Tělo a mysl - nejvážnější věci života?

15.11.2003 20:16 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

John Mayer láme rekordy hlavně na druhé straně Atlantiku, debut u velké firmy "Room For Squares" se velmi dobře prodával. Druhé dějství "Heavier Things" je již venku, vše uvedl singl "Bigger Than My Body". Nová nahrávka je vyrovnanějším celkem než debut a zalíbila se, více prozradíme v dnešní recenzi.
8/10

John Mayer - Heavier Things

Skladby: Clarity, Bigger Than My Body, Something's Missing, New Deep, Come Back To Bed, Home Life, Split Screen Sadness, Daughters, Only Heart, Wheel
Celkový čas: 46:17
Vydavatel: Sony Music / Bonton
John Mayer svůj debut "Room For Squares" vydal před třemi lety, to mu bylo dvaadvacet let a trochu větší chvilku trvalo, než se toto album dostalo i k nám. Mezitím se však stihlo stát trojplatinové v Americe, hitovka "Your Body Is A Wonderland" dokonale zapůsobila a John Mayer si za ni odnesl Grammy. Živák "Any Given Thursday" vydaný na CD a DVD ukázal, že i naživo se tento chlapík neztrácí a zůstává svůj. Druhý dlouhohrající počin "Heavier Things" ukazuje trochu jiného, snad i moudřejšího mladého muže, který natočil pohodovou desku a nevsadil vše jen na chytlavé rádiové hity. Producentsky se díla uchopil Jack Joseph Puig, který spolupracoval s Sheryl Crow, No Doubt nebo Beckem. Pilotní singl "Bigger Than My Body" lehce evokuje hitový nádech "Your Body Is A Wonderland", ale je to jen zavádějící a mystifikující článek k celé nahrávce.

Deska "Heavier Things" je více vyrovnaná, žádný song nepokulhává a na druhou stranu zde není jasně vyčnívající hitovka, která by toto album prodala. Jedná se o souvislý a přesně pasující celek, ve kterém se John Mayer vydal bádat v mezilidských vztazích, pročistil své myšlenky a ty vtiskl do slov svých písní. Obrátil se i ke své rodině, aby o ní zazpíval v čistě akustické "Daughters" nebo v "Home Life", kde až skoro s klukovskou drzostí popisuje svůj pocit z domácího živobytí. Optimisticky laděné songy střídají hořkosladké písně o lásce, ztrátách a nálezech životních cest, sem tam na vás vyskočí se sarkastickým pohledem na věc, podstrčí ironii a dodá jakési doporučení, jak se vlastně zachovat v té a té situaci. Ve "Split Screen Sadness" dokázal zabrnkat na dojemné pocity, podle ohlasů fanoušků je to jejich nejoblíbenější song z "Heavier Things". Je otázkou, jestli je věk pětadvacet dostatečný, abyste mohli Johna brát vážně do posledního puntíku a se vším souhlasit, to bude záležet čistě na vašem úsudku. Návodem a průvodcem po textech je názorně udělaná tabulka prozrazující "zabarvení" jednotlivých textů podle nálad a pocitů samotného autora.

Na druhé desce u velké firmy John Mayer sází na svou hru s kytarovými tóny. Dokáže se důkladně opřít do strun elektrické kytary, to názorně ukazuje v "Bigger Than My Body", v jakési retro kytarové juchačce "One Heart" se pro změnu pohupuje s akustickou kytarou. Tyto dvě skladby svým tempem značně převyšují ostatní. Seskupení osmičky písní je v tempu středním, ale rozhodně to není pouze uspávací album. Úvodní "Clarity" vás uvítá příjemnou klavírní linkou a dechovou sekcí. Skvostná a posmutnělá "Something's Missing" je napsána v rukopisu, který Johnovi asi sedí nejvíce. Balady "Come Back To Bed" a "Wheel" ve vás vyvolají milostné mrazení. "Come Back To Bed" se převaluje přes bluesové prvky a jedná se o jeden z vrcholů "Heavier Things".

Prostřednictvím "Heavier Things" na vás John Mayer přenese bez problémů své pohledy na tělo a mysl, stačí se jen zaposlouchat. Na této kolekci deseti promyšlených songů dozrál do jiné roviny, než by se po debutu "Room For Squares" dalo očekávat. Ponechal si v záloze rukopis, podle kterého ho poznáte a sáhl po písních, které převážně napsal v novém domově v New Yorku. Tyto propletence vztahů přetransformované do povedených melodií vás neopustí. Druhá deska se povedla, jakoby ji snad natočil i úplně jiný John Mayer. Už to není ten mladík, který si prozpěvuje pouze o krásách a divech vašeho těla.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY