Meditace a relaxace v obětí Tibeťanů

14.04.2004 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Pojem relaxační hudby je i mezi českými fanoušky hudby znám. Na počátku roku začalo vznikat dílko "Pět Tibeťanů", pod které se autorsky podepsal Robert Jíša. Takto lapená hudba má též místo na musicserver.cz, více již na tomto místě.
7/10

Robert Jíša - Pět Tibeťanů (relaxační hudba)

Celkový čas: 56:03
Vydavatel: Levné knihy-KMa
Sám Robert Jíša o sobě v našem chystaném rozhovoru mimo rámec rozhovoru samotného prozradil, že posledních několik měsíců bylo pro něj velmi plodných. Kromě projektu "AquaMarine (Barvy moře)", o kterém jsme již na našem serveru psali, nachystal další porci relaxační hudby. Při vzniku "Pěti Tibeťanů" se prý nechal inspirovat hrou s jednotlivými tóny a chtěl přijít na kloub myšlence, při které si pohráváte jen s jediným tónem. Tento koncept naplnil padesát šest minut poklidné hudby, která neruší a má spíše blahodárné účinky. "Pět Tibeťanů" je balzámem po stresujícím dnu, který u mě vždy zafungoval při usínání.

Relaxační hudba většinou slouží při spojení s meditací ke zklidnění lidské duše a mysli. "Pět Tibeťanů" dostalo shodný název jako prastará tibetská technika pěti cviků, které mohou pomoci uzdravit a posílit vaše tělo. Tato necelá hodinka hudby přináší jemnou kompozici melodie, ta se převaluje s ubíhajícím časem a je plná pozitivně laděné energie. Tato uklidňující energie může napomoci při snížení úrovně stresu po napjatém pracovním dnu nebo může být doprovodným "soundtrackem" vaší meditace a cvičení.

Robert Jíša k tomuto hudebnímu materiálu přistoupil s nadhledem a cílem natočit jedinou kompozici, která bude posilňující injekcí klidu a pohody. Do propletence hry s tóny, které mají mezi sebou volnou vazbu a převalují se přes sebe, byly přidány jemné údery zvonků a zvonkoher. V tomto poklidném plutí oceánem vibrací a tónů, zhruba v polovině celé nahrávky, čeká emocionální intermezzo melodie zahrané píšťalovými zvuky. Po tomto preludiu se vše začne uklidňovat, aby v samotném závěru "Pěti Tibeťanů" tato pouť klidně plynoucí řeky mohla pomalu doznít v ticho. Tato poklidná ukolébající výprava do světa vašich emocí, rozehnaná melodií a zvonkohrou proplouvá prostorem jako omamná vůně vonících tyčinek.

Pokud máte rádi relaxační hudbu, určitě vám tento titul neunikne. Pokud jste ještě nikdy něco podobného neslyšeli, zkuste se na tuto výpravu vydat a nenechte se při prvním poslechu vystrašit tím, že se vám tato hudba bude zdát jednotvárná a bez nápadu. Relaxační a meditační hudba si neklade za cíl být objevná a až příliš pestrobarevná, jelikož by se minul záměr, který by odváděl vaši pozornost a smysl meditace by se tak vytratil. "Pět Tibeťanů" Roberta Jíši je povedenou ukázkou ze světa relaxační hudby, u které si odpočinete, zameditujete nebo zacvičíte uvolňující cviky. Případně, jako v mém případě, se vám tato hudba stane poklidnou ukolébavkou při vašem usínání a vydáním se do světa snů a fantazií.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY