Světový nářez z Litoměřic

11.04.2004 18:11 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Z Litoměřic pochází skupina Existence, které v loňském roce vyšlo třetí EP ".existence.zde.cz". Kapela se na něm představuje ve světle skvělého muzikantství, touhy po experimentu, metalového srdce a pořádné dávky talentu. Další z kapel, která by neměla ujít vaší pozornosti.
8/10

Existence - .existence.zde.cz

Skladby: Jiv z Dorru, Arabian Disco!, Skoky do dlaně II, V přítmí, Gayindeh jahrama

Autor je redaktorem iDNES.

Celkový čas: 23:03
O litoměřické Existenci bylo v poslední době více slyšet ze dvou důvodů: jednak patřila k těm několika kapelám, jimž se podařilo zúčastnit hudebního maratónu na pražské Národní třídě v den udílení Andělů, jednak se její singl objevil na soudtracku k filmu "Choking Hazard". Z pohledu profláklých hvězd o nic výrazného nejde, pro klubovou partičku to ovšem je široký úsměv osudu. A popravdě řečeno také úsměv zasloužený, protože jestli o někom můžeme říct, že dělá netradiční metalovou hudbu, je to právě Existence. Jakoby ani nebyli z provinčních Litoměřic, ale přišli rovnou z multikulturních ostrůvků typu San Francisco (tamní scénu z počátku devadesátých let ostatně Existence uvádí jako jeden z hlavních inspiračních zdrojů).

".existence.zde.cz" je třetí demo skupiny, předchozí "Vítejte!..." vyšlo v roce 1999, první "Jim samý jedovatý věci" o další dvě léta dřív. Dnešní projev Existence je zvukově vrstevnaté HC s nepřeslechnutelnými nápěvy world music. Taková je především píseň "Gayindeh jahrama", na níž se podílel také bývalý člen Hypnotix Bourama Badji, kde není po kytarách ani památky, exotickou atmosféru vytvářejí indiánské perkuse a tajemná elektronická hudba, do níž vstupuje chvíli Ton-Xův rap a Badjiho meditativní vokální předení. Zbylé čtyři písně už ovšem kytary mají a jejich přítomnost je náležitě znát.

Stejně jako je klikatá hudba Existence, je neuchopitelný zpěv Tona-X, jehož křik se místy podobá Wojtechovi ze spřízněných Status Praesents. Rád se nechává unést závanem civilnosti, nebrání se však ani rapu. Hudba, na které Ton-X staví a jíž doplňuje, by v podstatě snesla označení nu-metalová, pokud si připustíme, že do této pseudokategorie mohou patřit i soubory alternativnějšího rázu než Linkin Park. Existence totiž podobně jako jmenovaní Američané využívá k ozvláštnění rámusu elektroniku, nechává se inspirovat arabskou hudbou, etnickou tvorbou. Tím vším nastavuje energický hard core s pumpující rytmikou a střídmými melodiemi. Za povšimnutí nepochybně stojí také netradiční texty, které sestávají z kolikrát těžko pochopitelných veršů. Éterickou atmosféru ovšem dokreslují báječně.

Důvod, proč si tohle EP zaslouží osm hvězdiček, je komplexní kvalita, kterou disponuje. Vedle hudebně výborně vystavěných písní, kterým nechybí ani nutná dynamičnost ani exotická originalita, má ".existence.zde.cz" profesionální zvuk a vůbec působí vytříbeným dojmem. Nastolenou kvalitu potvrzuje také letos vydaný samostatný singl "Na Křídlech Draků", který podobně jako ".existence.zde.cz" vznikl v hostivařském studiu. Litoměřičtí rockeři zkrátka dokazují, že pro velkou muziku se nemusí chodit do zahraničí. Stačí se rozhlédnout po koutech českých, úrodné Polabí se přímo nabízí.

CD k recenzi poskytla skupina Existence.

Album: Existence - .existence.zde.cz
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 23:03
Skladby: Jiv z Dorru, Arabian Disco!, Skoky do dlaně II, V přítmí, Gayindeh jahrama

Autor je redaktorem iDNES.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY