Klip "Naivná" od Mekyho Žbirky propojuje tragédii na FF UK s velkou nadějí

27.09.2024 18:30 - Milan Menčík | foto: HabenaFilm

Tři roky po smrti Mekyho Žbirky stále vycházejí nové videoklipy, které vznikají jako obrazový doprovod písní z desky "Posledné veci". Nyní přišla na řadu skladba "Naivná", která byla úplně první, kterou dal obrýlený zpěvák na zkoušku zprodukovat svému synovi Davidovi. Vzhledem k tomu, že byl s výsledkem spokojený, nechal na něm nakonec výsledný zvuk celého alba.

Klip k ní měl režírovat David Beránek, když se ale Katce Žbirkové dlouho neozýval, zatelefonovala mu, aby zjistila situaci. A dozvěděla se věc, která ji hodně překvapila.

"Zjistila jsem, že je v nemocnici s dcerou. Terezka byla vážně postřelena při řádění střelce na FF UK a stále se zotavuje. Prošla si klinickou smrtí a rodiče nevěděli, zda bude žít. Máma Dora Čechová s tátou se u ní střídali každý den. Přežila a fyzicky se zlepšuje, i když ji ještě čeká dlouhá cesta. A najednou mi David povídá: 'Já bych ji potřeboval nějak psychicky zvednout, co kdyby napsala námět k 'Naivné' a její kamarádi, studenti Filmové školy Panská a FF UK, by to natočili?'. Sešli jsme se ještě v Motole v kavárně a Terezka byla průhledná. Přesto jí svítily oči. Uplynulo pár měsíců a sešli jsem se na Kampě při natáčení. Terezka usměvavá a už ne průhledná. Přesto, že se ještě neobešla bez pomoci rodičů, zúčastnila se všeho dění a její tým pracoval profesionálně a bezchybně."

Výsledný klip je kombinací animovaných a hraných prvků, působí velmi kompaktně a ve spojení se samotnou skladbou také silně, zároveň však trochu zdravě naivně. Jeho poselství je, že se vše nakonec vždycky v dobré obrátí. Nechybí ani závěrečné věnování všem dívkám a ženám z FF UK.

Videoklip však u Žbirky není jedinou novinkou. Na začátku září samostatně vyšel audiozáznam jeho posledního koncertu, který byl původně součástí luxusní knihy. Navíc pomalu vrcholí přípravy na vystoupení nazvané "Miro Žbirka - Symphonic Night", které proběhne 15. prosince v O2 universu a zazní na něm nejslavnější zpěvákovy melodie ve speciálních úpravách se zajímavými hosty. Jeho odkaz je tak i nyní stále silný a jen tak v našich končinách, nejen díky ženě Katce, ale hlavně zástupu věrných fanoušků a posluchačů, neopadne.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY