Eine Kleine Popmusik

30.09.2004 17:20 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Dvacáté výročí existence oslavila německá kapela Alphaville v rámci světového turné i dvěma koncerty v naší domovině. Na druhý koncert v Havířově jsme se byli podívat a nyní se s vámi v dnešní reportáži můžeme podělit o naše rozporuplné dojmy.
Alphaville live
© www.alphaville.nu
Na zimní stadion v Havířově mne hnala především zvědavost a pošetilá snaha nostalgicky zavzpomínat na léta osmdesátá. Desku kapely Alphaville "Forever Young", málo platné, už budu mít "forever" spojenou s lyžákem v prváku na gymplu. Podobných zvědavců a pamětníků (dobře, našli se i vskutku věrní fanoušci, kteří znají i desky po hitovém výběru "First Harvest" z roku 1992) se v hale sešlo nepříliš mnoho, počet diváků bych směle odhadl do počtu 1500 hlav.

Zpravodajská povinnost velí zmínit se o předskupině, což bylo syntezátorové duo (občas s hostujícím kytaristou) PRoject vedené Richardem Pachmanem, známým to klávesovým specialistou, který vydal řadu esoterických alb. Typově byl PRoject na předskakování vybrán vhodně - v lepších momentech zněl jako Camouflage, ovšem to lpění na někdy dost nepříjemném umělém klávesovém soundu z 80. let a rádoby romantických textech bylo k uzoufání. Nedobré pro předskokany byly probíhající stavební a přípravné práce na pódiu - to bylo od realizačního týmu hlavních hvězd večera dost nefér.

Alphaville live
© www.alphaville.nu
Nástup Alphaville, přiznám se, mi způsobil šok. Měl jsem Mariana Golda nějakým způsobem zafixovaného v paměti (moje chyba) a tady vyběhl na pódium napuchlý chlápek s vizáží Michala Davida. Navíc mu prvních pár sekund nefungoval mikrofon a na klávesy hrál chlapík vypadající jako Hermann Göring, ve skutečnosti to ovšem byl Londýňan Martin Lister. Příjemně mne překvapily živé bicí a kytara, oba nástroje velmi zpříjemnily zvuk a dodaly písním větší šťávu. Důraz ve výběru skladeb byl kladen na nejslavnější debutové album (výborná byla šlapající "A Victory Of Love" nebo do reggae hozená "Sounds Like A Melody"), zaznělo i několik novinek z desky připravované na rok 2005. Trochu mne zamrzelo opomenutí desek "Breathtaking Blue" a hlavně "Afternoons In Utopia" - z té, pokud se dobře pamatuji, zazněla jen skladba "Jerusalem" a to měl ještě Gold dva velké paměťové výpadky v textu.

Zvuk vystoupení byl vzhledem k místu konání velmi slušný, obrazové projekce taktéž (až na občasné hlášky Eine Moment Bitte - tohle by se opravdu nemělo stávat!). Pomineme-li zpěvákovo časté hledění do textů položených na zemi, opotřebovanou vizáž a sem-tam docházející dech (například v "Jet Set"), musíme uznat, že Gold má pořád svou charakteristickou mladou barvu hlasu. Pár momentů bylo ten večer rozpačitých a pár výborných. Kdybychom i koncerty hodnotili bodově, dal bych slušných 60 %. Jako nostalgická exkurze do minulosti vystoupení Alphaville fungovalo, ale do budoucna bych na ně už moc nesázel.

Alphaville, PRoject, Zimní stadion Havířov, 29.9.2004


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY