Yoko, kam se podíváš

18.02.2004 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

John Lennon je bezesporu jednou z největších hudebních legend, jaké kdy po Zemi chodily. Dévédéčko "Legend" sice nabízí dvacítku skladeb z jeho sólové kariéry, ale pokud máte rádi zajímavé obrazové záznamy, zde si moc neužijete. Pokud ovšem netoužíte vidět spoustukrát Yoko Ono.
6/10

John Lennon - Legend

Skladby: Imagine, Instant Karma!, Mother, Jealous Guy, Power To The People, Cold Turkey, Love, Mind Games, Whatever Gets You Thru The Night, #9 Dream, Stand By Me, (Just Like) Starting Over, Woman, Beautiful Boy (Darling Boy), Watching The Wheels, Nobody Told Me, Borrowed Time, Working Class Hero, Happy Xmas (War Is Over), Give Peace A Chance
Celkový čas: cca 98 minut
Vydavatel: EMI
O tom, co Beatles znamenali a dosud znamenají pro hudební příznivce, asi netřeba polemizovat. O něco menší dopad pak na veřejnost měla sólová tvorba Johna Lennona. O jeho hudební pozůstalost se velmi svědomitě stará jeho žena Yoko Ono, která stála i za CD výběrem "Legend", jenž se, jak je už nyní zvykem, dočkal i své DVD podoby. Za mnoho je třeba této zvláštní Japonce poděkovat, ale i tak je výsledný nosič spíše kouskem do sbírky, než dévédéčkem, které si budete pouštět opakovaně. "Legend" se totiž tváří jako výběr videoklipů, ovšem problémem je, že skutečných klipů zde najdete minimum. Pokud zapátrám ve své paměti, na hudebních kanálech byly občas k vidění doprovodné obrázky třeba k "Imagine" (dodnes nepochybně jeden z těch jednochých, ale přitom úžasných klipů), ovšem na nic jiného už se nedokážu upamatovat. Po shlédnutí dvacítky zde obsažených skladeb je mi však jasné proč - Lennon těch klipů prostě moc neměl. Snaha Yoko a týmu kolem ní přesto vytvořit i obrazovou kolekci jeho známých skladeb je sice obdivuhodný, ale moc se na to dívat nedá.

Naprostá většina videoklipů je tvořena různými domácími záběry Johna a Yoko, případně i jejich syna Seana, ovšem hlavní hvězdou je bezpochyby Yoko. Věřte mi, že pokud jste na ni dosud nebyli alergičtí (přece rozbila Beatles, že...), po shlédnutí tohoto disku budete. Je vidět prostě téměř všude. Ale naštěstí ne úplně všude. Některé klipy tvoří záznamy z živých vystoupení ("Cold Turkey", "Instant Karma!" z Top Of The Pops), "Happy Xmas (War Is Over)" je složena ze záběrů ukazujících následky války (pravdivé a strašlivé), tři byly natočeny v době nedávné s viditelně velkým rozpočtem. Skutečně krásný je klip k "(Just Like) Starting Over", kteří vytvořili lidé stojící i za beatlesáckým "Free As A Bird", a tak si i v tomto počinu dosyta užijete létající kamery, ale také spousty fotografií a nádherné atmosféry. Zcela vybočující je písnička i klip "Whatever Gets You Thru The Night", z obého sálá radost a zábava, animované obrázky střídají záběry nočního života. Třetím nově natočeným je pak klip k "Working Class Hero". Jakkoli je dévédéčko kromě sterea vybaveno i DD 5.1 a dokonce i DTS, přesto mě zvuk nějak neuspokojil, ale pavděpodobně to bude už samotnými originály, které mi vždy zněly nějak podivně zahuhlaně... Titulky nehledejte. Nebo hledejte, ale nenajdete žádné.

Bonusová výbava je skromná, i když se tak netváří. Pár živých záznamů, výškrabků z archívu, rozanimované kresby Johna Lennona, pár fotek a toť vše. Osobně by mi vůbec nevadil dokument o vytváření celého DVD či alespoň těch několika fungl nových videoklipů, ale co se dá dělat.

Jak je z výše uvedených řádků asi patrné, dévédéčko je určeno skutečně jen skalním fandům. Je třeba ocenit práci Yoko a spol., kterou na této kolekci odvedli, ale přesto se opakovaně dá koukat maximálně na čtvrtinu zaznamenaných materiálů. Pokud vyloženě netoužíte vidět Yoko Ono v desítkách záběrů a nemusíte Lennonovy skladby slyšet v DTSku, pak sáhněte radši po stejnojmenném CD a obrazový doprovod si představujte. Kde nic není, ani čert nebere, i když se moc snaží.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY