Člen Run DMC chce být oficiálním básníkem

15.04.2004 11:23 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Run DMC
© facebook interpreta
Newyorská čtvrť Queens hledá básníka na pozici poet laureate, oficiálního a ze státních peněz placeného veršotepce. Mezi kandidáty je i Joseph Simmons, známý fanouškům jako Run - rapper skupiny Run DMC. K přihlášce přiložil i ukázku ze své poezie - text ke sklabě "Christmas In Hollis".

Run se v Queensu narodil a kariéra Run DMC je s touto čtvrtí, kde je nezanedbatelné procento afroamerické populace, neodmysliltelně spjata. Z chudinské části Hollis se Run DMC vypracovali na jednu z nejpopulárnějších hiphopových skupin v historii, když hlavně v 80. let zásobili žebříčky šnůřou hitů, mezi nimi "Walk This Way", "It's Like That" nebo "It's Tricky". Po násilné smrti Jam Mastera Jaye, oznámil Run společně s druhým rapperem DMC, že s kapelou končí. Poté se odstěhoval do bezpečnějšího New Jersey.

Run věří, že je tím nejlepším, kdo by mohl pozici oficiálního básníka čtvrti zastávat. Toto místo je volné od loňského prosince, kdy ho opustil básník Hal Sirowitz. Tradice funkce poet laureatus, oficiálního státního básníka, pochází z Anglie ze 17. století a USA ji přejaly o dvě století později. V současnosti už mají své básníky i jednotlivá města, případně jako v New Yorku i čtvrtě. Rapper ještě nikdy tuto funkci nezastával, ačkoliv anglický poet laureate Andrew Motion loni složil ve formě rapu báseň na oslavu narozenin Prince Williama.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY