Písničky z britské obrazovky

02.08.2004 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Zajímavým počinem je DVD "Cool Britannia", sestřih z populárního britského televizního pořadu "Later... With Jools Holland". Třicet čtyři písní vám může přiblížit ostrovní scénu posledních deseti let. Nechybějí zavedená velká jména ani nové naděje britské muziky, je z čeho vybírat. To vše pěkně naživo.
7/10

Různí - Cool Britannia

Skladby: Ash - Shining Light (2001), Blur - Tender (1999), British Sea Power - Remember Me (2003), Catatonia - Bleed (1996), Coldplay - In My Place (2002), Cornershop - Brimful of Asha (1997), Doves - The Cedar Room (2000), Echo and the Bunnymen - Nothing Lasts Forever (1997), Elastica - Connection (1994), Elbow - Fugitive Model (2003), Embrace - All You Good Good People (1997), Feeder - Just The Way I'm Feeling (2002), Franz Ferdinand - Take Me Out (2003), Keane - This Is The Last Time (2003), Manic Street Preachers - A Design For Life (1996), Morrissey - Boy Racer (1995), Oasis - I'm A Walrus (1994), Paul Weller - Sunflower (1993), Primal Scream - Movin' On Up (2003), Pulp - Disco 2000 (1995), Radiohead - The Bends (1995), Spiritualized - Come Together (1998), Starsailor - Good Souls (2001), Stereophonics - More Life In A Tramps Vest (1997), Suede - So Young (1993), Super Furry Animals - Something For The Weekend (1996), Supergrass - Caught By The Fuzz (1995), 22-20's - Devil In Me (2003), The Beta Band - Human Being (2001), The Charlatans - Just When You're Thinkin' Things Over (1995), The Darkness - I Believe In A Thing Called Love (2003), The Libertines - Up The Bracket (2002), The Verve - The Drugs Don't Work (1997), Travis - All I Wanna Do Is Rock (1996)
Celkový čas: cca 160 min.
"Later... With Jools Holland" je již po léta velmi populárním televizním pořadem na BBC, kde hostitel Jools Holland, sám též výtečný pianista, uvádí opravdu to nejlepší, co je v populární hudbě zrovna k mání. Interpreti po rozhovorech s moderátorem hrají živě v televizním studiu za přítomnosti pár desítek diváků a nezbytných televizních kamer. Protože se za uplynulá léta podařilo dát dohromady slušný archív nezřídka unikátních živých vystoupení, začala vycházet DVD s tématickým výběrem. Takto už vyšly tři kolekce, pokud se nepletu, a to "Ten Years Of Later", "Later Giants" a "Later Louder". Nyní se k nám dostal disk pod názvem "Cool Britannia".

Z názvu je patrné, odkud vítr vane - yes, přes Kanál z Ostrovů. Pokud nemáte rádi britské kytarovky, zasmušilé mladíky ve větrovkách, "shoegazers", divné vlasaté týpky a další pošuky z Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska, není tohle DVD nic pro vás. Pohled na níže uvedený seznam účinkujících naznačuje pestrost jmen, ale styly nejsou až tak rozmanité. Ti průměrnější (i takoví tam jsou) jsou jen snaživými napodobiteli slavnějších (ti tam jsou také), ale vesměs se jedná téměř o samé kytarové záležitosti, tedy to, co se ne zcela přesně obecně označuje právě jako britská kytarovka. Neberte to, prosím, jako exaktní termín, ale pro představu to snad stačí.

"Cool Britannia" zachycuje mnoho slavných kapel v úplných začátcích (Suede, Oasis atd., Travis v době prvního účinkování v "Later..." dokonce ještě neměli na světě debutovou desku), a tak je s odstupem deseti let zajímavé pomyšlení, jak se za stejnou dobu budeme dívat na dnešní nadějné skupiny. Zde jsou představeny z konce roku 2003 Elbow, Franz Ferdinand, Keane nebo 22-20's - osobně mne nejvíce zaujali Keane (a záměrně zde neuvádím The Darkness, což je kapela tak legrační, že je naprosto beznadějná). Která z nich bude na vrcholu tak, jako zde výbornými kousky představené skupiny Coldplay, Blur, Manic Street Preachers, Radiohead, The Verve a možná tentokrát vůbec nejlepší Primal Scream?

Bonusů není mnoho - dvě interview s The Doves a Travis o zákulisí natáčení show a jejím významu pro jejich kariéru a možnost programování pořadí skladeb (něco jako jukebox). Zvuk je ve slušném Dolby Surround 2.0, u rozhovorů jsou k dispozici titulky. Samotných písniček je třicet čtyři, což je úctyhodné číslo. Je to dostatečné kvantum muziky, abychom si udělali představu o britské populární scéně posledního desetiletí s mnoha jejími klady i zápory. "Cool Britannia" je bohatá a dobře sestavená kompilace s minimem hluchých míst.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY