EuroConnections představí Abuse a Nieriku

12.01.2004 16:24 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Palác Akropolis
© facebook interpreta
Na EuroConnections 16. ledna v pražském Paláci Akropolis se tentokrát představí slovenský projekt Abuse a česká kapela Nierika.

ABUSE - ve svém širokospektrálním elektronickém mixu kombinuje ambient s valivými stěnami breakbeatu, hi-tech postupy s lo-fi popem, bizarní filmové atmosféry s balkánským a mimozemským folklórem. Po vydání EP "Sleepfields" (Deadred Records), které se v médiích setkalo s nadšenými reakcemi, se Abuse věnoval remixování (Veneer, Ecstasy Of St. Theresa, Khoiba, Re(d)Mixes...) a momentálně pracuje na novém materiálu. Abude live band má za sebou koncerty na Slovensku, v Čechách, Rakousku a Slovinsku. Pražské vystoupení bude kombinací elektroniky s akustickými nástroji - byskytara (Turzo - Nylon Union), bicí (Alex) a turntablismem (DJ Hlavolam). O vizuální vjemy se postará VJ Zden (satori.sk), špičkový slovenský digital artist (VJing pro Sofa Surfers, FM4 Vídeň, Wilsonic...). Představí také svůj vlastní software Circulation umožňující mix 4 kamer s videosekvencemi a realtime grafikou.

Nierika
© facebook interpreta
Nierika - křest CD "Hydroponicum", hosté J.P. Muchow a Sifon. Pro huičolský kmen mexických indiánů je Nierika branou mezi obyčejnou a odlišnou realitou, která spojuje a zároveň odděluje různé světy. Vlastně tímtéž by se mohla stát i kopřivnická formace Nierika pro posluchače, který si umí najít klid a trochu času... Elektroakustické kořeny zapustila Nierika v roce 2001 po návratu zakládajících členů (Michal "Bugy" Burget, klarinety a jiné nástroje, a Tomáš "Lobo" Neuwerth, bicí, programování, zpěv a jiné nástroje) z výletu do Anglie, odkud si přivezli to správné "zahradnické náčiní". Ve vlastním studiu Animan, ušitém přímo na míru, se začaly za pomoci "jablíčka" vytvářet první tracky. Oproti jejich poněkud divočejšímu projektu Údery údy pluje Nierika na výrazně popovější vlnce a fakt, že si ke spolupráci přizvali i ženský vokál (Monika Lohrerová), mnohému napoví. Hudba se rozhodně nerodila ve spěchu a ve více méně elektronické podobě do ní začali vrůstat také živí muzikanti. Na basově-hypnotických plochách se usadil Vladimír Schwarz (Milano), kolem kterého poletuje na svých kytarových perutích Zbyněk Machetanz (Lu). V této sestavě dostaly původní nápady konkrétnější podobu, neboť fúze elektronických a akustických instrumentů je pro Nieriku tou nejvýživnější půdou. Koncertní podoba Nieriky tedy čítá pět duší. Co se týče živého hraní, je rok 2003 pro Nieriku startovním. Po debutovém představení na Dvorku no.3 ve Velkých Albrechticích odehrála sérii koncertů v chilloutovém Algida stanu na festivalech po celé ČR, několikrát předskakovala na koncertech Tata Bojs a vystoupila také na závěrečné Algidance party v pražské Roxy společně s EOST, Khoibou atd. Track s názvem "schwarzblack" můžete slyšet na kompilačním CD "Algidance Chillout vol.1", na kterou si ji vybral Jan P. Muchow, remixovanou podobu písničky "Celý svet si ty" potom na stejnojmenném singlu slovenské kapely Veneer. Debutové album Nieriky vyšlo u firmy Piper Records na sklonku roku 2003 pod názvem "Hydroponicum" a na výsledném mixu se producentsky podilel Dušan Neuwerth (Tata Bojs, EOST, Kryštof atd.).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY