Brandy na další pokus

30.08.2004 00:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Americká R&B zpěvačka Brandy se vrací se čtvrtým řadovým albem "Afrodisiac", na kterém znovu předvádí, jak vypadá aktuální spojení soulu a hip hopu. Podobně jako u všech jejích předchozích alb jde o desku slušnou a chvílemi velmi zajímavou, avšak poměrně nevyrovnanou.
8/10

Brandy - Afrodisiac

Skladby: Who I Am, Afrodisiac, Who Is She 2 U, Talk About Our Love, I Tried, Where You Wanna Be, Focus, Sadiddy, Turn It Up, Necessary, Say You Will, Come as You Are, Finally, How I Feel, Should I Go
Celkový čas: 61:27
Vydavatel: Warner Music
Zpěvačka Brandy (příjmení Norwood nepoužívá) je ve svých pětadvaceti letech už skoro veteránkou černošské hudby. Nedivte se, debutovala před deseti lety svým prvním bezejmenným albem a smlouvu za ní tehdy museli podepisovat rodiče. Když k tomu připočteme nespočet muzikálových a hlavně televizních rolí (nejúspěšnější sitcom "Moesha"), máte popovou matadorku jako vyšitou. Její pěvecká kariéra se však, kromě hitu "The Boy Is Mine" (duet se zpěvačkou Monicou), zatím nevyvíjí úplně podle nejoptimističtějších předpokladů. Srovnání s Janet Jackson v době největší slávy nebo Aaliyah, kterým se chce přiblížit, zatím jednoznačně pokulhává. Brandy však nepřestává držet prsty na tempu doby a každá její nová kolekce ji posouvá dále a odráží aktuální trendy v oblasti současného R&B. Bohužel jí chybí to nejdůležitější - hity. Jistě, když vydá singl, vždy si nějak místo v Top 40 najde, ale já mám na mysli takové ty obrovité hity, které v popu dělají jméno. Nebyl to "What About Us?" z minulého alba, ani "Talk About Our Love" z toho letošního. "The Boy Is Mine" tak zůstává osamocen. Snad jen prozatím.

Brandy to ale pořád zkouší. Zatímco za minulým albem stál producent a autor Rodney Darkchild Jerkins, tentokrát jeho místo nahradily dvě producentské hvězdy první ligy - Timbaland (Missy Elliott, Aaliyah, Justin Timberlake) a Kanye West (Jay Z, Twista, Janet Jackson). Je to excelentní výběr, alespoň na papíře. Timbalandovy futuristické beaty mají vyvažovat soulové samply, ze kterých staví svoje skladby West. Ve skutečnosti je situace maličko odlišná, Timbaland už několik let působí jako unavený hitmaker a jeho současné skladby nedosahují kvalit kusů jako třeba "Try Again" nebo "Are You That Somebody" (Aaliyah). Navíc se už pomalu ale jistě začíná vykrádat - vezměte si třeba "I Tried" z této desky, který je postavený na identických instrumentech jako "Cry Me A River", loňský hit Justina Timberlakea. Přesto si myslím, že Timbaland je lepší volba než Jerkins a na "Afrodisiac" jistí kvalitu. Pořád dokáže z kapsy vytáhnout trik, který doslova vyrazí dech. V "Should I Go" si dovolí vysamplovat úvod k skladbě "Scientist" britských melancholiků Coldplay. Odvážný krok, který vyšel na sto procent. Osvěžující je i dancehallová vložka "Saddidy" nebo funkový kvapík "Turn It Up". Druhý singl, který nedávno vstoupil do žebříčku Billboardu "Who Is She 2 U", velmi silně připomene Aaliyah, vynikající je klavírní motiv, který pochází z pětadvacet let starého singlu R&B mottownského producenta a zpěváka Leona Wareho.

Kanye West poslední dobou produkuje čím dál více vokalistek (začínal jako čistě hiphopový producent) a dokazuje tak svůj univerzální talent. "Talk About Our Love" má podobnou gramatiku jako jeho aktuální singl Janet Jackson "I Want You", ale zasahuje hlouběji. Brandy v něm vyzpívává zážitky z rozchodu s otcem svého dítěte a West rapuje part pochybujícího milence. Pravděpodobně jeden z nejlepších letošních singlů, který ale bohužel ani americká ani evropská rádia nepřijala tak, jak by si zasloužil. Druhá Westova skladba "Where You Wanna Be" už působí trochu jako kopie první. Koneckonců, závěr alba, kde ji uslyšíte, trochu zkazí nadějný začátek, když obsahuje příliš mnoho vyloženě průměrných skladeb ("Finally" bez chuti, slabou baladu "How I Feel"). Dojem z desky také kazí zbytečně vyzývavé fotografie uvnitř bookletu. Odhalená Brandy na nich vzbuzuje spíše lítost nad nešťastnou anorektičkou, než kýžený sexuální apel. Malý komentář si zaslouží i texty. Od "Full Moon" se výrazně zlepšily, Brandy si prožila několik těžkých chvílek a na nové desce se z nich vyzpívává. Trochu na hraně je to ovšem v "Should I Go", kde se situuje do role ublížené hvězdy, kterou dusí ďábelské praktiky showbusinessu a nahlas přemýšlí, jestli to nemá raději zabalit. Možná se to opravdu nedá vydržet, pak ovšem netuším, proč by to posluchače mělo zajímat, a možná jen moc poslouchá Coldplay, jak se dozvíme v "I Tried". Varování všem, kteří by dělali to stejné!

"Afrodisiac" je o třídu lepší album než "Damita Jo" Janet a letos zatím nevyšla deska mainstreamového R&B, který by se mu mohlo vyrovnat. To jednoznačně hovoří pro Brandy i Timbalanda. Ten sice v Brandy nenašel druhou Aaliyah, přesto se mu povedlo zase po delší době připravit velmi dobrou R&B kolekci. Přičemž chvála samozřejmě patří i zpěvačce samotné.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY