Depešáci v československém hávu

12.01.2004 19:35 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Každá skupina se jednou dočká svého tribute alba, některé jich mají několik, tak jako tomu je i v případě Depeche Mode. Čeští a slovenští fandové této kapely se též dočkali. První československý tribute Depeche Mode "Some Great Celebration" je již delší dobu na světě.
6/10

Různí - Some Great Celebration (Czech Depeche Mode Tribute)

Skladby: Higher Love - Lakeside Church, Policy Of Truth - The Pathfinder, People Are People - Mashy Muxx, Somebody - Lucka Strike, Dressed In Black - The Light Beyond, Tora! Tora! Tora! - SunSin, Love In Itself - Onset, Dream On - TC Lemons feat. René Adrassy (Oxygene), The Sun And The Rainfall - Strange Day, Behind The Wheel - Mojmír & DJ Michal, Master And Servant - No Name Desire, I Feel You - Škwor, Clean - Yelen, It's Called A Heart - Mastermind feat. Depressive Disorder, Useless - E-Work, Walking In My Shoes - Déva
Celkový čas: 72:25
Depeche Mode mají asi nejvěrnější fanoušky na celém světě a i zde v českých luzích a hájích mají poměrně slušné zázemí. Jejich pražské koncerty jsou vždy vyprodány a není se tedy čemu divit. Natočit této skupině poctu ve formě tribute kompilace je docela, jak by se dalo říci o hubu, protože znáte to, když někomu sáhnete na oblíbenou skupinu a podle svého upravíte jejich song pro nějaký tribute album, vždy jdete do těžkého boje, kde je jasné jen to, že buď uspějete nebo dostanete na hubu. Český web Depeche Mode do tohoto boje šel a nachystal pozoruhodné tribute album napříč československou hudební scénou. Na desku se vecpalo šestnáct kousků, některé jsou nadmíru povedené, některé pokulhávají. Dřina se ale vyplatila, "Some Great Celebration" z tohoto boje vychází se vzpřímenou hlavou.

Úvod patří skupině Lakeside Church, která se na koncertech spíše odpoutává od materiálu z dílny Depeche Mode a hraje vlastní tvorbu. Pro tuto kompilaci nachystali úpravu písně "Higher Love" z desky "Songs Of Faith And Devotion" (1993), přepracování se povedlo, ale nemohu se ubránit dojmu, že živá podoba mé oblíbené "Halo" ("Violator"/1990) z poslední pražské depešácké párty v klubu Hvězda byla přeci jen povedenější. The Pathfinder pod vlivem módní vlny připravil verzi klasiky "Policy Of Truth". Mashy Muxx rozhoupali "People Are People" do reggae a hip hopu, je to taková veselá taškařice pro jakoukoliv párty. Příjemné zklidnění přináší "Somebody" v podání Lucky Strike, klavírní linka, vokál a i sám Martin Gore by musel konstatovat, že tato úprava má doopravdy blízko k originálu. Kytaroví Onset do synťákové gradace "Love In Itself" přidali řízné kytarové riffy a z této kompozice udělali docela gradující počin, který má skvěle šlapající šťávu. Slovenští TC Lemons si vypůjčili z poslední studiové desky Depeche Mode "Exciter" (2001) pilotní singl "Dream On", který více protkali tanečními spodky a nachystali tak roztančenou pohodu první poloviny československého DM tributu.

Druhou půlku startují pelhřimovští Strange Day, kteří naživo vystupují s vlastní úpravou depešáckých songů s texty v češtině. Pro tribute však zůstali u originálního textu písně "The Sun And The Rainfall" a díky velmi vydařené synthi melodice tato kompozice patří ke klenotům kompilace. Dvojka Mojmír & DJ Michal roztančili do europopových rytmů hitovku "Behind The Wheel", zajímavé to porovnání s původní verzí z roku 1987 a desky "Music For The Masses". Překvapení přichází v tracku číslo jedenáct. Zde hledejte úpravu "Master And Servant" od pražské formace No Name Desire, kteří odhodili všechen kybernetický svět a nachystali velmi vyhlazenou podobu jejich soundu, ve kterém pouze zůstal typicky "zamlžený" Werův vokál. Parta Škwor po svém rozjela vypalovák "I Feel You" a to už jsme pomalu před branami blížícího se závěru "Some Great Celebration". Ten startuje společné dílko brněnských projektů M.A.S.T.E.R.M.I.N.D a Depressive Disorder, kteří si vypůjčili depešáckou jasnou trefu do černého "It's Called A Heart", pro kterou připravili rozsáhlé synťákové intro a outro, které zabaluje jinak velmi dynamický sound, jenž této skladbě jen a jen prospěl. "Uselles" v přepracování pražského dua E-Work, kteří vše zaobalili do elektroniky z jejich tvorby domácího kutilství, je nachystaným klíčem k úplnému závěru. Ten patří instrumentální podobě poklidně hymnické kompozici "Walking In My Shoes" od oneman projektu Déva (Dušan Vozáry, "Déva" je název jeho sólového albového počinu), lepší závěr nemohl přijít.

"Some Great Celebration" přináší depešácké songy v úpravách skupin, které se v převážné míře podílejí na budovaní základů elektronické scény u nás, některé již vystoupily v rámci akcí pořádaných oficiálním českým webem Depeche Mode nebo v maratónu pravidelných "Live! Electronic Tuesday Evenings In Matrix". Velký kus odvedené práce při chystání tohoto kompilačního alba přinesl všem zúčastněným velké množství zkušeností a pocitu poctivě odvedené práce, která se velmi dobře poslouchá. Jen by mě zajímalo, co na to Dave Gahan, který toto CD dostal v rámci svého pražského koncertu. Pokud se divíte, že tato recenze vychází až takto pozdě, věřte, že chvilku (větší) trvalo, než se toto cédéčko dostalo k nám do redakce. Na druhou stranu, jsem potěšen, že i takto pojaté desky u nás vznikají a samotné "Some Great Celebration" se spíše ve většině případů povedlo naplnit správnou volbou, jen tak dál!

CD k recenzi poskytl Mirage.

Album: Různí - Some Great Celebration (Czech Depeche Mode Tribute)
Hodnocení: 6/10
Celkový čas: 72:25
Skladby: Higher Love - Lakeside Church, Policy Of Truth - The Pathfinder, People Are People - Mashy Muxx, Somebody - Lucka Strike, Dressed In Black - The Light Beyond, Tora! Tora! Tora! - SunSin, Love In Itself - Onset, Dream On - TC Lemons feat. René Adrassy (Oxygene), The Sun And The Rainfall - Strange Day, Behind The Wheel - Mojmír & DJ Michal, Master And Servant - No Name Desire, I Feel You - Škwor, Clean - Yelen, It's Called A Heart - Mastermind feat. Depressive Disorder, Useless - E-Work, Walking In My Shoes - Déva


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY