Kult jménem Jonas Brothers aneb Proč je dobré vidět tyhle kluky naživo

14.10.2024 12:30 - Jaromír Koc | foto: Live Nation

Jonas Brothers se poprvé chystají do Česka: už 15. října obsadí O2 arenu. Jejich aktuální turné zatím slaví velký úspěch nejen u fanoušků, ale i u odborné kritiky. Pro fanoušky i pro ty, kteří kultu JB prozatím nepodlehli, jsme shrnuli dosavadní - už bezmála dvacetiletou - cestu bratrské kapely.
Je to až k nevíře, ale hudební historie tria Jonas Brothers se začala psát již v roce 2005. Tehdy se Nick, Joe a Kevin poprvé představili na velmi populárním Disney Channelu - a vlastně přes noc se stali senzací. V roce 2006 následovala první deska "It's About Time", o rok později titul "Jonas Brothers" a v roce 2008 pak vydařené popové album "A Little Bit Longer". K tomu přišla nabídka na hlavní role ve filmu "Camp Rock" (opět v produkci Disney, po boku Demi Lovato), pozdějším kasovním trháku, a tak muselo logicky dojít i na druhé, velmi úspěšné pokračování.

V roce 2009 měli Jonas Brothers na hrbu už čtyři řadovky, včetně tehdejší novinky "Lines, Vines And Trying Times" (s hitem "Paranoid", který díky remixům skvěle fungoval i na tanečním parketu), plnili přední stránky bulvárních časopisů (Joe randil například s již zmiňovanou Demi Lovato, Taylor Swift nebo Gigi Hadid) a jejich plakáty zdobily pokojíčky milionů fanynek po celém světě. Ale už tehdy se u kluků začala trochu projevovat ponorka a rozdílné názory na hudební vývoj souboru.

Na nějaký čas tyto rozpory vyřešili pauzou, během které to členové zkusili sólově. V roce 2012 začalo trio pracovat na další společné studiovce (s pracovním názvem "V"), jenže ani po zmíněné přestávce spory neustaly a k vydání alba v roce 2013 už bohužel nedošlo. Naopak bratři po několika singlech ohlásili oficiální rozpad formace.

Zůstalo po nich sedmnáct milionů prodaných nosičů a ubrečené fanynky, které nemohly uvěřit tomu, že Jonas Brothers jsou minulostí. Kluci (tedy mimo Kevina) se naplno pustili do sólových projektů. Nejlépe se dařilo Nickovi, který stihl vydat už pět řadových počinů.

Joe v rámci sólové kariéry asi o úspěších moc mluvit nemůže - i když singl "See No More" neskončil úplným propadákem. Vše se však zlomilo s jeho projektem DNCE, s nímž vydal jedno album, ale hlavně v roce 2015 globální hit "Cake By The Ocean". A Kevin? Ten vždy platil za největšího introverta, ale zároveň i určitého chytrolína. Stáhl se ze showbusinessu a založil si úspěšnou realitní a developerskou společnost.

Mám-li být upřímný, v návrat JB jsem vůbec nedoufal a vlastně mi jejich společné hudební aktivity ani moc nechyběly. Zpovzdálí jsem vnímal růst Nicka Jonase, jehož sólovou nahrávku "Last Year Was Complicated", na které spolupracoval například s Tove Lo, Big Seanem nebo Ty Dolla Signem, považuji za velmi povedenou a komerčně vcelku nedoceněnou.

Když následně prorazil i Joe Jonas s DNCE, vypadalo to, že si vlastně každý našel svoje místo - a že i fanoušci mohou být spokojení. Ovšem už někdy v tuto dobu se v hlavách několika chytrých mužů urodila myšlenka, že by příběh sourozenecké trojice mohli ještě jednou prodat v podobě dokumentu.

Snímek "Chasing Happiness" měl mapovat jejich dětství, rychlý vzestup popularity, obrovský komerční úspěch a následný rozkol. Na jeho natočení přistoupili v roce 2018 Nick, Joe i Kevin. A stalo se něco, co nejspíš ani oni sami nečekali: došlo k zahojení ran let minulých a k magickému okamžiku, kdy opět pocítili lásku ke společné hudbě. V březnu 2019 proto přišel velký comeback singlem "Sucker", který se stal komerčně snad nejúspěšnějším hitem tria, a desítky platinových ocenění za prodeje a streamy na sebe nenechaly dlouho čekat.

Tento úspěch se dal předpokládat. Na comebacku Jonas Brothers se produkčně podíleli například i Ryan Tedder z OneRepublic nebo všemi milovaný či zatracovaný Greg Kurstin. Dobře proto dopadlo i vydání reunionového alba "Happiness Begins". Formace na něm mimo jiné překvapila novým zvukem, což vřele přijali nejen fanoušci, ale dokonce i odborná kritika.

Od té doby Jonas Brothers fungují jako dobře promazaný stroj. Co vydaný singl, to komerční úspěch, co píseň, to další tvůrčí posun. Z kluků se stali muži, mají vztahy, rodiny, každodenní problémy a hudbu berou jako svoji práci. Přistupují k ní naprosto zodpovědně, nedovolí si ohrozit své živobytí malichernými rozepřemi. Navíc se věnují i spouště dalších komerčních aktivit. Tomu všemu hraje do karet také bulvár (zmiňme rozvod Joea s britskou herečkou Sophie Turner nebo vztah a následnou svatbu Jonase s modelkou Priyankou Chopra), takže značka bratrské trojice se dál těší velkému zájmu.

Aktuální turné "Five Albums. One Night. The World Tour" znamená už dvanáctou šňůru skupiny. Jonasové za sebou v rámci této série mají přes devadesát koncertů po celém světe, přičemž Praha, kde se předvedou úplně poprvé, bude jejich předposlední zastávkou. Následovat bude už jen polský Krakov, který den poté celou pouť ukončí.

Pokud patříte k fanouškům a nemohli jste do vystoupení v české metropoli vydržet, show svých oblíbenců jste měli možnost si vychutnat již například v sousedním Mnichově nebo ve Vídni. Zúčastnění hovoří o nezapomenutelném večeru: Nick, Joe a Kevin hrají krom novinek z loňské studiovky "The Album" snad všechny své zásadní hity a naprosto skvěle do dramaturgie zapojují i přítomné diváky.

Chcete Jonas Brothers zažít naživo a ještě jste si nepořídili vstupenky? Nevadí, stále máte šanci: na pražskou show, která se uskuteční v úterý 15. října v O2 areně, zbývají v prodeji poslední lístky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY