Dave Matthews Band čelí ekologickému skandálu

28.08.2004 14:27 - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Dave Matthews Band
© facebook interpreta
Populární rocková sestava Dave Matthews Band občas mluví s odporem o znečišťování životního prostředí a podporuje ekologické aktivisty. Jejich pověst ochránců přírody je však již nějaký ten týden v ohrožení. Jeden z pěti řidičů autobusu, s nímž objíždějí koncerty, byl totiž obviněn z ilegálního skladování odpadů a veřejného pohoršování. A jak už to tak bývá, skupina se veze s ním.

Zhruba dvě třetiny pasažérů výletní lodi Little Lady byly v Chicagu počátkem srpna během vyhlídkové plavby náhle znečištěni hnědožlutou, páchnoucí tekutinou; několika z nich tato událost přivodila nevolnost a zvracení. Viníkem byl řidič černého autobusu, který ve chvíli, kdy loď zrovna podplouvala tamější most, do řeky vyprazdňoval naplněný kontejner svého vozu (jak říká vyšetřovací spis, kontejnery autobusů, jako je tento, pojmou až sto galonů odpadu). Výpovědi svědků a následné šetření ukázaly na Stefana A. Whola, který tehdy jel pro jednoho ze členů kapely do hotelu. Chicagský starosta zuří, noční televizní pořady mají zase koho zesměšňovat, mluvčí kapely veškerou vinu popírá a státní návladní Lisa Madigan trvá na svých obviněních.

Dave Matthews Band rozhodně nejsou likvidátory. Když "Ben And Jerry's", známý výrobce zmrzlinového krému, pojmenoval podle názvu písně kapely jednu ze svých příchutí, skupina se rozhodla, že polovinu částky, kterou bude tímto získávat v rámci dodržování autorských práv, poskytne na prostředky sdružení skupin přispívajících ke zlepšení životního prostředí. Právě tím ospravedlňují fanoušci kapely její členy a věří, že jsou v celé aféře nevině. Případ je stále v šetření.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY