Pět nejzásadnějších kapel Duffa McKagana

03.10.2024 13:00 - Ondřej Hricko | foto: Scott Dudelson

V roce 2012 byl Duff McKagan společně se svými spoluhráči z Guns N' Roses uveden do Rock'n'rollové síně slávy, kde svým podpisem stvrdil zásadní vliv na hudební scénu. Než slavný rodák ze Seattlu zavítá 11. října do Brna, pojďme se podívat, kde všude zanechal stopu své jedinečné hry na baskytaru.

Neurotic Outsiders

Superskupina Neurotic Outsiders měla krátkou životnost, jako tomu u podobných přehlídek hvězdných hudebníků bývá. Přesto zůstává její eponymní debutové album esencí syrové energie devadesátých let. Zatímco Steve Jones ze Sex Pistols do něj vnesl punkový drajv, McKagan a jeho spoluhráč z Guns N' Roses Matt Sorum desce dodali hardrockovou eleganci a přímočarost. Blyštivou sestavu pak doplňoval ještě Johnny Taylor z Duran Duran.

Ačkoliv zásadním autorem písní byl Jones, na poslední řízné pecce "Six Feet Under" se podílel i Duff McKagan, který do ní otiskl svůj charismatický, trochu floutkovsky suverénní vokál. Ještě než se po dvou letech fungování (1995-1997) stačili zase rozpadnout kvůli závazkům ve svých domovských formacích, navázali na prvotinu ípíčkem "Angelina". V roce 1999 a 2006 svou krátkou diskografii ještě párkrát připomněli naživo.


Duff McKagan's Loaded

Než si Duff kapelu v roce 2001 přisvojil, fungovala dva roky pod názvem Loaded. Teprve poté jí do názvu propašoval své vlastní jméno, přejmenoval ji na Duff McKagan's Loaded a vyzvedl ji do záře reflektorů. Stalo se tak po jeho odchodu od Axla Rose, se kterým nakonec vydržel ze zbývajících členů nejdéle. Nakonec ani on v tehdejší atmosféře nemohl vydržet, a když to nedopadlo ani s Velvet Revolver, Loaded se mu stali pomyslným hudebním domovem.

S nimi vydal tři dobré desky a jeden živák. Na debut "Dark Days" z roku 2001 znovu nahrál tři písně "Seattlehead", "Then and Now" a "Superman". Ty měly původně vyjít na jeho druhé sólovce "Beautiful Disease", která ovšem kvůli právnickým tahanicím nikdy na svět nepřišla. Velice zdařilá a zřejmě nejtvrdší nahrávka "The Taking" je zatím tou poslední. Uvidíme, jestli se Duff k Loaded ještě někdy vrátí. Rozhodně šlo o důležitý milník v jeho kariéře, který mu pomohl překonat náročné roky bez hvězdných spoluhráčů.


Sólová dráha

Navzdory už zatraceně dlouhé kariéře, kterou oficiálně zahájil v roce 1979, stačil za tu dobu představit jen tři sólové počiny. Poprvé s vlastním materiálem přišel po vydání tří nejslavnějších řadovek Guns N' Roses, a to v roce 1993, kdy uvedl prvotinu "Believe in Me". Na ní najdeme třináctku nápaditých rockových vypalovaček i balad s přehlídkou hostů, v čele se Slashem, Lenny Kravitzem, Jeffem Beckem nebo Sebastianem Bachem.

Podruhé se pod nějaké album osobně podepsal až v roce 2019, tedy v době, kdy už opět platil za člena Guns N' Roses. V loňském roce pak vydal svůj poslední počin "Lighthouse", na němž citelně ubral z divokosti a zaujal písničkovějším formátem. I přes určité zklidnění jde o dobrou desku, které nechybí silné momenty v čele s kytarovým duelem se Slashem ve skladbě "Hope".


Velvet Revolver

Projekt Velvet Revolver si s sebou i po mnoha letech od svého konce nese určitou pachuť neproměněného potenciálu. V době, kdy se vedle sebe postavili exčleni Guns - McKagan, Slash, Sorrum - a jejich řady doplnil Dave Kushner a především pak zpěvák Scott Weiland, který zrovna po rozpadu Stone Temple Pilots neměl co na práci, očekával hudební svět velký třesk. Ten taky nastal a debut "Contraband" se stal multiplatinovým.

Druhá a zároveň poslední studiovka "Libertad" už tento komerční úspěch nezopakovala, byť jde o kvalitou srovnatelné dílo a na turné si tehdy k sobě skupinu přizvali Aerosmith. Rok poté ale došlo k odchodu Weilanda a přes určité snahy pokračovat se už nepodařilo vydat další materiál.


Guns N' Roses

Než se Duff stal jedním ze tří zakládajících členů legendárních Guns N' Roses, střihl si roli bubeníka v pop-punkových Fastbacks a hardcorových The Fartz a pro změnu kytaristy v punkových The Living a 10 Minute Warning. Teprve se Slashem a Axlem Rosem si nejprve pod názvem Crew, později jako Guns N' Roses, podmanili rockový svět.

Ačkoliv většinu písni tvořila kapela společně, pod "So Fine" z alba "Use Your Illusion II" se podepsal výhradně McKagan, který skladbu věnoval v tu dobu již zesnulému členovi New York Dolls - Johnnymu Thundersovi. Vokální linky si v baladickém songu, znovu oživeném během turné "Guns N' Roses 2020 Tour", rozdělil s Axlem.

Duff se ale podílel i na mnoha dalších hitech, včetně kontroverzní (je tu zachyceno sténání jisté Adriany Smith, nahrané při pohlavním styku s Rosem) skladby "Rocket Queen" z "Appetite for Destruction", kde se postaral o ústřední riff.

Na dosud poslední položku diskografie "Chinese Democracy" autorsky nepřispěl, ale společně se Slashem se vrátil v roce 2016, aby alespoň občasně vyjeli na turné. A jak jsme zmínili v úvodu, za významný zásah do rockové historie si v roce 2012 vysloužili zápis do Rock'n'rollové síně slávy. Zcela zaslouženě.


Na baskytarového veterána Duffa McKagana si můžete zajít do Sono Centra v Brně, kde zahraje 11. října.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY