shop.musicserver.cz
Kylie Minogue - Tension II

Kylie Minogue na "Tension II" spojila to nejlepší z předchozích projektů do jedinečné fúze

Vydáno: 28.10.2024 00:00 v sekci Recenze - Tomáš Navrátil | foto: Warner Music

Kylie Minogue loni zaznamenala úspěch se singlem "Padam Padam", oceněným Grammy, který se pro ni stal dalším vrcholem kariéry a upevnil její pozici. Téměř přesně rok po desce "Tension" přichází se druhým dílem. Ten není jen bonusovou edicí, ale plnohodnotným albem, které si svou existenci sebejistě obhájí.

8/10

Kylie Minogue - Tension II

Vydáno: 18.10.2024
Celkový čas: 36:47

Skladby: Lights Camera Action, Taboo, Someone for Me, Good as Gone, Kiss Bang Bang, Diamonds, Hello, Dance to the Music, Shoulda Left Ya, Edge of Saturday Night (with The Blessed Madonna), My Oh My (with Bebe Rexha and Tove Lo), Midnight Ride (with Orville Peck and Diplo), Dance Alone (with Sia)

Vydavatel: Warner Music

Podobně jako ve filmovém průmyslu platí i v hudbě, že když něco generuje úspěch, je třeba to rozšířit. Často se druhé díly řídí heslem: "Udělejte to jako předtím, akorát ve větším měřítku." Pokud byste tedy v případě Kylie Minogue očekávali, že se pokračování loňské nahrávky bude skládat z původní jedenáctky písní, přidají se k ní všechny dostupné bonusy a remixy a k tomu i trocha nového materiálu, který původně zůstal hozený do šuplíku, budete hodně na omylu.

Z onoho šuplíku by totiž bylo co vybírat. Album "Tension" lehce utrpělo tím, že skoro dvacítka nezveřejněných písní unikla na internet a začala si žít vlastním životem. S trochou šikovnosti byste si druhé pokračování byli schopni vytvořit už týden po zveřejnění základu - a jen tak mezi námi, několik dobrých kousků by se mezi nimi našlo. Ani jedno z těchto uniklých dem ale Kylie neoprášila: pro vytvoření dvojky se znovu vydala do nahrávacího studia.

"Tension II" navíc neupomíná pouze na svoji o rok starší sestru. Kylie se hodně vrací i k albu "DISCO" z roku 2020. Díky tomu docílila docela sympatického mixu dvou žánrů - tedy pocty sedmdesátkovému disku s moderním pojetím zpěvaččina stylu, který definoval především singl "Padam Padam".

Přímým pokračovatelem oceňovaného bangeru se měla stát skladba "Lights Camera Action". Hutný úvodní riff se postupně proměňuje v taneční smršť, která právě hodně připomíná již několikrát zmíněný hit. Ale ještě blíže tomuto pojetí se dostává song "Hello" - v jeho refrénu byste místo pozdravu mohli klidně zazpívat padam a pořád by to do sebe zapadalo. Nutno říct, že se i přes tuto podobnost stále jedná o skvělou taneční hitovku. Pomyslnou trojici uzavírá kousek "Kiss Bang Bang", který se rovněž hojně inspiroval podobnými postupy.

Mezi skladby, které volně navazují na atmosféru předchozí řadovky a mohly by tak dobře zapadnout pod název "Tension II", patří zejména "Someone For Me", "Good As Gone" a "Shoulda Left Ya". Ty přirozeně rozvíjejí témata a zvukový styl, který Kylie nastolila na předchůdkyni. Lehké experimentování, ale stále pevné ve svojí melodičnosti a chytlavosti.

Éru blyštivého diska otevírá píseň "Taboo". Její smyčcový rozjezd okamžitě evokuje atmosféru klasických večírků v tomto stylu a zároveň připomíná zvuk, který Kylie představila už na své čtyři roky staré tematické nahrávce. Smyčce vytvářejí elegantní a nostalgickou náladu, než se skladba rozvine do energického rytmu, který láká na taneční parket.

Dynamická "Diamonds" září nejen svým názvem, ale i rytmickými basovými linkami a třpytivou produkcí. Znamená oslavu chtíče a sebevědomí, která se vrací ke kořenům diska a přináší svěží moderní nádech. Třetí v pořadí je "Dance To The Music", song nabitý chytlavým refrénem a funky groovy, které vás nenechají v klidu.

Trošku bokem pak stojí několik hostovaček v projektech jiných umělců. Ty se zde objevily především z toho z důvodu, abyste je našli pěkně pohromadě na jednom místě. "Edge of Saturday Night" s produkcí dýdžejky The Blessed Madonna asi do celého konceptu zapadá nejlépe. Country vypalovačka Orvilla Pecka a Dipla "Midnight Ride" by se spíše hodila na starší počin "Golden" a "Dance Alone" se Siou připomíná lehce opomíjenou Popelku, která i přes svoji jednoduchost a neoriginálnost dokáže časem slušně rozkvést.

Poslední nezmíněnou položkou na albu zůstala energická spolupráce se zpěvačkami Tove Lo a Bebe Rexhou nazvaná "My Oh My". Tento track spojuje výrazné vokály všech tří umělkyň, které se dokonale doplňují a přinášejí svěží dynamiku. Přítomnost Tove Lo dodává písni dravost a emotivní hloubku, zatímco Bebe Rexha otiskla do refrénu své typické výrazné fráze a energii. Kylie, jako zkušená popová diva, zde drží vše pohromadě a vytváří spojovací článek, díky čemuž se výsledek snadno stává jednou z nejchytlavějších skladeb na albu.

Dalo by se říct, že "Tension II" lehce překonalo svého předchůdce. Obvyklé prokletí sequelů se v tomto případě určitě nekoná. Kylie Minogue si velmi sympaticky dokázala poradit se všemi prvky, které v poslední pětiletce definovaly její tvorbu, a spojit je do jednoho plnohodnotného celku. V době, kdy většina velkých zpěvaček minulých dekád už jen rekapituluje, si jde australská hvězda sebevědomě stále za svým a neustále své fanoušky zásobuje novou - a hodně dobrou - hudbou.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Elliphant, Arleta, Fuchs2, Praha, 26.10.2024
Naživo: Elliphant už na Skrillexe s Diplem nevzpomíná. V Praze ukázala, že chce zůstat v undergroundu Švédská zpěvačka Elliphant se nedávno nechala slyšet, že jestli existuje něco, co o ní lidi nevědí, pak snad jen to, že nemá žádné tajemství. V chladný sobotní večer v pražském klubu Fuchs2 následně ukázala, že nemluvila do... čtěte zde
Vydáno: 27.10.2024 10:10 v sekci Naživo
Daniel J. Levitin - Mozek a hudba 8/10
Hudba v tisku: Kniha "Mozek a hudba" sleduje muziku pohledem neurovědy, složitá témata předává překvapivě hladkou formou Vzniká hudba v mozku? A co se vlastně v mysli děje, když se učíme hrát na nástroj nebo slyšíme písničku, kterou jsme lehce zachytili někdy v dětství a nyní se nám společně s ní vynořily dávno zasuté vzpomínky? Neurověda... čtěte zde
Vydáno: 27.10.2024 08:00 v sekci Recenze | Hudba v tisku
Arch Enemy, In Flames, Soilwork, Sportovní hala Fortuna, Praha, 25.10.2024
Naživo: Noc švédského metalu: Arch Enemy a In Flames se Soilwork v zádech rozpálili Prahu Holešovická hala praskala ve švech: dorazily totiž tři legendy švédského melodického death metalu. Diváci v kotli bez přestávky pařili a zpívali s kapelami, do varu je přiváděla i světelná show. Tohle nebyl jen koncert, ale... čtěte zde
Vydáno: 26.10.2024 16:50 v sekci Naživo
Imodium - Vrátili jsme se ve vší parádě a ukázali, že máme furt koule i chuť růst a někam se posouvat
Rozhovory: Imodium - Vrátili jsme se ve vší parádě a ukázali, že máme furt koule i chuť růst a někam se posouvat Před rokem rozsvítili Imodium "Lampy" - stejnojmenným singlem tehdy započali cestu k novému albu "Horizont", které letos po sedmiletém půstu vydali. O jeho vzniku, tvoření, čerstvé energii i vzpomínkách na comebackový koncert jsme si... čtěte zde
Vydáno: 26.10.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Škwor - 25 let live (2CD + DVD) 8/10
Recenze: Škwor po roce připomínají vyprodaná O2 universa prostřednictvím koncertních nosičů Čas měří stejně všem. Škwor loni oslavili už svou pětadvacátou sezonu. s hraním to moc nepřehánějí, ale na prosinec si přichystali hned tři vystoupení v pražském O2 universu. Nyní prostřednictvím dvou CD a jednoho DVD... čtěte zde
Vydáno: 25.10.2024 18:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 42/2024 - od Kylie Minogue přes Báru Basikovou po Rag'n'Bone Mana (23.10.2024 11:00)
- Video: "Lights Camera Action" zve do fiktivního filmu Kylie Minogue (30.09.2024 15:32)
- Kylie Minogue doplní minulou desku "Tension" o pokračování (22.09.2024 11:53)
- Minirecenze: Sia jede na "Reasonable Woman" na volnoběh (16.09.2024 16:30)
- Naživo: Bezradnému Martinu Garrixovi na Szigetu vypadl zvuk, Bebe Rexha rozmetala předsudky a Louis Tomlinson si mohl zajít na revival One Direction (11.08.2024 16:42)
- Fotogalerie: Třetí a čtvrtý den třicátého ročníku maďarského festivalu Sziget ve fotografiích (11.08.2024 14:27)
- Fotogalerie: První a druhý den třicátého ročníku maďarského festivalu Sziget ve fotografiích (09.08.2024 13:47)
- Naživo: S Kylie Minogue to na Szigetu byla láska na druhý pohled (08.08.2024 20:00)
- Nové desky 31/2024 - od The Smashing Pumpkins přes Khalida po Orvilla Pecka (07.08.2024 13:30)
- Audio: Kylie Minogue si do nového letního hitu "My Oh My" přizvala Bebe Rexhu a Tove Lo (11.07.2024 15:40)

ALBUM TÝDNE 44/2024

Kylie Minogue
Tension II

Kylie Minogue loni zaznamenala úspěch se singlem "Padam Padam", oceněným Grammy, který se pro ni stal dalším vrcholem kariéry a upevnil její pozici. Téměř přesně rok po desce "Tension" přichází se druhým dílem. Ten není jen bonusovou edicí, ale plnohodnotným albem, které si svou existenci sebejistě obhájí.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 28.10.
Šťastný/Žáček (CZ) (Sono Centrum, Brno)
Út 29.10.
Soen (SWE) (Masters of Rock Café, Zlín)
Čt 31.10.
Frank Turner (UK) (Roxy, Praha)
Čt 31.10.
Septiclesh (GR) (Masters of Rock Café, Zlín)
So 02.11.
Dream Theater (US) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
Ne 03.11.
The Mysterines (GB) (Futurum Music Bar, Praha)
Ne 03.11.
Branford Marsalis Quartet (US) (Velký sál Lucerna, Praha)
Po 04.11.
Moor Mother (US) / billy woods (US) (La Fabrika, Praha)
Út 05.11.
Abel Selaocoe & Manchester Collective (JAR/UK) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 08.11.
McKinley Dixon (US) (Kasárna Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Viktor Dyk Linkin Park Madonna Lucie Vondráčková Coldplay Kabát Lady Gaga Taylor Swift Dua Lipa Viktor Sheen Queen Billie Eilish Katy Perry Ed Sheeran Warren Ellis Marek Ztracený
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe