Rammstein tribute s orchestrem: Český Till, ohně i bizarní zážitky

02.10.2024 20:15 - Marek Odehnal | foto: ZP promo

Tuzemská tribute kapela RCZ - Rammstein Tribute Show s živým orchestrem předvedla i v Brně naprosto věrnou show legendárních Rammstein. Intenzivní výkon, bizarní momenty a emoce přenesly fanoušky na dvě hodiny na koncert originálu, včetně kultovních efektů a nezapomenutelného přídavku "Mann Gegen Mann".

Live: Rammstein Tribute Symphonic Show

místo: Starez Aréna Vodova, Brno
datum: 1. října 2024
setlist: Ramm4, Links 2 3 4, Halleluja, Sehnsucht, Zeig Dich, Mein Herz Brennt, Angst, Ich Tu Dir Weh, Dicke Titten, Deutschland, Mein Teil, Mutter, Du Hast, Du Riechst So Gut, Ich Will, Sonne, Wollt Ihr Das Bett In Flammen Sehen?, Adieu, Sonne, Mann Gegen Mann

Fotografie pocházejí z předchozího koncertu v pražském Foru Karlín.

Rammstein Symphonic
© ZP promo
Němečtí Rammstein dnes patří mezi největší kapely na světě. I proto například při jejich poslední pražské zastávce museli letiště v Letňanech obsadit na dva dny, aby uspokojili zájem více než stovky tisíc fanoušků. A že se na další z nich už vstupenky nedostaly.

Na takové akci vidíte muzikanty jako malé pixely stovky metrů daleko a spektakulární ohnivá show vypadá jako jiskra zápalky kdesi v dáli. Proto jsem se už smířil s tím, že na jejich koncerty chodit nebudu, a musel jsem se spokojit alespoň se sólovým projektem Tilla Lindemanna loni na podzim, kdy i on sám zaplnil holešovickou sportovní halu.

Rammstein Symphonic
© ZP promo
Existují však také tuzemské revivaly kapel různé úrovně a kvality. A mezi nimi najdeme také naprosto profesionální tribute projekty, které věrně přenesou show originálu i do menších sálů. Přesně takový je právě RCZ - Rammstein Tribute Show, který nyní navíc vystupuje s živým symfonickým orchestrem. S touto kombinací se hudebníci představili ve vybraných českých městech. Jak se povedl večer v Brně?

V první řadě - orchestr se hlavně ve střednětempých, valivých kouscích neskutečně hodil. Přece jen, potomci Wagnera a Bacha mají podobný cit pro pompéznost a velkolepost a toto spojení dává mnohem větší smysl než například u legendárního projektu "S&M" Metalliky. Snad se ho dočkáme i v případě originálu.

Rammstein Symphonic
© ZP promo
Buldozery jako "Mein Teil" nebo "Mein Herz Brennt" dostaly úplně jiný rozměr intenzity. Zároveň orchestr dodal novou emocionální hloubku baladám jako "Mutter" či "Ohne Dich". Potěšil i uvolněný dirigent, který si několikrát zapařil s kapelou a během kultovní "Bück Dich" se nechal fiktivně ojet českým Tillem. Bizarní, ale zábavné.

Skupina věrně přenesla do menších prostor všechny známé pódiové rekvizity, nejen ohnivou show. Nemohl tak chybět hrnec s vařením klávesisty zaživa nebo Lindemannovo masivně ejakulující umělé přirození.

Rammstein Symphonic
© ZP promo
Závěrečný přídavek "Mann Gegen Mann" kapela odehrála úplně nahá, tedy alespoň kytaristé. Zpěvák si na sobě nechal trenky a bubeník jedinečná boratovská tanga. Hudebně jsme dostali masivní zvuk, kytaristu, který dokonce vypadal jako Richard Kruspe, a přesvědčivého českého Tilla, jehož hluboký baryton, grimasy, pohyby i gesta byly k nerozeznání od toho skutečného.

Jasně, jedná se jenom o divadlo a můžeme říct, že i parazituje na slavném originálu. Na druhou stranu - užít si během dvou hodin v pohodlí přesnou, pouze zmenšenou repliku hudby i show, bez front, rizika deště a hlavně s bližším kontaktem než na pět kilometrů, má něco do sebe. Je to taková línější, instantní varianta, především pro starší ročníky. Ale proč ne?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY