Čechomor - králové českých hudebních DVD

05.12.2003 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Příznivec české hudby a zároveň DVD nosičů si zatím na domácím trhu příliš neužil. Dévédéčko "Proměny Tour 2003" kapely Čechomor však konečně přináší ukázku toho, že plně profesionální DVD se skvělým zvukem, obrazem a spoustou materiálu může vzniknout i v Česku. Více chvály v dnešní recenzi.
9/10

Čechomor - Proměny Tour 2003

Celkový čas: cca 176 minut
Vydavatel: Universal
Až dosud příznivci českých hudeních dévédéček museli přijímat případné "omluvy" ze strany českých interpretů, že jejich nosiče nejsou zdaleka tak vybavené, jak jsme zvyklí u zahraničních hvězd i hvězdiček. Vždyť zvuk ve stereu stačí, rozmíchání do DD 5.1 stojí kvanta peněz, a pokud se tak stalo (např. u Olympicu), pak byl zvuk i tak ne zrovna povedený. Všechny podobné omluvy však už můžete klidně spláchnout do záchodu, protože mám důkaz, že vyrobit po všech stránkách profesionálně vytvořené hudební DVD jde i v Česku. Jmenuje se "Proměny Tour 2003" a je dílem kapely Čechomor.

O megaúspěchu jejich společného projektu "Proměny" s Jazem Colemanem a orchestrem bylo napsáno hodně, kapela si kromě ocenění za spousty prodaných kusů odnesla i ceny z mnoha anket a celou kapitolu spojenou s touto deskou se rozhodla uzavřít letošním jarním turné, kde je kromě Collegia českých filharmoniků a Lenky Dusilové doprovázela i perkusivní sekce. Reportáž z koncertu v pražské T-Mobile aréně najdete zde z pera kolegy Kreče, já osobně jsem absolvoval koncert v Ostravě a ve všech bodech s jeho názorem souhlasím. Velmi vydařená a hojně navštěvovaná šňůra má svou dohru na právě vydáváném záznamu na 2CD a DVD. Recenze pouze audiostopy se ujal kolega Koch, ohodnocení DVD pak zůstalo na mně. A že jsem si to užil!

Provedením, množstvím materiálu a zpracováním "Proměny Tour 2003" nejen dalece překračuje všechny dosavadní česká hudební dévédéčka, ale směle se může podívat do tváře těm nejlepším kouskům z produkce zahraniční. Ono si hluboké smeknutí klobouku zaslouží už samotný záznam koncertu - více než dvouhodinová jízda o osmadvaceti položkách byla zaznamenána dvanácti kamerami, přičemž výsledný sestřih je více než bohatě využívá. Obraz ve formátu 16:9 nezanedbává potenciál DVD, tudíž k tomuto není téměř co vytknout. Na své si přijdou také audiofilové, protože koncert si nevychutnají pouze fanoušci s DVD-Rom mechanikou u počítače, ale také majitelé běžných souprav, poněvadž kromě DD 5.1 zde najdete i DTS! A ačkoli DTSko není tím nejšpičkovějším, co jsem kdy ze svého přehrávače slyšel, přesto je na velmi vysoké úrovni a koncert v jeho podání přináší skutečný zážitek. Kdybych chtěl hnidopišit, volal bych také po českých titulcích, přece jen některé texty v nářečí nejsou dost dobře srozumitelné, hodně dobrým fórem (rozuměj pro Čecha) jsou titulky anglické.

Samotný záznam koncertu a jeho zpracování nemá dosud v Česku obdoby, navíc se můžete těšit na pěkný náklad bonusových materiálů. "Making Of Čechomor Proměny Tour" nabízí pohled do zákulisí turné, navíc osobitě komentovaný Fratnou Černým a Karlem Holasem, když vybírají u počítače scény, které do dokumentu dají. Čtveřice videoklipů spíše pobaví a potěší, při "Včelínu" z pořadu "Aport", kde je Čechomor ještě v jiné sestavě a poněkud mladší, se člověk může jen pousmát, jak ten čas letí. Spíše pro zahraniční kupce je připraveno více než čtvrthodinové EPK, kde Karel Holas osobitou angličtinou vysvětluje, o čem Czechomor vlastně je, vše je doplněno ukázkami z koncertu. A pro ty, kdo snad neviděli film "Rok ďábla", je připraven jedenáctiminutový sestřih scén s kapelou. Kompletní texty, fotogalerie, textové biografie zúčastněných jsou pak už jen příjemným doplněním bohaté bonusové sekce.

Už jsem to v této recenzi napsal několikrát, ale v závěrečném resumé musím opět - DVD "Proměny Tour 2003" je nejlepším českým hudebním dévédéčkem, jaké v současné době na pultech obchodů najdete. Jeho jediným problémem je to, že se docela bojím, že tento titul ponese ještě poměrně dlouhou dobu a jen máloco ho dokáže překonat. Třeba se mýlím, sám bych si nepřál nic jiného. A když si navíc srovnáte cenu, za níž si můžete tohle DVD koupit, s cenami třeba jen zahraničních CD... tady není co řešit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY