The Tchendos vydávají po šestnácti letech nové album

18.10.2024 18:24 - Milan Menčík | foto: The Tchendos

Předlouhých šestnáct let trvalo, než se žižkovská parta The Tchendos dostala k nahrávání nové desky. Právě nyní vychází novinka s názvem "The Tchendos Meet the Universe".

Od debutu "Kill Death" došlo ke znatelnému posunu ve zvuku. Nechybí zde přímočaré taneční věci, propracované experimentální tracky a hlavně promyšlené texty. Ty reflektují především současné události, ale i prchavost okamžiku. Nechybí ani host - Fyah Son Bantu, původem z Keni, hraje v písni "Now Is the Time".

The Tchendos - The Tchendos meet the universe
© Tranzistor
Kapela sice funguje třicet let, přesto ale dokázala zatím nahrát pouze dvě desky. Důvodem je samozřejmě to, že hudba není pro členy formace jejich prací, ale pouze koníčkem. Proto si mohou dovolit v jednom tracku opěvovat marihuanu a v dalším vzpomínat na spisovatele Otu Pavla.

"Deska měla končit předělávkou písně Waldemara Matušky 'Hříšník a fláma' se skvělým textem Zdeňka Borovce. Text nás velice oslovil, protože hříšníci a flámové jsme už od devadesátých let. Nahráli jsme demo a zaslali ho dědicům tohoto významného textaře. Ti nám ale sdělili, že v žádném případě nesmíme Borovcův text použít. Prvotní smutek ze zákazu ale vystřídalo nadšení. V té době jsme se seznámili s knihou vzpomínek Arnošta Lustiga na jeho velikého kamaráda Otu Pavla. V jedné části Lustig připomíná Pavlův citát: 'Jsem jako kosmonaut. Opouštím planetu Zemi.' Díky tomu z původního základu vznikla skladba 'Letec', která nakonec do konceptu alba zapadá lépe a vlastně ovlivnila celou desku, včetně coveru," vysvětluje kapela vznik písně.

První křest alba proběhl už 10. října v brněnském Kabinetu Múz, druhý následuje na státní svátek 28. října v pražském Lucerna Music Baru. Právě sem zavítá i zmiňovaný keňský host a chybět nebude ani set DJe Lee Rouse z Plump DJs.

Koncerty kapela spolupořádá s Markem Vavrošem v rámci Conference (Cnfrnc), album vydává na svém erbovním labelu Mr. Cucumber Records ve spolupráci s labelem Tranzistor na LP, CD, audiokazetě i digitálně.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY