shop.musicserver.cz
Kylie Minogue - Golden

A zlatou medaili za skvělé popové album získává Kylie Minogue a její "Golden"

Vydáno: 09.04.2018 13:41 v sekci Recenze - Tomáš Navrátil | foto: facebook interpreta

Jedna z nesympatičtějších zpěvaček světového showbyznysu Kylie Minogue již za pár měsíců oslaví své padesáté narozeniny. Ačkoliv by se věk dámy neměl křičet nahlas, Kylie se ke kulatým narozeninám postavila s hrdostí a obdarovala se deskou "Golden", dost možná rovnou nejlepším popovým počinem letošního roku.

9/10

Kylie Minogue - Golden

Vydáno: 06.04.2018
Celkový čas: 40:33

Skladby: Dancing, Stop Me from Falling, Golden, A Lifetime To Repair, Sincerely Yours, One Last Kiss, Live a Little, Shelby 68, Radio On, L.O.V.E, Raining Glitter, Music's Too Sad Without You (with Jack Savoretti)

Vydavatel: Warner Music

Kylie Minogue už dávno neurčuje podobu hudebního světa a její nová tvorba vzbuzuje vášně hlavně u fanoušků. Naštěstí jich má po celém světě dost na to, aby si stále mohla tvořit hudbu především pro svou radost a pro radost těch sta tisíců věrných. Po příjemném osvěžení v podobě vánoční desky si začala plánovat budoucnost s urostlým snoubencem Joshuou Sashem. Pohádka se šťastným koncem jí však bohužel opět nevyšla, a bulvární plátky tak získaly další žhavé téma na titulní stránky. Po těžkých rozchodech člověk často stojí před otázkou, co dál. Umělci na to mají jasnou odpověď: "Vyzpívat se z toho!"

Hlavním tématem Kyliiných desek byly vždy především různé podoby lásky. Zpěvačka si pohodlně seděla na trůnu bohyně lásky a svůdně vábila své budoucí milence, partnery nebo rovnou ženichy. Muži jí to opláceli jedním zklamáním za druhým, ale ona stále naivně věřila na šťastné konce. Předchozí studiovka "Kiss Me Once" byla právě další zpovědí o touhách a vášních, a i když se jednalo o výborný počin, samotný úspěch nesplnil očekávání. Kolekce se nesetkala s prodejními úspěchy, o čemž svědčí i doprovodné turné, na němž z dvaceti šesti skladeb hrála jen pět z nového alba. Zbytek byl neprávem hozen přes palubu potápějící se lodi.

Novinka "Golden" je tematicky úplným opakem. Kylie už neslibuje jemné dotyky a vášnivé polibky. Dává chlapům najevo, že se kvůli nim nebude donekonečna trápit. Přiznává, že věci prostě někdy nevyjdou tak, jak by chtěla, a prohlašuje, že už nebude jen tou naivní slečinkou s růžovými brýlemi na nose. Zní to jako všechny desky jiných popových zpěvaček, ale v tvorbě australské divy se jedná o docela velký krok jiným směrem.

Podobně je na tom i hudební stránka. Na první poslech je jasné, že se Kylie veze na aktuální vlně kralujícího country stylu. Do amerického venkova dávno zavítala například Lady Gaga, Miley Cyrus, Justin Timberlake a ještě dřív i Madonna. Ale ti svoji tvorbu překopali kvůli country žánru od základů. Kylie si jen vypůjčila několik prvků, které přizpůsobila své řeči. Označení Dolly Parton na tanečním parketu tu sedí do puntíku. Každá skladba začíná vybrnkáváním klasické kytary, kterou občas doprovodí banjo. Tím celá kolekce získává jednotný a charakteristický zvuk.

Pilotní singl "Dancing" skvěle nastartuje hyper pozitivní vibrace, které během následujících čtyřiceti minut nehodlají polevit. Refrén je jednoduchý, ale skvěle zapamatovatelný a hlavně chytlavý, což na popové scéně začíná být silně nedostatkové zboží. Podobně je na tom i následující "Stop Me from Falling", která by se hodila i jako letní hymna fotbalových mistrovství (Shakira získává silnou konkurentku). Pomyslný trojlístek pak doplňuje "A Lifetime To Repair". Poněkud upištěný refrén přebije nálož tanečního beatu, která donutí vyskočit ze židle.

Na disco parkety zve "Raining Glitter", která dává vzpomenout na dobu zvonových kalhot a skupinu Bee Gees. "Live a Little" zase připomene zlatou éru hitů Katy Perry a titulní "Golden" si rovnou vypůjčuje jedny z nejslavnějších westernových tónů z filmu "Hodný, zlý a ošklivý". Skvělá je například i střednětempá "Shelby 68", která vybízí k tomu sednout do auta a vyjet si na projížďku americkým venkovem.

I když většina skladeb je jasnými tanečními vypalovačkami, své místo si našly i dvě balady. Novinky "Radio On" a duet s folkovým zpěvákem Jackem Sacorettim "Music's Too Sad Without You" mohou být velmi silnými kandidátkami na pozici další ikonické pomalé skladby zpěvaččina repertoáru.

Deluxe edice

V opravdu štědré nabídce různých edic desky "Golden" (kazeta, průhledný vinyl, černý vinyl, picture vinyl) najdeme i deluxe edici, která poslech doplní o další čtyři skladby. Často se stává, že to nejlepší je schované právě tam, a ani zde tomu není jinak. Song "Lost Without You" patří k jedné z nejlepších skladeb Kylie za posledních deset let. Mix syntetizátorů z 80. let v kombinaci s jasnou odpovědí na nedávné vztahové záležitosti si již teď u fanoušků získává velkou oblibu. Píseň "Rollin'" je zase mladší sestřičkou singlu "Dancing" a zbylé "Every Little Part of Me" a "Low Blow" jsou dalšími skotačivými přírůstky v již dobře rozjetém rychlíku.

Kylie Minogue si ke svým narozeninám napsala milou terapii, která jí pomohla dostat se z těžkých chvil osobního života. Poprvé se se svými splíny rozhodla podělit i s fanoušky, a my se tak můžeme těšit z čistokrevného popu, který určují především chytlavé refrény s údernými country kytarovými riffy. V tomto případě to k radosti z hudby nádherně stačí. A pokud patříte mezi fanoušky, kterým doma na poličce také sedí několik desítek singlů, alb a vinylů, není tu vůbec co řešit.

NÁZORY
  • Pop, jak má být (Barrand, 09.04.2018 15:20) Reagovat

    Album jako celek působí opravdu parádně. Vybrané singly osamoceně až tak nefungovaly, ale ve společnosti dalších country vypalovaček tvoří moc moc příjemný kompaktní celek. Konečně CD, kde není třeba nic přeskakovat. Pro mě je určitě nejlepším kouskem duet s Jackem Savorettim "Music's Too Sad Without You", dále Sincerelly Yours s úžasným refrénem, příjemně roztančená One Last Kiss, či uvolněná Shelby '68. Čistokrevné country "A Lifetime to Repair" dá vzpomenout na nejlepší kousky švédského bandu Rednex.
    Co se týká deluxe edice, tentokrát mě bonusy neoslovily, do konceptu moc nezapadají a zrovna "Lost Without You" bude nakonec ta, kterou příště asi přeskočím :-)

  • album pro srdce ze srdce (Michal, 09.04.2018 15:40) Reagovat

    Jsem ohromen, každý song by mohl být singl s klipem. Je to album deseliteli a Kylie dává fanouškům naprostý klenot ze sebe. Mnozí ji v diskuzích píši, že je nove cd dojima tím, jak krasne je. Já se k takovým přidávám protože toto je oslava života.

  • Kylie - 9/10 (Jááá, 09.04.2018 15:58) Reagovat

    Album jsem si poslechl jen z tak, nejsem nějak extra velký fanoušek Kylie, jen Into the Blue u mě doma jede skoro každý den i po těch letech. Musím ale smeknout a říct jak moc skvělé album Golden vlastně je. Každý song je parádní, texty úžasné. Kylie opravdu vydala své nejlepší album a moc bych ji přál, aby se ho prodalo co nejvíc. Oblíbený song - Golden - neskutečná pecka, hlavně část (We're not young, and we're not old, We're the stories not yet told) mně bude hrát v hlavě asi hodně dlouho.

  • Kylie znám od doby alba Light years a od té doby... (Daev, 09.04.2018 17:25) Reagovat

    Kylie znám od doby alba Light years a od té doby jsem od ní pokaždé čekal super album ale bohužel mě vždycky dokázala zaujmout jen pilotním singlem a zbytek alba byla celkem nuda. Letos se mi tradičně zavděčila lead singlem a nic víc jsem už nečekal. O to větší překvapení pro mě celé Golden album je a můžu říct, že jsem nadšený a s recenzí naprosto souhlasím. Některé songy mi připomínají doby, kdy jste se nebáli a nestyděli zapnout rádio. Pomalejší písničky se Kylie také velmi povedly a dokonce se mi líbí snad nejvíc.

  • Souhlas (Filip, 09.04.2018 18:26) Reagovat

    Nechápu kecy některých fanoušků, že tohle jí nesedí a že to není ono... Nemůže být furt za sexy bohyni a dokola zpívat o tom, jak se zamilovala na první pohled. Tahle změna se mi hodně líbí a i když bych to nečekal, z desky žeru úplně nejvíc právě ty songy, kde je nejvíc slyšet vliv country. Třeba Lifetime to Repair je hotová pecka! A jen tak mezi náma - Kylie koketovala s country dávno před tou smečkou, co je zmíněná v recenzi (co třeba její Cowboy Style?).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Australská popová spolupráce snů? Sia a Kylie Minogue ohlásily společný singl "Dance Alone" (03.02.2024 17:29)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Nové desky 38/2023 - od Kylie Minogue přes The National po Paula Rodgerse (28.09.2023 14:30)
- Recenze: Kylie Minogue na desce "Tension" upustila od tematičnosti, sama však moc neví, co vlastně chce říct (26.09.2023 08:00)
- Kylie Minogue boří mýty o věku: "Ageismus brzy zmizí" (25.09.2023 14:46)
- Video: Kylie Minogue v "Tension" ukazuje, jak vypadá klubové nebe (04.09.2023 16:47)
- Kylie představuje zbrusu nový remix svého hitu "Padam Padam" (29.07.2023 17:27)
- Kylie Minogue láká na podzimní album letní hitovkou "Padam Padam" (19.05.2023 19:23)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu