Největší hity nemusejí stačit

16.12.2003 05:00 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Prvotní zajásání ohledně vydání DVD Tears For Fears, jedné z nejlepších poprockových kapel 80. let, při letmém pohledu na obal s upoutávkou "Classic Clips" zůstane na rtech a shlédnutí disku obavy jen potvrdí. DVD "Tears Roll Down (Greatest Hits '82-'92)" je jen přepisem stejnojmenného titulu, který vyšel na VHS v roce 1992.
4/10

Tears For Fears - Tears Roll Down (Greatest Hits '82-'92)

Skladby: Sowing The Seeds Of Love, Everybody Wants To Rule The World, Woman In Chains, Shout, Head Over Heels, Mad World, Pale Shelter, I Believe, Laid So Low (Tears Roll Down), Mothers Talk, Change, Advice For The Young At Heart
Celkový čas: cca 59 minut
Vydavatel: Universal
Nosič DVD nabízí možnosti, jak zvukový záznam obohatit, a mnozí interpreti toho využívají. Ale zároveň dochází i k reedicím toho, co vyšlo dříve na VHS, přičemž všechny přednosti média DVD zůstavají nevyužity. Podobným případem je bohužel i nejnovější disk Tears For Fears. Bohužel, protože jedna z nejlepších poprockových skupin 80. let by si zasloužila reprezentativní dévédéčko, které by ukázalo její historii komplexněji. Ačkoliv kapitola Tears For Fears není úplně uzavřena (i když formálně vydal Roland Orzabal, hlavní duše a skladatel většiny hudby, poslední album už jen pod svým jménem), dvacet let kariéry by stálo za to se jí věnovat trochu víc.

Toto DVD je jen přepisem stejnojmenného VHS. Z hlediska hudebního obsahu není co DVD vyčítat, stejně jako CD verze obsahuje dvanáct největších hitů, v tomto případě opravdu dobrých skladeb, za deset let kariéry skupiny, v jejímž středu stáli Roland Orzabal a Curt Smith. Na je DVD tedy pohromadě dvanáct klipů, z nichž i ty staršího data ("Pale Shelter") ukazují, že Tears For Fears patřili k těm, kteří fenomén klipové kultury uměli využít (i když místy se nelze nepousmát nad dobovými atributy, jako jsou novovlné účesy a oblečení). Je zajímavé, jak v nejstarších skladbách byl frontmanem Smith a Orzabal se zdá být z kamery nesvůj, teprve v pozdějších klipech se prezentace minimálně vyrovnává, ne-li převažuje ve prospěch Orzabala.

Skladby připomínají, že opravdu dobrého poprocku je pomálu, málokdo zvládnul tak chytlavě kombinaci popově silných melodií, dvojhlasů, syntezátorů a přitom nerezignoval na rockové vlivy. Pět skladeb z průlomového druhého alba "Songs From The Big Chair" perfektně ukazuje rozptyl tvorby skupiny - hravá "Everybody Wants To Rule The World" se zvonivou i ostřejší kytarou, hymnická "Shout", netypicky hitová "Mothers Talk", s klavírem a výjezdy saxofonu procítěná "I Believe" a syntezátorově-kytarová "Head Over Heels". Třemi skladbami je zastoupena první (více syntezátorová) deska "Hurting" a třetí (košatější, i když až přeprodukovaná) "The Seeds Of Love", tucet zarovnává rozlučková "Laid So Low (Tears Roll Down)".

Co na DVD chybí, vzhledem k pouhému přepisu z VHS, je logicky jakýkoliv náznak bonusu. Za něj se nedá považovat výběr zvuku v 5.1 Surround (který navíc podle mě nefunguje) nebo 2.0 Dolby Digital a možnost pustit si DVD jako celek nebo jednotlivé písničky. Jen strohé uvedení skladeb a jejich autorů a producentů (bez uvedení, z které desky pochází), neexistence textů skladeb (na rozdíl od CD) nesvědčí o snaze divákovi / posluchači za jeho peníze něco poskytnout. Autory klipů zjistíte, jen pokud si pustíte celý disk a vydržíte až do konečných titulků. Proč třeba firma nevyužila hotových komentářů, které vyšly v roce 1999 na znovuvydaných CD spolu s remixy a nealbovými skladbami? Faktografické chyby u skladby "Laid So Low (Tears Roll Down)" a nekvalitní obal už jenom potvrzují až odfláknutost tohoto DVD.

Disk tak ocení pamětníci, kteří si nepotrpí na detaily o skupině, ale chtějí mít oblíbené hity pohromadě a přitom se ještě koukat na obrázky, nic víc. Lepší než nic, ale my ostatní budeme stále doufat, že kvalita Tears For Fears si vynutí reprezentativnější nosič (který se podívá i na neprávem opomíjená "poSmithovská" alba "Elemental" a "Raoul And The Kings Of Spain"). Takhle nelze hodnotit vysoko, ačkoliv písničky samotné za to nemohou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY