Kdo čekal víc, ten se dočkal

10.05.2004 00:01 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Ready Kirken pojmenovali svou novou desku tajemně a mysticky zároveň "Krasohled". Kvartet z Pardubic na ní přichází s precizním, propracovaným kytarovým popem, který je celkově vyrovnanější, než byl předchůdce "...čekal jsem víc". Michal Hrůza a jeho kolegové zkrátka připravili moc příjemnou desku.
8/10

Ready Kirken - Krasohled

Skladby: Krasohled, Poslední dobou, Winston Smith, Mínusy a plusy, Vymyšlená, Neboj, Jiskra, Hvězda, Tak tohle bych chtěl, Výměna

Autor je redaktorem iDNES.

Celkový čas: 40:13
Vydavatel: Universal
Pardubické skupině Ready Kirken trvalo rok a půl, než připravila novou desku, která by navázala na úspěšnou dvojku "...čekal jsem víc". Logická otázka je, zda těch osmnáct měsíců byla doba dlouhá či krátká, resp. doba dostatečná. Posměváčci odvětí, že na nejapné trojakordové brnkání je i týden příliš. Pcha, načepýří se jiní, oni vám ještě ukáží, zač je toho loket! Druzí mají pravdu, čtyři body pro červené, vyhrkne pomyslný sudí. "Krasohled" je do každičkého detailu propracovaná deska, která na rozdíl od všech svých předchůdců nemá prakticky slabé místo.

Stejnojmenná skladba, která album uvozuje a současně je prvním singlem, ukazuje Ready Kirken jako zkušené hitmakery na jedné straně a zručné skladatele na druhé. Romantická píseň, v refrénu podpořená smyčcovou hrou, se svou rozevlátou strukturou vzpírá škatulce uslzeného cajdáku. Po ní následuje "Poslední dobou", která dává vzpomenout, že Ready Kirken jsou titíž umělci, kteří mají na svědomí "Zejtra mám". Síla skupiny tkví v kombinaci hybné rytmiky, líbivé melodie a snadno zapamatovatelného, leč ne stupidního textu. Recept jednoduchý, ledaskterý kuchař už si na něm ale zlámal vařečku.

"Krasohled" je oproti "...čekal jsem víc" více popovou deskou, ubylo syrových kytar, přibylo lyrické rozvahy, skladatelsky nabrali Ready Kirken díky novým zkušenostem na jistotě. Asi nejlepším důkazem posunu je závěrečná píseň "Výměna" s trubkou a satirickým textem o změně pohlaví. Naopak tmelem, jenž spojuje dnešní realitu pardubických s dobou před dvěma lety, může být nejtvrdší věc "Krasohledu" "Dopis v lahvi" s hostující Janou Macinkovou. Rock'n'rollový feeling "Jiskry" zase vyplave na povrch hlavně při koncertech (jako tomu bylo při křtu v Paláci Akropolis), kdy se mohou kytarové riffy a ska podklad plně rozpustit v okolních vlnách.

Ready Kirken se albem "Krasohled" vzdálili rockovým břehům, k nímž přirazili s "...čekal jsem víc". Daleko za sebou nechali i labelový debut "Vlny", protože na rozdíl od něj je "Krasohled" velmi celistvý, melodicky vyrovnaný a i kompozičně barvitý počin. Klidnější písně se střídají se zadumanými, všem dominují hitové melodie, Hrůzovy verše spolu s charismaticky obyčejným vokálem poutají přirozenou pozornost. Ready Kirken vyrostli zkrátka ve spolehlivou formaci, která dokáže zužitkovat potenciál, jenž v ní dřímá. Pryč jsou klišé, nudná vata i exponovaná jednoduchost. "Krasohled" je odpovědí všem pochybovačům: Ano, dalo se čekat víc!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY