Hity pod značkou R Kelly

19.11.2003 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

R Kelly se sebevědomě prohlašuje za písmeno v R ve zkratce R&B. Hitový výběr "The R In R&B Greatest Hits Collection Volume 1" mu dává zapravdu alespoň v tom, že v rámci R&B je opravdu ojedinělou hvězdou. Nechybí samozřejmě "I Belive I Can Fly", Igition - Remix" ani "Gotham City".
7/10

R Kelly - The R In R&B Greatest Hits Collection Volume 1

Skladby: Bump N' Grind, Your Body's Calling, Sex Me, Pt. 1, You Remind Me of Something, Ignition, Down Low (Nobody Has to Know), When a Woman's Fed Up, Step in the Name of Love, Thoia Thoing, Touched a Dream, Fiesta, I Wish, Ghetto Religion, Honey Love, She's Got That Vibe, The World's Greatest, I'm Your Angel, I Believe I Can Fly, Home Alone + Bump'N Grind (Old School Mix), Down Low (Nobody Has To Know), Step In The Name Of Love (rmx), Fiesta ft. Jay Z, Gotham City Remix
Celkový čas: 77:00 + 22:51
Vydavatel: BMG
Robert Kelly je popový fenomén 90. let, kterého můžete milovat nebo nenávidět, ale těžko ho můžete ignorovat. Nikdo z jeho konkurentů se s ním nemůže měřit v počtu hitů, které v 90. letech bez přestávky sázel ať už pro sebe nebo pro jiné hvězdy (Michael Jackson, Aaliyah, Puff Daddy nebo naposledy Isley Brothers). Tato recenze proto nebude o jeho skandálech, ale jenom a jenom o hudbě. "The R In R&B Collection" je první výběr jeho hitů.

R Kelly vstoupil do pop music na začátku 90. let s kapelou Public Announcement a hned následující sólový debut "12 Play" ho katapultoval mezi nejprodávanější interprety, tedy do pozice, kterou Kelly až do dnešních dnů neopustil. A chcete znát důvod? Kelly je dokonalý hitmaker (a tady se vědomě opakuji ze své recenze na "Chocolate Factory"), dokáže napsat opravdu silnou melodii jako například "Ignition" nebo "I Wish". Tady je to bez debaty a uznat to musí i jeho zarytí nepřátelé (pokud zrovna nejsou hluší). Kelly ovšem velmi lehce překračuje hranici mezi vkusnou soulovou baladou a přeexponovaným patetickým popovým rychlohitem. To je jeho druhá tvář, kterou patrně znají posluchači v Česku díky pro naše rozhlasové dramaturgy přijatelným hitům jako "Gotham City" nebo duetu se Celine Dione "I'm Your Angel". Není bez zajímavosti, že právě ony přeslazené balady se v remixech ukázní a rozvinou do nebývalé krásy - to je příklad jak "Ignition", "Bump'N Grind", "Gotham City" i třeba "One More Chance", současného rádoby comebackového singlu Michaela Jacksona, který také napsal R Kelly. Mimochodem, pět remixů Kellyho hitů najdete na výborném bonusovém CD, které tvoří "studijní" doplněk hitové kolekce. Nakonec je to půl na půl, na každou soul/funkovou pecku připadne přibližně v hitovém výběru jeden popový trhák.

Kelly je sexuální mašina. Stačí si přečíst názvy jeho největších hitů ("Sex Me", "Your Body's Calling") a hned je jasné, že Kellyho hudba je bytostně tělesná. Jenomže stejný význam má v jeho hudbě i religiozita. R Kelly střídavě myslí na sex a Boha, chvíli chce být v kostele, za chvíli už v posteli. Z tohoto pnutí dokáže vytěžit gospelem nacpané milostné písně někde na pomezí soulu, funku, hip hopu a pompézního popu.

Ačkoliv pro něj byl poslední rok hodně těžký, dokázal se vrátit na absolutní vrchol s albem "Chocolate Factory" a na hitovém výběru "The R In R&B Greatest Hits Collection Volume 1" jen dokazuje, že to není náhoda. Nové skladby, které Kelly patrně složil až po vydání posledního alba - současný hit "Thoia Thoing" a "Ghetto Religion" s Wyclefem - ho znovu posouvají hlouběji do "urban music" a dál od popu. To ale může být jen momentální stav, odvislý od popularity toho či onoho stylu. Mimochodem ani osmnáct stop a maximální délka trvání CD na všechny Kellyho hity nestačila. Druhý díl může následovat dříve, než si všichni myslíme.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY