Výborný ztišený koncert, slabší DVD

15.04.2004 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Devět let starý záznam unplugged vystoupení kapely The Pretenders pod názvem "The Isle Of View" se dočkal svého vydání i na DVD. Diváka a posluchače čeká hodina a čtvrt příjemného komorního koncertu, který ovšem na disku nebyl obohacen žádnými bonusy.
7/10

The Pretenders - The Isle Of View

Skladby: Sense Of Purpose, Chill Factor, I Hurt You, Back On The Chain Gang, Thumbaline, Kid, Private Life, Creep, Criminal, Brass In Pocket, 2000 Miles, Hymn To Her, Lovers Of Today, The Phone Call, I Go To Sleep, Revolution, Night In My Veins
Celkový čas: 75 min.
Devět let staré beznapěťové vystoupení kapely The Pretenders pojmenované "The Isle Of View" (ačkoliv bylo nahráno v londýnském televizním studiu) nyní vychází i ve formátu DVD. Původně vyšla stejnojmenná deska a videokazeta. DVD bohužel nepřináší téměř nic nového - koncert samotný je výborný, ovšem potenciál pětikanálového zvuku zůstal nevyužit (je zde jen Dolby Surround 2.0) a jediným bonusem jsou titulky, ovšem jen v tom málu promluv mezi písničkami (a není jich moc). Zůstává tak jen vystoupení, samo o sobě speciální a velmi povedené.

Bez rušivých efektů, v posezu do kruhu a jen v decentních pastelových světlech probíhá unplugged koncert čtyř Pretenders v čele s Chrissie Hynde, rockovou tetou všech holek s kytarou, posílených o hráče na perkuse a smyčcový kvartet Duke. Sledovaný obraz je lehce rozostřený, jako by se studio halilo do slabounkého mlžného oparu, ale vůbec to nevadí, naopak, zvýrazňuje to atmosféru. Kvalitně byla odvedena práce kamer a sestřih, režisér se dostatečně vyžil ve velkých detailech a divák z jeho díla profituje.

Výběr písní nebyl nutně zúžen na největší hity, i když i ty se jistě najdou ("Back On The Chain Gang", "Brass In Pocket" nebo závěrečná "Night In My Veins" z tehdy právě aktuální desky "The Last Of The Independents"), ale spíše na skladby, jež by dobře zapadly do konceptu večera. Ten se nese na příjemné pohodové vlně a smyčcový kvartet melodie jemně opentluje. Pretenders záměrně vystrkují drápky jen ojediněle, jako v bluegrassové "Thumbaline" (ta vrcholí až kvapíkem) nebo v tvrdě rockové "The Phone Call". V některých momentech se kapela naprosto ztišila a třeba v "Hymn To Her", kde Chrissie zpívá doprovázená jen harmoniem, cítíte osudovou lehkost onoho forrestgumpovského létajícího pírka. Chuťovkami jsou jednak hostování Damona Albarna coby doprovodného pianisty v "I Go To Sleep" (předák Blur neřekl ani slovo) a zejména jeden z vrcholů koncertu, coververze mrazivé "Creep" od Radiohead.

Škoda těch nevyužitých příležitostí, které umožňuje nosič DVD a tím nemyslím bonusové materiály, jež by se daly oželet. Právě u takových akustických koncertů je prostorový zvuk velmi žádoucí a pozvedl by úroveň už tak hodně dobrého vystoupení ještě o něco výše.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY