Za zábavou se Cyndi na Coney Islandu

10.02.2004 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Rekapitulační DVD Cyndi Lauper "Twelve Deadly Cyns... And Then Some" připomíná prvních deset let sólové kariéry této zpěvačky mnoha tváří. V roce 1994 vydaná stejnojmenná videokazeta nyní vyšla na DVD, o kterém prozradíme více na tomto místě.
6/10

Cyndi Lauper - Twelve Deadly Cyns... And Then Some

Celkový čas: cca. 80 minut
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Cyndi Lauper se narodila v říjnu roku 1953 v New Yorku a od dětství měla umělecké sklony, které prohloubila během ročního studia na Vermont College. V roce 1977 vstoupila do skupiny Doc West, posléze přešla do seskupení Flyer a v důsledku častého zpívání ztratila hlas a hrozilo, že již nebude moci zpívat. Vše však vzalo dobrý konec a Cyndi založila skupinu Blue Angel, která vydala jednu desku, to se psal rok 1980. Po soudních tahanicích a bankrotu se Cyndi vydala na sólovou dráhu a v prosinci roku 1983 jí vyšla debutová deska "She's So Unusual" s megahity "Girls Just Want To Have Fun" a "Time After Time". Druhá deska "True Colors" vyšla o necelé tři roky později a stejnojmenná balada kralovala žebříčkům. Rok 1989 přinesl třetí album "A Night To Remember" předznamenané singlem "I Drove All Night". Před výběrovkou "Twelve Deadly Cyns... And Then Some (The Best Of Cyndi Lauper)" (1994) na svět ještě vykoukla deska "Hat Full Of Stars" (1993).

Osmdesátiminutové DVD "Twelve Deadly Cyns... And Then Some" kopíruje již zmíněný výběr, jen jsou vynechány položky "All Through The Night" (pátý singl z debutu "She's So Unusual") a píseň "Come On Home", jejíž fragmenty zaznějí v dokumentu "Cyndi At Coney Island", který je roztroušen mezi samotné videoklipy. Coney Island je zábavní park, a tak některé části tohoto dokumentu jsou spíše skeče, ve kterých hlavní úlohu hraje Cyndi. Samotné klipy je možné rozdělit do dvou částí. První várka mapující osmdesátá léta přibližuje Cyndi Lauper jako rozvernou holku, která se prostě chce naplno bavit. V klipech "Girls Just Want To Have Fun", "Time After Time" a "She Bop" dokonce hraje i část rodiny samotné Cyndi. Velmi vydařené je video k veleúspěšné baladě "True Colors", která se tak zalíbila Philovi Collinsovi, že si ji po svém upravil pro svou hitovou kompilaci. Posledním "výstřelkem" atypické imidže Cyndi Lauper je snímek se jménem "I Drove All Night", coververze písně Roy Orbisona, kterou také oprášila Celine Dion na své desce "One Heart". Toto video poprvé spolurežírovala, tak jako i video "The World Is Stone", kde se poprvé představuje jako vyzrálá žena bez nánosu makeupu a barevných vlasových odstínů. Od videoklipu "Who Let The Rain" je výhradní režisérkou ona sama, což je místy i ku prospěchu věci. To hlavně platí pro velmi osobní písničku "Sally's Pigeons", která má asi nejpoutavější obrazové zpracování. Závěrečný videoklip, a tak trochu retro již dávné slávy, kdy holky chtěly hlavně zábavu, je paradováno videem k singlu "Hey Now (Girls Just Want To Have Fun)".

Na tomto dévédéčku toho v bonusech moc nenajdete. Kromě velmi odfláknutého menu, na kterém je fotka z klipu "Girls Just Want To Have Fun", hledejte pouze biografii a diskografii Cyndi Lauper. Avízovaný dokument v režijní taktovce samotné Cyndi je včleněn mezi videoklipy. Uvítal bych možnost pustit si i samotné videoklipy, což toto DVD neumožňuje. Zvuk i obraz byl digitálně remasterován, jsou přidány anglické titulky, které našly své místo v dokumentu i ve videoklipech. Audio mix je v provedení PCM Stereo a Dolby Digital 5.1 Surround Sound.

Je škoda, že na tomto DVDčku nenajdeme klipy i z následné dráhy Cyndi Lauper. "Twelve Deadly Cyns... And Then Some" je vlastně pouze přepis videokazety, která byla obrazově i zvukově oprášena. Mohl být klidně přidán některý z koncertních záznamů nebo něco podobného, takhle fanoušek dostane jen lepší zvuk, obraz, což je docela málo a těch osmdesát minut je rychle pryč. Cyndi Lauper je ale každopádně velmi zajímavá hudební osobnost a toto DVD vám o ní prozradí trošku více. Samotné balení je však docela odfláknuté, což zamrzí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY