Nukleární Vokurky pokřtil Dan Bárta

28.09.2003 12:00 - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Před několika dny vyšlo funk-rockovým Nukleárním Vokurkám debutové album "Jsme na prodej". Koncert (křest alba) v narvaném Lucerna Music Baru tedy kapela pojala opravdu ve velkém stylu a pozvala si plno hostů, včetně Dana Bárty, jenž se ujal samotného křtu. Výborná atmosféra v publiku i na jevišti provázela celý průběh vystoupení.
Nukleární vokurky
© facebook interpreta
Doslova po strop našlapaný Lucerna Music Bar hostil ve středu 24. září pražské funk-rockové baviče, kapelu Nukleární Vokurky. A nejednalo se o jen tak ledajaký koncert, skupina zde totiž pokřtila své debutové album "Jsme na prodej". O tom, že má tahle parta slušně našlápnuto, svědčil nejen přeplněný klub, ale také účast mnoha vlivných osobnosti českého showbussinesu v publiku. V davu jste mohli narazit na šéfa EMI Vladimíra Kočandrleho, Davida Kollera (zřejmě si šel zkontrolovat svého syna, který hostoval jako hráč na perkuse) nebo na režiséra Zdeňka Suchého. K opravdu skvělé návštěvě jistě přispělo také vskutku symbolické vstupné 59,- Kč.

Nukleární Vokurky - Live 1
© www.nuklearnivokurky.cz
A co jste mohli ten večer vidět, slyšet a zažít? Namátkou Bártu jako "Dana Křtitele", chvíle meditativní i bezstarostně radostné, videoprojekci, masky, ztřeštěné kreace hlasové i pohybové, atmosféru Pulp Fiction, kousíček z tvorby Red Hot Chili Peppers nebo hudební scénku z filmu "Hříšný tanec", velký transparent "Nukleární Vokurky" v publiku, několik vtipných hlášek, ve kterých kapela ani trochu nešetřila nadšené publiku ("Všichni jste krásný! Počkej! Myslíš, že tady není nikdo hnusnej?") nebo závěrečný "drsný" rap.

Skupina vystoupila u příležitosti křtu opravdu "v plné polní". Základní sestavu kapely (Jan Balcar - kytara, Cyril Hirsch - bicí, Vojtěch Helebrant - basa, Tomáš "Scott" Klíma a Marek Vosecký - zpěv) doplnili skvělí dechaří (Ondřej Zátka - tenor sax, Petr Kalfus - alt sax a Jan Jirucha - pozoun), klávesista Ondřej Pivec a na perkuse Adam Koller. Ve chvílích, kdy tohle desetičlenné komando spustilo najednou, bylo o skvělou zábavu postaráno.

Nukleární Vokurky - Live 3
© www.nuklearnivokurky.cz
Kapela začala hrát asi kolem půl desáté a nástup měla vskutku velkolepý. Zdálo se, že samotní hudebníci jsou trošku překvapení z toho, kolik fanoušků si na ně uprostřed pracovního (školního) týdne udělalo čas. Atmosféra byla už od začátku výborná. Kytarista Honza Balcar - osvobozen od veškeré kabeláže - lítal po celé šířce pódia od první do poslední minuty a házel do publika neskutečné obličeje. Oba zpěváci dokazovali - až na několik málo zaváhání - své hlasové kvality. Zajímavé bylo, jak se Tomáš "Scott" Klíma nejen svým projevem, ale i zjevem a gestikulací až nápadně podobá Danu Bartovi. Skvěle se ukázalo trio dechařů, které během koncertu dostalo značný prostor i pro své sólové improvizace. Skupina přehrála celé album (viz. recenze) a hlavně rytmické funky kousky sázela s přehledem, energicky a ještě svižněji, než jak jsou zaznamenány na desce. Mimo to ještě přidala jednu anglicky zpívanou novinku a jako bonbónek zařadila třeba slavnou "Jungle Boogie" od Kool & The Gang, píseň, kterou většina z vás bude znát především z kultovního filmu "Pulp Fiction". Právě v této skladbičce se vyřádili dechaří, konkrétně pozounista Jan Jirucha hrající - jen tak mimochodem - v masce Mickey Mouse...

Nukleární Vokurky - Live 2
© www.nuklearnivokurky.cz
Asi v polovině vystoupení se na jevišti objevil Dan Bárta, aby si s kapelou několikrát zapěl "We've got celebrate now!", popřál vše dobré do budoucna a bez nějakých dalších zbytečných průtahů album ulepkal bublinkami. Správná volba, koncert tak neztratil tempo a spád. Jenom škoda, že se Bárta ke kapele nepřidal na delší dobu. Jak se koncert blížil do finále, uvolňovala se i atmosféra na pódiu, mezi muzikanty začala kolovat lahvinka Absinthu a přídávala se třeba skladba "Aeroplane" od Red Hot Chili Peppers. Jako dobře zrežírovaný vtípek zapůsobila legrácka "Jó Cyril, ten má styl". Kapela vyběhla na podium v typických hip-hopových oblečcích (za jejich zády se zatím promítal stejnojmenný klip) a na halfplayback si střihla "vopravdovej rap". V hlavní roli Cyril Hirsch. Nejen v tomto případě tak na desce jinak neslané - nemastné momenty získaly nový obsah a působily najednou vtipně.

Nukleární Vokurky jsou jednoznačně koncertní kapela, jsou to zkrátka showmani a navíc působí na pódiu celkem suverénně a sehraně. Právě díky tomu je jistě minimálně na klubové scéně čekají v brzké době velké úspěchy. Časem by se klidně mohli zařadit po bok takových koncertních jistot, jakými jsou dnes třeba -123 min. Uvidíme. Každopádně večírek v Lucerna Music Baru se vydařil k evidentní spokojenosti všech zúčasněných a vy se nyní můžete už těšit na připravovaný rozhovor s kapelou, který vznikal bezprostředně po tomto vystoupení.

Nukleární Vokurky, Lucerna Music Bar, Praha, 24.9.2003


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY