Spousta houslí, spousta holek a jedna Lucie

09.02.2004 18:29 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Je to už nějaký ten pátek, co si kapela Lucie usmyslela, že zahraje speciální koncert v opeře, pozve si na něj spoustu hostů a všem tím vytře zrak. Koncert dopadl poměrně dobře, takže si fandové, kteří se na koncert nedostali, mohou vše vyslechnout alespoň na dvoucédéčku "Lucie v opeře".
7/10

Lucie - Lucie v opeře

Skladby: CD1 - Chci zas v tobě spát, Zkamenělý dítě, Lucie, Daniela, Zakousnutej do tebe, Lovec, střelec, doktor a vědec, Ona ví, Sen, Pod měděným nebem, Oheň, Medvídek / CD2 - Amerika, Tereza, Vandémiaire, Dobrá kočzka která nemlsá, Vona říká jó, Srdce, Dotknu se ohně, Noc, Troubit na trumpety by se nám líbilo, Panic, Černí andělé
Celkový čas: 48:08 + 47:54
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Lucie je bezpochyby jednou z mála českých mainstreamových kapel, jimž mohlo spojení s orchestrem docela vyjít. Poprvé se tak stalo na akustickém koncertě v listopadu 2002, z něhož je i recenzované dvoucédéčko "Lucie v opeře", letos nás čeká dokonce celé turné. Záznam má ovšem spíš charakter živé akustické desky, kde je orchestr jen jedním z několika hostů (hraje jen v části skladeb), slyšet je třeba i houslistu Jaroslava Svěceného, Lenku Dusilovou či sbor Bambini di Praga. Jedná se o počin v českých podmínkách téměř ojedinělý, bezpochyby zajímavý a díky bohu i docela dobře dopadnuvší.

Skutečností ovšem je, že jsem dvoucédéčku přicházel na chuť velmi postupně. Živému koncertu jsem přítomen nebyl, ale záznam mě asi tak prvních pět poslechů spíše přesvědčoval o tom, že se jednalo o zbytečnou akci, která má na cédéčku jen znovu provařit hity Lucie. Těžko říct, kdy se můj názor zlomil a začal jsem objevovat zajímavé aranže a různé vychytávky, které původní skladby obohatily tím správným směrem, ale stalo se tak.

Mezi dvaadvacet zahraných písniček kapela zařadila jak pro tento účel jako stvořené balady ("Lucie", "Amerika", "Dotknu se ohně"...), tak poměrně nečekaně i vypalovačky, které v akustické podobě přece jen mohou znít podivně. Má z repertoáru kapely snad nejoblíbenější "Vona říká jó" se dočkala velmi nevšední verze s dechy a sólujícími houslemi Jaroslava Svěceného. Většinu repertoáru samozřejmě tvoří známé hity kapely, ale dostalo se i na několik skladeb z tehdy čerstvé desky "Dobrá kočzka která nemlsá". Husarský kousek se pak povedl s písničkou "Chci zas v tobě spát", původně ze sólovky Davida Kollera, která se v nové živé verzi stala velkým hitem na rádiích. Za pozornost rozhodně stojí i pěkně zpracovaný booklet, v němž, což je u živé desky netradiční, najdete i všechny texty a u každé skladby i přesný výčet hostů a na co kdo z nich hrál. Tady si dala kapela skutečně záležet. Ostatně jen kvůli této desky vznikl label East Brother, takže se asi svým prvním počinem chtěli pořádně vytáhnout.

"Lucie v opeře" by rozhodně neměla chybět v domácí sbírce každého fanouška, ale osobně doufám, že po letošním turné s orchestrem se kapela opře do nahrávání nové desky, která ukáže, že nejsou jen poprockovou mašinou, která si to sune vpřed stále stejným směrem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY