvákova originalita a to slovo, jež se v současnosti tak nadužívá i u lidí, k nimž vůbec nepasuje, a sice charisma. Cockera poznáme hned díky jeho typickému hlasu, zvláštnímu pódiovému projevu, pohybům rukou a nasazení. V tmavé košili s vyhrnutými rukávy dává ze sebe opravdu všechno a pot v jeho tváři mu můžeme bez uzardění věřit do poslední kapky.

Snad jedinou věcí, o které můžeme diskutovat (a ještě k tomu zbytečně), je absence mnoha skladeb, jež se mohou honosit označením "The Best Of Joe Cocker" - stačí se podívat do seznamu na Cockerových deskách největších hitů a těch, co na koncertním DVD chybějí, je dost a dost. I tak je dortmundský setlist silný a ty nejmocnější živé písně nechybějí ("You Can Leave Your Hat On", "Unchain My Heart" a nesmrtelná verze "With A Little Help From My Friends"). Zakončení koncertu v podobě nádherné milostné písně "You Are So Beautiful" ve světle stovek prskavek v publiku je úchvatné.

Koncert v Dortmundu vyšel původně na videokazetě a nynější podoba na DVD je mírně rozšířena, zvuk je k dispozici i v DTS, obraz ostrý. Současnou podobu Cockera pak v bonusech představuje dva roky starý záznam osmi písní z též německého Kolína nad Rýnem, z toho sedm skladeb je z tehdy aktuální desky "Respect Yourself". Zde je obraz syrovější, ale dle mého názoru vynalézavější, takový šerosvit pasující k menšímu prostoru klubu a Cocker, o deset let starší, je opět vynikající. Zajímavý jedenáctiminutový rozhovor s aktérem se pak váže pouze k okolnostem vzniku již zmíněné desky coververzí "Heart & Soul". Sečteno a podtrženo - dobrá zábava, kvalitně odvedená práce.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY