Zápisky (nejen) z podzemí

25.03.2004 05:00 - Ladislav Tajovský | foto: facebook interpreta

Popron Music ve spolupráci s vydavatelstvím Levné knihy a stále oblíbenější žižkovskou restaurací Kuře v hodinkách vydali CD, jehož zřejmým cílem bylo poskytnout základní přehled o tom nejlepším, co přinesl český underground. Zda a jak se jim to podařilo, si přečtěte v následující recenzi.
5/10

Různí - The Best Of Czech Underground

Skladby: PPU - Magické noci, Podivuhodný mandarín, DG 307 - Lidi krve, Konzervovaná masa, Umělá hmota - Barbara, Alkohol z vodovodu, S. Karásek - Řekni ďáblovi ne, Ženský jsou fajn, Charlie Soukup - Pracovní tábor, Generace, Jim Čert - Marihuana, Já šel jsem cestou tesklivou, Psí vojáci - Marilyn Monroe, V září už nikdy netanči, Garáž - Dobrý časy, Houby
Celkový čas: 72:01
Vydavatel: Popron Music
Vydávání podobných žánrových kompilací je samo o sobě záležitostí silně diskutabilní a podobná alba až na čestné výjimky patří k dílům, pro něž se ve spisovné češtině používá termín zbytečné. Totéž do značné míry platí i pro CD hodně sebevědomě nazvané "The Best Of Czech Underground". Přesto lze recenzovanému albu - i při vědomí výše uvedeného - přičíst minimálně dva body k dobru. Prvním je sám fakt, že kompilace zabývající se tzv. undergroundem rozhodně nepatří k těm, jimiž by byl náš hudební trh zaplaven. Čili nápad vůbec nebyl špatný. Druhým kladem je cena, která se - v duchu obchodní strategie spoluvydavatele z Levných knih - limitně blíží přijatelné stokoruně. Potud tedy pozitivní stránky.

Pochopitelně o dost rozporuplnější je sám obsah. Už sám termín underground je značně nejasný a lze si pod ním představit skutečně téměř vše. Rozhodujícím měřítkem tak musí zůstat vkus posluchače. Na jedné desce se tak sešli jak ostře protirežimní Plastici (zastoupeni klasickými kousky "Magické noci" a "Podivuhodný mandarín") či DG 307 (stále strhující "Lidi krve" a spornější "Konzervovaná masa"), tak kolaborant Jim Čert (samozřejmě jeho hodně přeceňovaná verze "Marihuany" a o třídu lepší "Já šel jsem cestou tesklivou"). Bezpochyby vynikající Psí vojáci jsou zde zastoupeni také spíš díky deklarovaným politickým postojům, neboť jejich hudba (jak dokazují i zde přítomné hitovky "Marilyn Monroe" a "V září už nikdy netanči") by se za podzemní dala označit velmi těžko. Nakonec Filip Topol sám sebe kdysi označil za "Michala Davida undergroundu".

Něco podobného lze říci i o tvorbě legendární Garáže, takto z autorova pohledu jednoznačného vrcholu (to nejlepší na závěr?) celé kompilace. Obě Hlavsovy písně ("Dobrý časy" a zejména "Houby") jsou de facto popové, přesto při jejich poslechu běhá mráz po zádech a vynořují se vzpomínky na dávné chmelnické časy.

Album je zcela jednoznačně určeno těm, kteří se s podobnou hudbou teprve seznamují a potřebují se rozhodnout, která z větví tzv. undergroundu bude jejich krevní skupinou. Ostatní se bez něj klidně obejdou. Ačkoliv - nekupte to za tu cenu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY