Nekompromisní ska z Costa Brava

11.06.2004 05:00 - Filip Hrubý | foto: facebook interpreta

Máte rádi punk a ska? Vytáčí vás prezident Bush? Přestali jste už s pokusy na zvířatech a kapr na vánočním stole vám nic neříká? Pak je výběr největších hitovek "Incontrolable" španělských skapunkerů Ska-P hudbou právě pro vás!
8/10

Ska-P - Incontrolable

Skladby: Estampida, Gato López, Niňo Soldado, Planeta Eskoria, Mestizaje, Intifada, Vals Del Obrero, Mis Colegas, Vergüenza, Solamente Por Pensar, Romero El Madero, Welcome To Hell, A La Mierda, Kasposos, Paramilitar, Cannabis
Vydavatel: BMG
Jméno španělských ska hvězd Ska-P se v poslední době začíná skloňovat také v Česku. Příčinou je jednak rostoucí obliba ska u nás a za druhé účast Ska-P na letošním ročníku festivalu Rock For People, kde jim přísluší role jedněch z headlinerů. Živý výběr nejtvětších hitů na CD/DVD "Incontrolable" potvrzuje, že se návštěvníci našeho největšího festivalu mají vskutku nač těšit.

Ska-P jsou takřka typickými reprezentanty tzv. třetí vlny revivalu ska. Více než původnímu houpavému jamajskému stylu se jejich hudba blíží pěkně našlápnutému hardcoru, který si dává záležet na sevřených aranžích, orámovaných nabustrovanými kytarami, ostrými štěky dechů a zpěvnými refrény, které mají až stadiónový potenciál (což potvrzují koncertní záznamy týnejdžerského publika zpívajícího s sebou na přiloženém DVD).

Za celou řadou svých ska&punk současníků Ska-P nezaostávají ani svými texty, které se jen hemží hesly o revoluci, globalizaci a vykořisťování, vše pochopitelně zabaleno do patřičně rozhořčené, ale zároveň odhodlané dikce levicových bojovníků: samozřejmě podporujeme hrdinný odboj Palestinců ("Intifada"); nikdy bychom si nehryzli do hamburgeru u McDonalda, protože to je ta globalizace ("Mc Dollar"); netrápíme zvířátka ("Vergüenza") a hlavně - legalize it! ("Cannabis"). Videoklipy a záznamy koncertů na DVD pak slova a zvuk doprovodí adekvátním obrazem číratých svalovců, zocelených bitkami na anti-global street parties (ale neříkejte mi, že někdo s takovými bicepsy nejí maso!).

Odhlédneme-li od, pro někoho možná trošku iritujícího, levičáctví, zůstáne nám veselý, melodický a dobře zahraný ska punk. Pokud bylo řečeno, že jsou Ska-P takřka typickými reprezentanty ska revivalu, čím se tedy od svých kolegů liší? Jižním naturelem, odpovídám. Na rozdíl od svých severo, středo nebo západoevropských kolegů mají Ska-P zkrátka větší smysl pro melodii a přirozenou muzikálnost, což je na "Incontrolable" slyšet na první poslech. Roztomilé hitovky "Gato López", "Niňo Soldado", "A La Mierda", "Cannabis" nebo "Paramilitar" vás o tom koneckonců přesvědčí i bez dalších zbytečných řečí recenzenta.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY