Roztančená Nikola není Kylie

27.10.2003 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Nikola Šobichová se vydala na sólovou dráhu, opustila rodnou partu Holki. Pod dohledem Waltera Krafta vzniklo album "Šedá", které předznamenal stejnojmenný singl. Podaří se atakovat úspěch Holek? Rozuzlení najdete v dnešní recenzi.
2/10

Nikola - Šedá

Skladby: Šedá, Hřích, Proč?, Tvoje, Nedokonalá, Sen, Misionář, Vážka, Vrány, Dál tmou, bonusy: Šedá (Remix), Šedá (Dark side remix)
Celkový čas: 50:16
Vydavatel: Universal
Nikola Šobichová dala sbohem Holkám a vydala se na sólovou dráhu. Podepsala smlouvu u Universalu a dvorním skladatelem se jí rázem stal Walter Kraft, hudební chameleón české scény, který už vytvořil různé věci. Nikdy však nenašel ten pravý obraz, styl, který by mu sedl a zůstal mu věrný. Už pilotní singl "Šedá", který dal název i debutové desce Nikoly, ukázal, že to bude opět další vykrádačka toho, co už v českých rádiích bylo nebo díky úletu jménem Karma je. Není to jen o Karmě, Walter Kraft se podíval i na západní stranu od našich hranic, kde podobným způsobem chátrá taneční europop a nechal se tímto výdobytkem inspirovat. Takže jakkoliv se Nikola snažila vsadit svůj vokál do rozjuchaných rytmů, rádoby moderních tanečních věcí, výsledek je dosti mimo horizont kvality a čpí komerčním patosem kolovrátkových odrhováků na diskošku.

Walter Kraft a textaři v sestavě Viktor Dyk, Patrik Tenev, Hanka Schvarcová a Petr Hrdlička spáchali pro Nikolu deset písniček, které ničím nepřesahují klasický europopík, který se již stihl za ta léta v této podobě značně provařit, a tak vás již ničím nepřekvapí. Jednoduché postupy, klasický formát písniček sloka-refrén. Nijak převratný počin to jako celek rozhodně není, ani textově není nikterak originální, útržkové poznámky z deníčku zamilované dívčiny tu již byly mnohokrát. Ani jakési šeptání Nikoly v písničce "Hřích" nebo rap v "Proč?" to nezachraňuje. Předehra u "Tvoje" mě dokonale rozesmála, starý sampl tak typický pro taneční juchačky přelomu devadesátých let jsem doopravdy nečekal a asi ani nepatří do této doby. "Nedokonalá" až příliš okatě vykrádá megahit Kylie Minogue "Can't Get Out Of My Head" a v kombinaci s mezihrami ala Dálný východ není zrovna dobrá směska k poslechu. "Misionář", jako cover songu "Meteor Man", opět nepřekvapuje a lehce se mi zdá, že to zde sem tam Nikole hlasově ujede. Závěrečné bonusy, tedy remixy singlu "Šedá" nepřekvapují. "Remix" je o sto procent horší než původní verze a na osm minut roztažený "Dark side remix" je stále opakující se nuda. Jediná písnička, která vybočuje z jednotvárnosti duc duc molekulárního základu tvorby Waltera Krafta, je vcelku příjemný "Sen".

Debut Nikoly se tedy skoro vůbec nepovedl, nic tomu nepřidá i docela příšerně odfláknutý booklet. Na druhou stranu chápu, že se objeví fandové, kterým se takto udělané album bude líbit a užijí si ho. Kdybych byl teenagerem, naplno si budu užívat Holki a tohle nechám jen projít hlavou na diskošce. Europop mě baví, protože existují povedené kousky, ale tohle je spíše brak, který nešetrně vykradl to, co bylo v europopu doopravdy dobré.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY