Tak trochu nedotažené dokumentární DVD

12.03.2004 05:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Je všeobecně známo, že úplně první nahrávka legendárních Beatles vznikla v Hamburku, kde skupina ve studiu doprovodila svého britského kolegu Tonyho Sheridana. Pro ty, kteří chtějí vědět, jak to tenkrát bylo od přímých i nepřímých účastníků, vychází nyní DVD "The Beginnings In Hamburg". Jak se toto hudební vzpomínání povedlo, se dozvíte v naší recenzi.
7/10

The Beatles With Tony Sheridan - The Beginnings In Hamburg

Celkový čas: cca 137 minut (z toho cca 50 minut hudba)
Vydavatel: Universal
Dokumentární DVD "The Beatles With Tony Sheridan - The Beginnings In Hamburg" si dává za cíl opravdu důkladně zmapovat v mnoha knihách popsané hamburské dobrodružství, které stálo na počátku kariéry skupiny, která navždy změnila dějiny populární hudby. Potýká se ovšem s tradičním problémem dokumentárních filmů o Beatles, kterým je fakt, že sami hlavní protagonisté v nich až na výjimky (např. "The Anthology") nevystupují. Příležitost tak vedle lidí, kteří mají k tématu skutečně co říci, dostávají i další, jejichž kvalifikací je, že navštívili koncert, hráli na stejném pódiu nebo jim John Lennon jednou odpověděl na pozdrav. To je bohužel případ i tohoto DVD. Dočkáte se tak opravdu zajímavého vzpomínání třeba fotografky Astrid Kirchherr, která v Hamburku nafotila první oficiální fotografie Beatles a byla osudovou láskou tehdejšího baskytaristy Stuarta Sutcliffa, zvukového inženýra Jürgena Kramera, který nahrávku Beatles a Tonyho Sheridana pořizoval, Allana Williamse, prvního manažera Beatles, který hraní v německém přístavu zařídil, či samotného zpěváka Tonyho Sheridana. Vedle nich ovšem vzpomínají i třeba Ellen Piel, pravidelný návštěvník Top Ten Clubu, kde The Beatles hráli, nebo Gibson Kemp, který nahradil Ringo Starra za bicími u kapely Rory Storm & The Hurricanes po jeho odchodu k The Beatles. Dost vzpomínek a historek je tudíž notoricky známých z knih a dřívějších dokumentů, které o Beatles vyšly.

Otázkou tedy je, co toto DVD přináší navíc? Je to v první řadě fantasticky remasterovaná nahrávka, kterou skupina tehdy v Hamburku udělala. Zvuk je možno si pustit buď ve formátu stereo nebo Dolby Digital 5.1, v obou uslyšíte něco neuvěřitelného. Zvuk je křišťálově čistý, krásně rozložený mezi všechny reproduktory, zkrátka získáte dojem, že nahrávka vznikla letos a ne před čtyřiceti lety. A protože si tvůrci DVD byli zřejmě této velké přednosti vědomi, písně naleznete na nosiči všechny, žádná není přerušovaná mluveným slovem a navíc je lze pustit samostatně za sebou jako regulérní album. Obrazově jsou pak doprovázeny tu více tu méně známými fotkami z dílny většinou Astrid Kirchherr. Několik z nich jsem dokonce viděl poprvé v životě, což mě poměrně překvapilo, na druhou stranu během sedmnácti písní se několik fotek opakuje neustále dokola, což začne nudit. Nicméně televizi lze také vypnout a v ten okamžik máte album se všemi písněmi, které Beatles a Tony Sheridan v Hamburku nahráli, a to ve skvělé zvukové kvalitě.

Zvolíte-li v úvodním menu disku titulky, zažijete velké zklamání. Toto DVD, které je svým obsahem předurčeno k prodeji po celém světě, totiž myslí pouze na německou řečí vládnoucí fanoušky. To znamená, že titulky jsou k dispozici pouze německé, a hovoří-li Němci, tak žádné. Takže neumíte-li německy nebo nemáte jako já hodnou ženu tento jazyk ovládající, nebudete šedesáti procentům rozhovorů rozumět, jste-li na tom stejně s angličtinou, nedozvíte se už vůbec nic, což považuji za chybu u dokumentárního DVD velice podstatnou. Jinak stavba dokumentu je vcelku vydařená. Pěti či šestiminutová vzpomínání, která jsou řazena chronologicky dle toho, jak se události odehrávaly, jsou proložena jednotlivými písněmi. Před začátkem každé skladby pak Tony Sheridan zavzpomíná, proč byla ta která píseň nahrána, případně co zajímavého se při jejím natáčení stalo, a dlužno dodat, že jeho vzpomínání patří k tomu nejzajímavějšímu v celém dokumentu.

Sečteno a podtrženo - zcela průměrný dokument, jakých již vzniklo o fenoménu Beatles desítky, možná stovky, táhnou v hodnocení DVD jako celku nahoru naprosto skvěle remasterované nahrávky, které v hamburském studiu vznikly. Máte-li doma jedno z mnoha cédéček, která za ta léta s těmito písněmi vyšla ("The Early Tapes Of The Beatles And Tony Sheridan", "The Beatles First", "The Beatles: Circa 1960 - In The Beginning" atp.), vřele vám doporučuji zakoupit a poslouchat toto DVD a cédéčko nechat ve skříni. Už pro ten zvuk to rozhodně stojí za to!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY