shop.musicserver.cz
Dave Matthews Band - Away From The World

Káva pro chvíle pohody

Vydáno: 12.09.2012 18:00 v sekci Recenze - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

V našich končinách nepříliš známá americká parta Dave Matthews Band vydala svou novou desku "Away From The World", která se nese ve stejném duchu jako jejich starší počiny. Tedy skvěle se poslouchající inteligentní pop rock s pestrou škálou doprovodných nástrojů.

7/10

Dave Matthews Band - Away From The World

Vydáno: 11.09.2012 (USA)
Celkový čas: 54:01
Žánr: pop rock

Skladby: Broken Things, Belly Belly Nice, Mercy, Gaucho, Sweet, The Riff, Belly Full, If Only, Rooftop, Snow Outside, Drunken Soldier

Vydavatel: RCA

Na domácí půdě ve Spojených státech jsou Dave Matthews Band velmi populární a zároveň kritikou velmi ceněnou formací. Navzdory svému postavení slavné kapely takřka středního proudu je jejich hudba velmi pestrá a aranžérsky zajímavá, už kvůli množství použitých nástrojů nad rámec klasického rockového obsazení. V Evropě je však parta kolem zpěváka, kytaristy a příležitostného herce Davea Matthewse prakticky neznámá a nedoceněná, stejně jako řada dalších zámořských umělců. Nicméně, co si budeme povídat, ve Státech to pro umělce Starého kontinentu (mimo kapely a zpěváky z Velké Británie) vypadá stejně, ne-li ještě hůř, vzhledem k obecně známé neochotě Američanů objevovat okolní svět jak geograficky, tak kulturně.

Kapela funguje už od roku 1991 a nová deska "Away From The World" je jejím už osmým řadovým počinem. Přiznám se ale, že kapelu znám teprve pár let a neznám moc jejich starší tvorbu. Desku, která mě k nim přivedla ("Big Whiskey And The GrooGrux King" z roku 2009), jsem si ale velmi oblíbil, a stejně tak je tomu u aktuálního počinu.

Žánrově se jedná o inteligentní pop rock s vlivem jazz fushion a pestrou nástrojovou škálou, čítající violu, klávesy nebo dechové nástroje a dříve i saxofon. Jako celek to pak tvoří skvěle se poslouchající žánrovou směsku, pojící v jedno uklidňující jemný vokál hlavního protagonisty.

Stejně jako deska minulá se i tato musí poslouchat jako celek a užívat si těch muzikantských vibrací, toto není album popového schématu s jedním, dvěma hity a zbytkem vaty. Jedinou takovou rádiově přijatelnou písní je videoklipová "Mercy", zbytek by byl na toto použití až moc neuchopitelný.

Navzdory závažným textovým tématům jako jsou protiválečné postoje, drogy nebo rasismus jsou pro mě Dave Matthews Band symbolem kvalitního a pestrého popu, který se v tom nejlepším slova smyslu skvěle poslouchá. Nevím, čím to přesně je, ale jejich hudba na mě působí obrovsky pozitivním a uklidňujícím dojmem. Je prostě pro chvíle, kdy si chcete pustit něco, co ve vás vyvolává příjemné pocity. Je to skvělá hudba na víkendové odpoledne, a to nemyslím nijak negativně.

NÁZORY
  • známost DMB a starší tvorba (Lamanai, 13.09.2012 09:18) Reagovat

    Pane redaktore, přece dnes není potíž vydat recenzi na desku, která v USA vyšla včera, o den později a ještě si poslechnout ta starší alba. Doporučuji je, protože ta dvě předchozí jim nesahají ani po pás. Nové album se k odkazu starších věcí vrací, což paradoxně na začátku článku uvádíte (asi informace převzatá odjinud?).
    Co se týká věhlasu kapely v Evropě a u nás, nesuďte podle sebe. DMB jsou mezi lidmi milujícími hudbu poměrně dost profláklí a každý rok se ozývají stovky hlasů, aby je například přivezli na Colours do Ostravy. Kapela ale cestovat mimo USA moc nechce a činí tak pouze výjimečně (nějaký rok zpátky smočili nohy na okraji Evropy, ve Španělsku). Věřte mi, že kdyby se nějakému producentovi podařilo DMB přesvědčit ke koncertu v Evropě, lidi by se kvůli vstupenkám byli schopni umlátit, protože by to byl vskutku eskamotérský kousek.
    I tak Vám, Marku, za recenzi děkuji, říkal jsem si, za jak dlouho se na MS objeví a byl to fofr. A ještě jednou doporučuji ta starší alba, případně i Daveovu sólovou tvorbu.

    • Re: známost DMB a starší tvorba (paulie z malého města, 13.09.2012 20:17) Reagovat

      No, zas tak výjimečné ty koncerty nejsou, já jsem na nich byl už dvakrát, v Amsterdamu 2009 a v Padově 2010. :-) Každopádně jsem také rád za recenzi, byť poněkud stručnou. Je zajímavé podívat se na nové album očima/ušima fanouška, nezasaženého starší tvorbou, kterou mimochodem rovněž vřele doporučuji. DMB jsem objevil kdysi dávno v Noci s Andělem, potažmo ve Velké noční hudbě, když dávali klip na So Much To Say, a od té doby se mě to drží jako klíště. :-)

  • dmb (jp, 14.09.2012 00:51) Reagovat

    vcelku suhlasim s Lamanaiom..pokial chce niekto robit recenziu na takuto hudbu,teda konkretne DMB, tak je asi dost nutne poznat aj tvorbu predoslu,lebo hovorit o kapele takmer stredneho prudu mi pride trosku usmevne.. :-) nehovoriac o koncertnych veciach..nie nadarmo sa o nich trosku nadnesene hovori,ze su lepsi nazivo ako v studiu..ich koncerty su naozaj hudobnym zazitkom,mam ich nespocetne mnozstvo na nosicoch a mal som moznost jeden absolvovat,takze nemozem suhlasit s pauliem..:-) samozrejme,vsetko je uhol pohladu.. :-) a uplne suhlasim s tym,ze ak by sa ich podarilo pritiahnut na Colours,tak by to bol celkom dobry masaker,taky by bol zaujem.. :-) len sa bojim,ze to sa asi nestane..kazdopadne je potesitelne,ze je tu vobec nejaka recenzia na tuto kapelu... :-)

    • Re: dmb (paulie z malého města, 14.09.2012 11:24) Reagovat

      Moment, to si asi nerozumíme. Když říkám, že koncerty nejsou tak výjimečné, tak tím myslím, že jsou v Evropě častěji než jednou za 100 let, jak naznačil předchozí komentář. :-) Samozřejmě že zážitek je to ohromný!

      No já budu rozhodně za DMB u pořadatelů Colours orodovat a ostatním fanouškům doporučuji udělat totéž. Něco mi říká, že by příští rok zase mohli přijet na Starý kontinent ...

      • Re: dmb (jp, 14.09.2012 11:31) Reagovat

        Zle pochopene..:-) presne tak,su v europe malo a koncinach nam blizkych este menej..2010 vieden naposledy..no,bodaj by si mal pravdu..:-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert (17.04.2024 20:21)
- Fotogalerie: Návrat Dave Matthews Bandu ve fotografiích (17.04.2024 08:04)
- Nejvíc nej: Neuhasitelná pódiová energie aneb Pět skvělých živáků Dave Matthews Bandu (05.04.2024 08:00)
- Praha v dubnu 2024 přivítá Dave Matthews Band (19.09.2023 10:21)
- Nové desky 20/2023 - od Paula Simona přes Keshu po Lewise Capaldiho (24.05.2023 20:00)
- Naživo: Dave Matthews Band v Praze hrál především sám pro sebe. Ale lidi u toho bavil taky (28.03.2019 22:25)
- Dave Matthews se vrací do Evropy. Zahraje i ve Foru Karlín (20.10.2018 14:14)
- Naživo: Dave Matthews & Tim Reynolds v Praze hráli tři hodiny (04.04.2017 00:28)
- Dave Matthews a Tim Reynolds navštíví se svým akustickým turné i Prahu (21.10.2016 12:33)
- V USA nejvíce letěli Maroon 5 a Dave Matthews Band (20.09.2012 18:23)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu