Nejenom název se změnil...

31.10.2003 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Slovenští neopunkeři Inekafe přichystali pro česko-slovenské publikum pátou desku "Bez udania dôvodu", na níž se dle vlastních slov vracejí k charakteru prvních desek. Můžete se těšit na přímočarou, překvapivě tvrdou a určitě ne nudnou show. Prostě šálek dobré kávy nejen pro milovníky jedné značky.
7/10

Inekafe - Bez udania dôvodu

Skladby: Štát, Město, Život jako video, 120 čísel (pod zemou), Takto nám to stačí, Velkou palicou III, Bez udania dôvodu, Alibi, Krvavá blondína, Opať na streche, Auťáky, Mýtna, Spomienky na budúcnosť
Celkový čas: 44:01
Inekafe - pozor, již nikoli Iné kafe - byli vždycky takovými oblíbenci na stránkách musicserver.cz. Aby ne, vždyť hodně úspěšná neopunková skupina z Čech se dosud neobjevila, takže volba padla logicky na slovenské hvězdy. Ti v České republice ještě stále bojují o dostatečnou pozornost, leader Vratko Rohoň sám přiznal, že v Česku Inekafe dozajista neznají ani všichni ti, jimž je tato hudba určena především. Vyvstává proto otázka - pomůže nová deska "Bez udania dôvodu" prorazit skupině definitivně v tuzemsku?

Odpovědi v takovýchto případech nejsou jednoznačné, bude dost záležet na práci vydavatelství Warner Music, potencionálních rádiových hitech a pochopitelně na koncertech. S těmi rozhlasovými peckami by snad nemusel být problém, ačkoli "Bez udania dôvodu" rozhodně nedisponuje natolik křiklavým singlem, jakým bylo "Ráno". "120 čísel (pod zemou)", "Mesto" nebo "Takto nám to stačí" jsou nepochybnými žánrovými fláky, jež by měly každého, byť je trochu na punku ujíždějícího, fandu roztančit.

Kdo si oblíbil lehce popovou tvář, s níž Inekafe prorazili na albech "Príbeh" a "Je tu niekto?", mohl by být mírně zklamán, neboť - jak ostatně Rohoň pro musicserver.cz potvrdil v rozhovoru - skupina přitvrdila a navrátila se k přímočařejší poloze prvních desek. To dosvědčují např. skutečně ostré, až metalové riffy v "Mesto" nebo formální minimalismus písní "Bez udania dôvodu" či "Alibi". Inekafe servírují populární, silně melodický neopunk na střídačku s prudkými rytmickými náložemi, mažou přechody mezi jednotlivými skladbami, bombardují posluchače soustavnou zvukovou palbou, vystřelující ostré textové šípy.

Inekafe připravili nepochybně dobrou desku, minimálně v žánrovém kontextu. Potěší především odklonem od příliš průhledných "popsongů" směrem ke kořenům. Pochopitelně nemůžeme o "Bez udania dôvodu" hovořit jako o ryze punkové desce, na to se album stále tváří příliš nekomplikovaně, melodicky a vstřícně, sama skupina ovšem v několika písních kvalitními texty ("Mesto", "Krvavá blondýna") jednoznačně dokazuje, že mediální aura není náhodná a nezasloužená. Takže ještě jednou - v kontextu žánrové příslušnosti je "Bez udania dôvodu" deskou výbornou, v komplexnějším pohledu je tradičně monotónnější. To ale jejím milovníkům určitě vadit nebude...

P.S.: Určitě navštivte internetovou stránku skupiny www.inekafe.sk, která funguje na "DOSovském" principu, čímž skýtá mnohá dobrodružství!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY