Věštění lásky se Sealem

29.09.2003 00:01 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Seal je zpěvák se snadno rozpoznatelným hlasem, jedním z dalších poznávacích znaků je ten, že vydává bezejmenná alba, to aktuální je rozlišeno pouze číslovkou "IV". Pilotnímu singlu "Get It Together" se skvěle daří i v českém éteru, jak ale dopadla celá deska?
8/10

Seal - Seal IV

Skladby: Get It Together, Love's Divine, Waiting For You, My Vision, Don't Make Me Wait, Let Me Roll, Touch, Where There's Gold, Loneliest Star, Heavenly...(Good Feeling), Tinsel Town, Get It Together (Reprise), Love's Divine (Deepsky Club Mix/bonus track)
Celkový čas: 60:44
Seal se na hudební scéně objevil po boku Adamskiho, s nímž natočil obrovský hit "Killer", to se psal rok 1990, později si ho vypůjčil třeba i George Michael. Sólový singlový debut "Crazy" se stal také velkým hitem a bezejmenné album "Seal" (1991) přineslo skvělé popové melodie, kterým vévodil hlavně jeho soulově zabarvený hlas. Následující hity "Future Love Paradise" nebo nová verze "Killera" potvrdily Sealův um pro psaní chytlavých písní. Na další počin, opět pojmenovaný "Seal", se čekalo do roku 1994, z této desky kromě singlu "Prayer For The Dying" všichni snad i zpaměti znají "Kiss From A Rose", která zazněla jak v "Batmanovi navždy", tak i v jednom z dílů "Nekonečného příběhu". Třetí, první pojmenovaná deska, "Human Being" přišla nesmírně pozdě, až v roce 1998, což byl její kámen úrazu. Jinak velmi silná nahrávka s mnoha skvostnými songy nebyla prodejně zrovna úspěšná. Sám Seal to hodil na vydavatelskou firmu, která se snažila z druhé desky vytěžit co nejvíce a singl "Kiss From A Rose" díky "Batmanovi" vyšel dvakrát. Ta mu na oplátku vrátila k předělání desku "Togetherland", která měla vyjít před dvěma lety. Mezitím stihl Seal spolupracovat s Myléne Farmer, Santanou nebo tanečním projektem Jakatta. Promo aktivity k nové desce "Seal IV" byly chopeny velmi vážně, přes internet se prodávaly singly "Get It Together" a "Waiting For You" dávno před vydáním alba. Za velkou mákou a v Anglii se již radují z CD singlu "Get It Together", ve zbytku Evropy se čeká na singl "Love's Divine", takže to může vypadat, že je najednou nějak až moc živo.

Seal opět napsal poutové skladby, jak je u něj již zvykem. Tentokrát mu pomocnou ruku při psaní podali Mark Batson a Alan Griffith, producentské otěže opět pevně držel guru Trevor Horn, Seal si s ním spolupráci nemůže vynachválit. Tradičně má první skladba svou reprízu v závěru desky, nyní je to pilotní singl "Get It Together", jenž se vlezle houpe a nejen v českých rádiích se mu daří. "Seal IV" se nese spíše v pomalých a procítěných písních, ve kterých se sám zpěvák cítí jako doma. Model desky však připomíná našlápnutý debut. I v tomto případě totiž Seal zařadil svou úpravu hitu někoho jiného, tady se jedná o kompozici "My Vision", jenž spáchal již zmíněný projekt Jakatta, zde hledejte jen lehce oprášenou verzi. Jako závěrečný bonus tu je remix dvojky Deepsky (Scott & Blum) "Love's Divine", což působí trochu jako pěst na oko, i když není vůbec špatný. Deepsky se snažili použít fragmenty originálu a vytvořili spíše rozhoupanou téměř bezvokální verzi.

"Seal IV" sází na osvědčený model skladeb, se kterým Seal začínal a vybudoval svůj snadno rozpoznatelný styl. Ale aby to nebylo tolik okaté, kouknul i někam jinam. V úvodu "Waiting For You" použil trochu jazzy nádechu, "Let Me Roll" lehce imituje George Clintona a "Where There's Gold" napsal jako sluncem prosluněné reggae, které si ušil na míru svého hlasu. Sem tam nechal trochu promluvit nějakou tu elektroniku a zajímavou zvukovou smyčku, ale spíše sází na klasický popový formát, akustické nástroje, smyčce, do kterých vdechl kouzlo svého vokálu, který snad i doznal malých změn ještě k lepším výkonům. Nemalé místo na tomto čtvrtém Sealově opusu mají skvělé balady, ty bez problému v tomto babím létě naplno rozlétnou vaše romantické smýšlení, stačí se jen zaposlouchat, pohasnout světla a zbytek nechat volně plynout. Ať už si vás získá s "Don't Make Me Wait" nebo "Loneliest Star", vše převálcuje s "Heavenly... (Good Feeling)". K vrcholům však patří lehce příběhová "Tinsel Town" nebo "Love's Divine", v níž Seal hlasově exceluje a stoupá do výšek, až mu doopravdy uvěříte jakýkoliv pocit.

Seal ani tímto počinem nezklamal, čekání se vyplatilo, i když bych rád někdy slyšel i nevydaný "Togetherland". Přišel s tím, co od něj většina posluchačů očekává, případně si můžete soukromě přihodit i jeden bodík navíc. S písněmi, které jsou protkané něhou, láskou a mnoha pozitivními pocity, které přímo srší z každého momentu. Na druhou stranu však nepřekvapil něčím zbrusu novým a lehce sám sobě vykradl text hitu "Crazy" v zatím čistě americkém singlu "Waiting For You". I design zadní strany obalu cédéčka je hodně podobný debutu. Seal je ale fachman v oboru a nedokázal by jen tak něco odfláknout.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY