Hudba Poletíme? poletovala dvě hodiny Lucernou. Kapela pokřtila novou desku

19.10.2024 14:30 - Hana Bukáčková | foto: David Podrabský

Téměř vyprodaná pražská Lucerna přivítala známou brněnskou formaci v čele s Rudolfem Brančovským. Stala se útočištěm pro její největší samostatný koncert a zároveň křest alba "Hvězdy to těžký maj". Rolí kmotrů se zhostili Vašek Bláha a Márdi, vystoupil také početný pěvecký sbor Na hłas.

Live: Poletíme?

místo: Lucerna - Velký sál, Praha
datum: 17. října 2024
setlist: Hendmejdmjůzik, Hvězdy těžký to maj, Princezna, Chce to hit, Autistický bratr, Flašinety, Ty jsi má, Mo, Poníci, Holka s bosejma nohama, Konec světa, Mařena, Postel, Muž neviditelný, Kameny, Nehlaď mě proti srsti, Můžeš mi říct, Můj pejsek, Nebreč, Chlastáme na festivalu, Moje poslední vůle, Circus, Tři kámošky psycholožky, Mimochodem, Pojď se mnou lásko má, Lokomotiva, Už nechci bejt muzikant, Běž dál, Fousy, Soutěž, Má milá, Holky pitomý

Pro někoho překvapující host, sbor s autentickým názvem Na hłas, večer zahájil. Někdo to mohl čekat, protože spoluzakládajícím členem a sbormistrem tohoto pěveckého seskupení je Jáchym Hájek, který v Poletíme? hraje na trubku. Soubor se přidal i během vystoupení hlavní hvězdy, kterou doplnil v několika písních.

Poletíme?, Lucerna Praha, 17.10.2024
© David Podrabský
Pro brněnskou skupinu šlo o neobyčejný večer, protože pokřtila na jaře vydanou desku "Hvězdy to těžký maj". Tu vydala po dlouhých šesti letech čekání. Kmotry se stali Vašek Bláha (Divokej Bill), Márdi z Vypsané fiXy, manažer formace Tomáš Paleta a ředitel vydavatelství Supraphon Michal Máka. Ten navíc muzikantům předal Zlatou desku za prodej nového nosiče. Křtilo se ohnivou vodou, tedy pálenkou.

První dva jmenovaní hosté se pěvecky zapojili do druhého nejznámějšího songu, když pominu "Pojď se mnou lásko má", tedy do "Lokomotivy". Oblékli si na sebe ponča, v duchu textu: "Jsi lokomotiva, která se řítí tmou. Jsi indiáni, kteří prérií jedou." To vysvětlovalo tematickou tekutinu určenou ke slavnostnímu aktu. Vždyť čím jiným by taky měli Moraváci v Praze křtít?

Poletíme?, Lucerna Praha, 17.10.2024
© David Podrabský
Nečekané pozvání na pódium dostal herec, spisovatel a architekt v jedné osobě David Vávra, který tančil a zpíval v publiku. Ač mu pomalu táhne na sedmdesátku, energie měl na rozdávání. Křepčil vedle mě - s o jednu či o dvě generace mladšími. Před fanoušky cosi odrecitoval a svojí autentičností pobavil většinu z nich. V průběhu večera se nezištně vetřel i do sboru, kde doslova splynul s davem.

Koncert se uskutečnil v rámci podzimního turné kapely k již zmíněné novince. Z té přehrála polovinu věcí, včetně mnou oblíbených kousků - "Princezna", která vypovídá o frontmanově paní, a "Holka s bosejma nohama", jejíž dramatický příběh zpívá = vypráví houslista Vojtěch Konečný.

Poletíme?, Lucerna Praha, 17.10.2024
© David Podrabský
Genius loci z Velké Lucerny přímo sálá, jen zvuk zde nebývá zrovna ideální. Ale to asi nikomu nevadilo, protože písně této party za šestnáct let zlidověly a do zdejšího prostředí skvěle zapadly. Během dvouhodinového průletu svými hity nezapomněli muzikanti na nic stěžejního.

V závěru místo konfet a podobných kejklí vyletěly z balkonových ochozů pestré balonky, které doplnily hudební pestrost ansámblu a veselé křepčení příchozích. Jak se frontman Rudolf Brančovský dušoval v našem rozhovoru, tak i učinil: hostů přišlo tak akorát, program nestál na nich a nestrhávali na sebe moc pozornosti. Scénu dotvářely obří plachta a makety vintage kulatého mikrofonu, které v setu plnily funkci osvětlení a dělaly příjemnou kulisu celému vystoupení Poletíme?.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY