Letošní Mercury Award získali Franz Ferdinand

09.09.2004 08:23 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Franz Ferdinand
© facebook interpreta
Skotská skupina Franz Ferdinand získala 7. srpna za svůj bezejmenný debut prestižní hudební cenu Mercury Award. V hlasování kritiků porazili mimo jiné Basement Jaxx, Keane i Jamelii. Mezi neúspěšnými jsou i The Streets, kteří neproměnili už druhou nominaci.

Čtyřčlenná partička z Glasgow naplnila očekávání anglických bookmakerů, kteří ji favorizovali už od chvíle, kdy byly vyhlášeny nominace. Frontman Franz Ferdinand, kytarista a zpěvák Alex Kapranos, řekl: "Jsme nadšení. Přišlo to zrovna v roce, kdy je kolem nás tolik fantastických kapel. Kdokoliv z ostatních nominovaných by si to zasloužil více než my." Debutová deska Franz Ferdinand vyšla v Anglii v únoru a zatím se jí prodalo přes milion kusů. Kapela z ní vydala už čtyři singly, když "Take Me Out" dosáhlo trojky britského žebříčku. Úspěchy slaví i jinde v Evropě a za oceánem. Před dvěma týdny hráli v Praze a ačkoliv jejich desku v kamenných obchodech koupíte jen stěží, vyprodali Roxy.

Cena Mercury se uděluje za nejlepší britské album uplynulých dvanácti měsíců a mezi minulými vítězi jsou například Pulp, Roni Size&Reprazent nebo Talvin Singh. Minulé dva ročníky vítězili zástupci britské urban music Ms. Dynamite a rapper Dizzee Rascal.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY