Plane třicet let, ale žhavé je stále

01.11.2004 10:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Různé výroční reedice starých alb jsou poměrně častým jevem. Jsou desky, u kterých takový počin stojí za to, jsou desky, u kterých by se o tom dalo s úspěchem pochybovat. Jak si v tomto směru stojí klasické dílo hardrockových velikánů Deep Purple nazvané "Burn", kterému je letos třicet let, vám napoví naše recenze.
8/10

Deep Purple - Burn (30th Anniversary Edition)

Skladby: Burn, Might Just Take Your Life, Lay Down, Stay Down, Sail Away, You Fool No One, What's Going On Here, Mistreated, "A" 200. Bonusy: Coronarias Redig (remix), Burn (remix), Mistreated (remix), You Fool No One (remix), Sail Away (remix)
Celkový čas: 71:49
Vydavatel: EMI
Deep Purple jsou kapelou, která je příkladem toho, že umělci si nemusí lidsky dvakrát padnout do oka a přitom mohou vytvářet vynikající díla. To byl i případ asi nejslavnější sestavy Párplů, ve které na počátku sedmdesátých let vydali hardrockové klenoty jako "Deep Purple In Rock", "Fireball" nebo "Machine Head". V roce 1973 ovšem již zpěvák Ian Gillan a baskytarista Roger Glover odmítli snášet dále despotické metody kytaristy a od přírody vůdčí osobnosti Ritchieho Blackmorea a skupinu opustili. Paradoxně dnes oba na rozdíl od Ritchieho v kapele opět fungují. Noví členové David Coverdale a Glenn Hughes se však ukázali jako zdatní náhradníci a pětice, do které patřil ještě bubeník Ian Paice a klávesista Jon Lord, natočila v této sestavě jako první právě album "Burn".

Osm vynikajících hardrockových vypalovaček s pro Deep Purple typickými delšími stopážemi (žádná skladba není kratší čtyř minut, výjimkou není ani více jak sedmiminutová) bylo digitálně vyčištěno a zní, jako by byly nahrány včera. K tomu pět bonusů v podobě jedné b-strany singlu a čtyř remixů skladeb z alba, vše letos nově smícháno z původních stop. Rozdíly oproti původním mixům sice nejsou nijak výrazné, sem tam jiný rejstřík kláves či trochu jinak zahrané sólo, ale pro fanoušky je to jistě přídavek milý. Původně zamýšlené nahrávky ze zkoušení před natáčením alba by byly sice asi zajímavější, leč kvalita záznamů na kazetách byla shledána nedostatečnou, takže musíme vzít zavděk jen těmito pěti remixy. Ovšem propagační větě, ve které se praví, že zní "really powerfull" nelze než dát za pravdu. Připočteme-li k tomu čtyřiadvacetistránkový booklet s podrobným popisem historie vzniku této desky a s mnoha podařenými fotografiemi, pak při rozhodování o příští dobré investici je toto CD vskutku velkým favoritem.

"Burn" je albem z doby, kdy byla skupina Deep Purple na svém vrcholu, určovala ve svém žánru směr a ani osobní rozpory členů jí nedokázaly zabrzdit. Je to jeden z pilířů rockové historie, na kterém se naplno ukazuje skladatelská invence a vynikající hráčské umění všech členů. Jste-li alespoň trochu příznivci ostrých kytar, rychlých prstů běhajících splašeně po černých a bílých klapkách, klenutých hlasů a pevné, pulsující rytmiky, oslavte s Deep Purple toto výročí. A pokud vás nic z toho neoslovuje, pravděpodobně tuhle recenzi ani nečtete...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY