shop.musicserver.cz
Nové desky 39/2024 - od Lady Gaga přes Imodium po XIII. století

Nové desky 39/2024 - od Lady Gaga přes Imodium po XIII. století

Vydáno: 02.10.2024 12:00 v sekci Nové desky - Tomáš Parkan | foto: Lady Gaga

Přelom září a října potěšil hudebními novinkami příznivce domácí scény deskami Imodia, Arawn, XIII. století nebo slovenských Bad Karma Boy a Autumnist. Ze zahraničí je doplňují třeba Lady Gaga, Pale Waves, bluesman Marc Broussard, countryoví Luke Bryan a Billy Strings, pop-rockoví The Coronas či metaloví Crimson Veil.

V pátek 27. září vyšly tyto nové tituly:

Lady Gaga - Harlequin
žánr: tradiční pop / doo wop

Lady Gaga - Harlequin
Lady Gaga se vrací s albem "Harlequin" na cestu, na níž nastoupila společně s Tonym Bennettem, tedy směrem k tradičnímu popu, který ona sama nazývá vintage popem. Jedná se de facto o soundtrack k filmu "Joker: Folie à Deux", který se věnuje postavě Harley Quinn z komiksového světa DC. Obsahuje celkem třináct písní, z nichž jedenáct pochází z The Great America Songbook a zbylé dvě napsala sama zpěvačka společně s producentem Benjaminem Ricem, na druhé se podílel i BloodPop. Nebyla by to ovšem Stefani Germanotta, kdyby tradiční pop neokořenila něčím dalším, v tomto případě fragmenty rocku, soulu, gospelu a doo wopu. Proč jsou první recenze spíše zdrženlivější, zjišťujte na jejím YouTube.


Imodium - Horizont
žánr: moderní rock

Imodium - Horizont
Po dlouhých sedmi letech hlásí tuzemská formace Imodium návrat na hudební scénu! Hibernace Imodia přinesla hned několik důležitých momentů: Prvním z nich byl nečekaný odchod zakládajícího člena kapely, bubeníka Kárla, který se ale na novince objevuje ještě v singlové skladbě "Lampy". S Kárlovým odchodem ale souvisí i druhý zásadní okamžik, a sice příchod zkušeného bubeníka Adama Jánošíka, který skoro celé album natočil a podílel se na něm i autorsky. Nová deska je v pořadí šestou, která vznikala s velkou pečlivostí více než rok v domovském studiu "I" v Hradci Králové v produkci frontmana kapely Thoma Frödeho. O tom, jak aktuálně znějí Imodium, se mohli posluchači postupně seznamovat již v průběhu minulých měsíců, a to díky čtyřem vydaným singlům. "Horizont" přináší celkem deset rockových skladeb s moderním a současným zvukem. Album vychází digitálně, na CD a vůbec poprvé také na speciálně graficky upraveném vinylovém LP. Ukázky si můžete vychutnat na stránkách vydavatelství Supraphon.


XIII. století - Noc vlků
žánr: gothic rock

XIII. Století - Noc vlků
XIII. století přichází s novou kapitolou své hudební ságy. Osmé studiové album vychází po osmi letech a nese název "Noc vlků". Je tím nejlepším důkazem, že tato česká gothic rocková kapela stále patří k tuzemské špičce žánru. Svou charakteristickou směsicí kytarových riffů, temných melodií a poetických textů, která vychází z původního odkazu gotické vlny a punku, bratři Štěpánové své fanoušky zavádějí opět do hlubin své osobité hudební říše. Deset původních skladeb opět silně ovlivnily osobní výpovědí frontmana a skladatele Petra Štěpána. Texty se dotýkají hlubokých témat života, smrti, lásky a ztráty, které jsou pro skupinu typické. Hudba je oproti předchozím albům ještě více vyzrálá a nabízí širokou paletu zvukových barev. Nedílnou součástí je obal, který namaloval samotný protagonista, a plakát s fotografiemi kapely s vlčí smečkou, který tak doplňuje téma této nahrávky. Ukázky naleznete na stránkách vydavatelství Supraphon.


Luke Bryan - Mind Of A Country Boy
žánr: country

 Luke Bryan - Mind Of A Country Boy
Americký countryový zpěvák Luke Bryan si na přípravu svého osmého studiového alba s názvem "Mind Of A Country Boy" vyčlenil o něco déle než v případě jeho předchůdců. Celkem mu nahrání čtrnácti písniček trvalo čtyři roky, ačkoli již před dvěma vydal první singl "Country On". Autorsky se na nich podílela řada jeho kolegů a známých autorů, jako jsou Rhett Atkins, Hillary Lindsey, Chris Tompkins, Heather Morgan, Brad Tursi z Old Dominion, Josh Thompson nebo Chase McGill. Na osobách producentů se ani tentokrát nic nemění - zůstávají jimi Jeff Stevens a jeho syn Jody. Výsledek uslyšíte na Bryanově YouTube profilu.


Kimbra - Idols & Vices (Vol. 1)
žánr: art pop / alternativa / psychedelie

 Kimbra - Idols & Vices (Vol. 1)
Kimbra příliš neváhala a zhruba po roce od kolekce "A Reckoning" vydává své první album postavené především na spolupracích. Jak napovídá jeho název "Idols & Vices (Vol. 1)", sama novozélandská zpěvačka předpokládá, že na něj někdy v budoucnu dále naváže. A s kým se spojila v případě prvního dílu? Do hledáčku jí vpadli například Banks, Dawn Richard, DRAM, Skrillex, Sahtyre, Ivy Sole, Le'asha a také Taylor Graves, který se nejvíce podílel na produkci. Výsledkem je čtrnáct písniček v poměrně alternativním ladění popu s příměsi psychedelie, což si můžete ověřit na jejím YouTube profilu. Zde taky zjistíte, že většinu z nich doplňují animované vizuály inspirované polovinou devadesátých let, jejichž autorem je Greg Sharp, jehož služeb využili i Childish Gambino či animovaný seriál "Rick & Morty".


Arawn - Kapitola III
žánr: thrash metal

Arawn - Kapitola III
Třetí album mostecké thrashové vichřice Arawn nabízí devět písní svojského pojetí thrash metalu s výraznými melodickým vlivy severského metalu. S našlapaným zvukem studia Sonidos je "Kapitola III" zprávou o současném českém thrashi. Vedle zvukomalebných textů v češtině se formace pyšní explozivními živými koncerty, na kterých bude novinku jistě hrdě prezentovat. Z tracklistu stojí za zmínku zejména singl "Immortal", který vzdává poctu výrazné osobnosti českého a slovenského undergroundu Jurovi "Immortal" Haríňovi, se kterým kapelu pojil speciální vztah. Ukázku k poslechu najdete na YouTube.


Billy Strings - Highway Prayers
žánr: bluegrass

 Billy Strings - Highway Prayers
Jednatřicetiletý Billy Strings patří aktuálně k těm blugrassovým hudebníkům, jejichž popularita roste strmě vzhůru. Od doby, kdy před třemi roky získal Grammy za album "Home", si vysloužil další čtyři nominace a hlavně začal spolupracovat s umělci jako Willie Nelson, Dierks Bentley, Post Malone nebo Béla Fleck. Není tedy divu, že jeho čtvrtá deska "Highway Prayers" patří mezi velmi očekávané tituly minimálně v oblasti country a bluegrassu. Fanouškům na ní servíruje hned dvacet skladeb, v nichž naplno rozvíjí své kytarové umění, za nějž si vysloužil již dvě ceny na International Bluegrass Music Awards. Produkčním partnerem mu byl tentokrát o generaci starší Jon Brion, který se zároveň postaral i o perkuse. Kolik posbírá cen tentokrát, tipujte při poslechu na Stringsově YouTube.


Bilal - Adjust Brightness
žánr: alternativní soul / jazz / rhythm & blues

 Bilal - Adjust Brightness
Americký zpěvák Bilal Sayeed Oliver se podílel na řadě alb svých kolegů, mezi něž patří třeba The Roots, Kendrick Lamar, Erykah Badu, Ghostface Killah nebo Terence Blanchard, avšak zřejmě nejvíce ho využívají Common a Robert Glasper. Není tedy překvapením, že druhý jmenovaný se podílel také na jeho nové desce "Adjust Brightness". Oproti předpokladům to bylo pouze v jedné písni. Druhým prominentním spolupracovníkem byl pak Karriem Riggins, avšak nejvíce práce odvedl zpěvák sám a také duo Conley 'Tone' Whifield - Flanafi. Jedenáct písní je opět těžko stylově zařaditelných a uslyšíte v nich neo soul, psychedelii, fusion jazz, rhythm and blues a řadu dalších stylů. Poznávat je můžete na jeho YouTube.


The Coronas - Thoughts & Observations
žánr: pop-rock / folk-rock

 The Coronas - Thoughts & Observations
Pokud nebudeme počítat loňskou rekapitulaci rané kariéry, vracejí se The Coronas s novým albem opět po dvou letech. Irská pop-rocková formace jej nazvala "Thoughts & Observations" a jejich příznivci se mohou těšit na dvanáct písní. Nahrávalo se v londýnských Eastcote Studios, kde je opět vedl držitel Grammy George Murphy, do jehož portfolia patří interpreti jako Tindersticks. Shakti, KT Tunstall nebo Mumford & Sons. Navíc si trio zopakovalo duet s Gabrielle Aplin z alba "True Love Waits" a najdeme zde i dalšího hosta, jejich krajana, písničkáře Jamie Duffyho. Obě skladby a ještě něco navíc uslyšíte na YouTube kapely.


Tip týdne

Crimson Veil - Hex
žánr: occult metal / black metal / progresivní metal

Crimson Veil - Hex
Crimson Veil přicházejí se svou dlouho očekávanou debutovou deskou "Hex". Tato britská kapela, známá svým jedinečným spojení progresivního rocku, metalu a filmových soundtracků, opět posouvá hranice žánru. Novinka se jeví jako temná a atmosférická výprava, která vtáhne posluchače do světa plného tajemství a intrik. Na desce se setkáte s komplexními skladbami, které překvapí svou rozmanitostí od epických balad s křehkými ženskými vokály až po tvrdé riffy s blackmetalovými growly a náladou. Tato formace, ve složení zpěvačka Mishkin Fitzgerald, baskytarista Garry Mitchell, Hana Piranha (housle, violoncello, harfa, klávesy) a bubenice Anna Mylee, dokazuje, že patří mezi mistry svého řemesla. Zvuk kapely je charakteristický syrovou energií a zároveň melancholickou atmosférou, která nikoho nenechá chladným. Nová kolekce je koncepčním albem, které se zabývá tématem temné magie a okultismu. Skupina si pro tento účel vytvořila propracovaný vizuální styl a atmosféru, která se prolíná celou nahrávkou. Nakonec se můžete přesvědčit zhlédnutím zdařilého klipu níže. "Hex" je odvážné a experimentální dílo, které posluchače nutí přemýšlet a vnímat hudbu všemi smysly. Další ukázky naleznete na YouTube profilu formace.



Van Morrison - New Arrangements And Duets
žánr: jazz / r'n'b / soul / folk

 Van Morrison - New Arrangements And Duets
Van Morrison se rozhodl ve svých devětasedmdesáti letech trochu zapátrat ve svém archivu a vydat ty nejzajímavější dosud nezveřejněné nahrávky, včetně těch, které nahrál společně s jinými umělci. Ve finále se jich na "New Arrangements And Duets" dostalo patnáct a většinou se jedná o kousky, v nichž ho doprovodil big band. Údajně se jedná pouze malou část toho, co by měly archivy vydat v budoucnu. A kdo že jsou ti hosté? Hned po dvou písničkách si s ním zazpívali Willie Nelson a Kurt Elling a po jedné Curtis Sigers a Joss Stone, s níž osvěžil svůj hit "Someone Like You". Jak zní nejen ten, poslouchejte na jeho YouTube.


Marc Broussard - Time Is A Thief
žánr: rock / blues rock / soul

Marc Broussard - Time Is A Thief
Marc Broussard se vrací s novým albem "Time Is A Thief". Tento americký zpěvák a skladatel, známý svým charakteristickým hlasem a mícháním blues, soulu a rocku, opět dokazuje, proč patří mezi přední hudební osobnosti současnosti. Nová kolekce je součástí jeho projektu "S.O.S. 4: Blues For Your Soul". Představuje tak další kapitolu v Marcově hudebním příběhu. Zůstává však věrný svým hudebním kořenům a nabízí kolekci bluesových a soulových klasik. Společně se svou kapelou vytváří nezaměnitelnou atmosféru, která posluchače přenese přímo do srdce amerického jihu. Pokud jste fanouškem pravých bluesových emocí a hledáte kvalitní hudební zážitek, zkuste si poslechnout ukázky na jeho oficiálním YouTube profilu.


Richie Kotzen - Nomad
žánr: rock/ blues

Richie Kotzen - Nomad
Richie Kotzen, americký hudebník známý pro svou všestrannost a kytarovou virtuozitu, představuje své nové studiové album "Nomad". Tento multiinstrumentalista, zpěvák a skladatel, který v minulosti působil v kapelách jako Poison, Mr. Big či The Winery Dogs, se na svém sólovém projektu opět vrací ke svým hudebním kořenům. Nová studiovka nabízí širokou paletu hudebních stylů, od rocku a blues až po funk a soul. Kotzen na něm opět dokazuje, že je jedním z nejlepších kytaristů své generace, a jeho charakteristický hlas dodává skladbám emotivní hloubku. Na albu se objevují jak rychlé a energické skladby, tak i pomalejší balady, které vyzdvihují jeho skladatelské schopnosti. O tom, jak Richieho novinka zní, se můžete přesvědčil poslechem ukázek na jeho YouTube profilu.


Mickey Guyton - House On Fire
žánr: country

 Mickey Guyton - House On Fire
Po třech letech navazuje na svůj debut "Remember Her Name" aktuálně nejúspěšnější černošská country zpěvačka Mickey Guyton a s deskou "House On Fire" má na co navazovat. Prvotina ji totiž přinesla tři nominace na Grammy a na CMT Music Awards. Hlavní postavou dvanácti písniček je tentokrát Karen Kosowski, s níž už spolupracovala na předchůdci. Ve dvou písničkách ji vystřídal dokonce člen Florida Georgia Line Tyler Hubbard a společně s ní si zazpíval také Kane Brown. Výsledek sdílí zpěvačka na svém YouTube.


Nina Nesbitt - Mountain Music
žánr: pop / folk pop

 Nina Nesbitt - Mountain Music
Skotská písničkářka Nina Nesbitt se po předloňském severském albu vrací s deskou "Mountain Music" domů na skotskou vrchovinu. V jedenácti písničkách, které pro ni složila a nahrála, uslyšíte odkazy na její krajanky, jako třeba Amy Macdonald nebo KT Tunstall. Jejím hlavním spolupracovníkem jí byl anglický producent Peter Miles, jehož služeb do této doby využili například Dodie, Architects, We Are The Ocean, Futures nebo Fizz. Co společnými silami vytvořili, zjistíte na jejím YouTube profilu.


Tropical Fuck Storm - Tropical Fuck Storm’s Inflatable Graveyard
žánr: experimentální rock / psychedelický rock

Tropical Fuck Storm - Tropical Fuck Storm’s Inflatable Graveyard
Tropical Fuck Storm se vracejí s novým albem "Inflatable Graveyard", které zachycuje jejich žhavý živý koncert v Chicagu. Tato australská kapela, známá svým nekompromisním zvukem na pomezí punku, noise rocku a psychedelie, zde předkládá to nejlepší ze svého repertoáru. Zmíněný živák není jen obyčejnou koncertní nahrávkou, ale spíše intenzivní hudebním zážitkem, který posluchače vtáhne do chaotického a zároveň melodického světa skupiny. Deska, která je zároveň prvním live albem formace, působí jako výbuch energie. Kapela se na něm nebojí experimentovat a vytváří zvukový koberec plný disonantních kytarových riffů, pulzujících basových linek a divokých vokálů. Pokud jste fanouškem jejích studiových nahrávek, na této kolekci objevíte oblíbené skladby ve zcela nové, syrové a intenzivnější podobě. Zaposlouchat se můžete na YouTube profilu formace.


Bad Karma Boy - Noc na Zemi
žánr: alternativní pop

 Bad Karma Boy - Noc na Zemi
Po sedmi letech vydává slovenská kapela Bad Karma Boy nové album "Noc na Zemi". Čtvrtá studiová nahrávka vznikala na dvou kontinentech. První nápady pocházejí ze zkoušek v Bratislavě, z chat i cest po Portugalsku a chorvatských ostrovech, avšak finální podobu získalo deset písniček ve studiu v Kostarice. Zde skladby nasály specifickou atmosféru a náladu, ovlivněnou prostředím. Inspirací se tak staly například ranní oceánská mlha nebo noční samota bratislavského bytu a zrcadlí se v nich také události, kterými si členové kapely za poslední roky prošli. Co si pod tím představit, zjistíte na stránkách vydavatelství Slnko Records.


EP

  • Daughtry - Shock To The System (Part One)
    Americká rocková formace Daughtry, založená finalistou páté řady American Idol Chrisem Daughtrym, se představuje s novým EP u velkého labelu. Čeká na vás celkem šest kousků. (YouTube)

  • Elijah Woods - Hey There Elijah
    Nyní už sólový umělec, který má za sebou několik EP, fanouškům servíruje další, tentokrát šestiskladbový počin. (YouTube)

  • Monaleo - Throwing Bows
    Rapperka se svým novým počinem o deseti skladbách nenechá příznivce žánru nikterak chladnými. Kromě autorky se můžete těšit na hosty jako Baby Kia, Sauce Walka, Texas Boyz, Stunna 4 Vegas či Kaliii. (YouTube)

  • Serj Tankian - Foundations
    Každý hudební počin umělce, hudebníka a zpěváka Serje Tankiana budí nemalou pozornost a "Foundations" není výjimkou. Frontman System Of A Down na EP umístil dříve nahrané skladby, nyní ozdobené moderními aranžemi. Do éteru se vypravil například singl "Cartoon Buyer". (YouTube)

  • Sunflower Bean - Shake
    Pětiskladbové EP indierockového tria z New Yorku. (YouTube)

  • The Fray - The Fray Is Back
    První nahrávka čtyřčlenné americké formace z Denveru po desetileté odmlce. V souvislosti s ní se kapela, nejvíce proslavená albem "How to Save a Life" vydaném v roce 2005, vydá na velké americké turné. (YouTube)

  • Nle Choppa - Slut Szn
    Americký rapper a jeho kontroverzní tvorba na novém sedmiskladbovém EP. (YouTube)


Pale Waves - Smitten
žánr: indie rock / indie pop

Pale Waves - Smitten
Pale Waves přicházejí se svou čtvrtou řadovkou nazvanou "Smitten". Britská indierocková kapela, známá svými chytlavými melodiemi a emotivními texty, opět potvrzuje svůj status jedné z nejzajímavějších kapel své generace. Formace v čele s frontwoman Heather Baron-Gracie se drží svého charakteristického zvuku, který kombinuje prvky indie rocku, new wave a synthpopu osmdesátých let. Fanoušci se tak mohou těšit na směs energických skladeb, které střídají s klidnějšími, introspektivními momenty. Texty písní se tradičně točí kolem témat lásky, ztráty a osobního růstu. Poslechnout si tuto veskrze zajímavou nahrávku můžete již nyní formou ukázek na jejím YouTube profilu.


Efterklang - Things We Have In Common
žánr: art pop / synth pop / dream pop

 Efterklang - Things We Have In Common
Dánští Efterklang se po třech letech od vydání "Windflowers" vracejí se sedmou deskou, kterou nazvali "Things We Have In Common". Nabízejí na ní trojici hostů z různých koutů světa. Tím prvním je guatemalská cellistka a hudebnice Mabe Fratti, druhým americká indiefolková formace Beirut a konečně tím posledním sbor jejich krajanů Sønderjysk Pigekor. Jak sami hudebníci potvrzují na svém bandcampu, kde najdete album i k poslechu, na této nahrávce se uzavírá kruh započatý na kolekci z roku 2019 "Altid Sammen". Devět písniček je o kolektivním duchovnu a sounáležitosti.


Sophie - Sophie
žánr: pop / ambient / techno

 Sophie - Sophie
Je to dva a půl roku, co tento svět za velmi tragických okolností při pádu ze střechy opustila anglická hudebnice, producentka, skladatelka a DJka Sophie Xeon, která používala pouze své křestní jméno. Nyní se její rodina rozhodla vydat druhé řadové album. Šestnáct skladeb produkčně dotvořil její bratr Benny Long a s výjimkou úvodního tracku se ve všech objevuje alespoň jeden host. V různých kombinacích se tak vedle sebe prostřídali Jozzy, Kim Petras, Nina Kraviz, Juliana Huxtable, BC Kingdom, Liz, Big Sister, Bibi Bourelly, Hannah Diamond, Doss, Cecile Believe a Popstar. Zavzpomínat na Sophie, jež si vysloužila i nominaci na Grammy, můžete na jejím YouTube.


Autumnist - Anatomy Of Shadows
žánr: electronica / lo-fi / psychedelický pop

 Autumnist - Anatomy Of Shadows
Na nástupce "False Beacon" slovenského projektu Vlada Ďurajka Autumnist, oceněného novináři v rámci slovenských hudebních cen Radio_Head Awards 2019 jako Album roku, jsme si museli počkat o něco déle, než je obvyklé. Kolekce dostala název "Anatomy Of Shadows" a jako inspirace jí sloužily populární i obskurní psychedelické a krautrockové kapely z šedesátých a sedmdesátých let. Kolem tohoto základu byl vytvořený elektronický obal z klasického EBM a IDM a také disco ve stylu Giorgio Morodera. Co se týče hostů, dále pokračovala spolupráce s triem Richard Imrich, Gabriel Kain a Nina Kohout a k nim ještě přibyli Matus O., Crystal Blues. Na produkci se podílel Pavol Hubinák z Veneer a výsledkem je deset skladeb, které uslyšíte na bandcampu formace.


The Black Dahlia Murder - Servitude
žánr: death metal

The Black Dahlia Murder - Servitude
Po náhlém úmrtí frontmana a spoluzakladatele Trevora Strnada čelila populární deathmetalová formace The Black Dahlia Murder složitému rozhodnutí: Ukončit vše kolem jedné z nejúspěšnějších formací svého žánru posledních dvaceti let, nebo se - ve jménu svého zesnulého kolegy a kamaráda - pustit do tvorby. Výsledkem je nová a v pořadí desátá studiovka "Servitude", na kterou kapela upozornila singlem "Panic Hysteric". Ten si společně s dalšími skladbami z alba můžete poslechnout na YouTube.


V krátkosti

  • Ezra Collective - Dance, No One’s Watching
    Britská jazzová formace v minulém roce zaznamenala velký úspěch, když si za své album "Where I'm Meant to Be" odnesla Mercury Prize. Není tedy divu, že její nová deska nese velká očekávání, což potvrzuje i fakt, že své letošní turné zakončí jako vůbec první jazzová kapela ve slavné Wembley Areně. Devatenáct skladeb přinese také čtveřici hostů, jimiž jsou Yazmin Lacey, Olivia Dean, M.anifest a Moonchild Sanelly. (YouTube)

  • Michael Bublé - The Best Of Bublé
    Známý kanadský zpěvák se rozhodl letos zrekapitulovat svoji dosavadní kariéru. Činí tak prostřednictvím devatenácti hitů, k nimž přidal i dvě novinky - "Quizas, Quizas, Quizas" a "Don’t Blame It On Me". (YouTube)

  • Gallant - Zinc.
    Americký zpěvák se po předloňském EP s Terracem Martinem vrací se třetím albem. Dvanáct skladeb založených na mixu soulu, jazzu, r'n'b a alternativy produkovali Ariza a Stint. Jediným hostem byl Nao. (YouTube)

  • Gemma Hayes - Blind Faith
    Irská písničkářka, která působila ve frormacích The Cake Sale, Printer Clips a triu s Lisou Hannigan a Paulem Noonanem, se vrací s novou deskou po dlouhých deseti letech. Ve dvou z devíti skladeb ji doplnili již zmíněný Noonan a Ann Scott. (YouTube)

  • Carbon Leaf - Time Is The Playground
    Folk-rockový kvintet z Richmondu se pomalu chystá na třicetileté výročí od vydání svého debutu a slavit bude i s novým albem a dvanáctkou nových songů, které si muzikanti sami napsali i produkovali. (YouTube)

  • Bill Frisell, Andrew Cyrille, Kit Downes - Breaking The Shell
    Americký jazzový kytarista se spojil s avantjazzovým bubeníkem a britským klávesistou a výsledkem je devět originálních kompozic a dva tradicionály ve velmi progresivním a alternativním hávu. (bandcamp)

  • Mustafa - Dunya
    Na tři roky starý debut "When Smoke Rises" navazuje sudánsko-kanadský zpěvák a skladatel, jehož písničky zpívají Camila Cabello, The Weeknd, Jonas Brothers nebo Shawn Mendes s Justinem Bieberem. (YouTube)

  • Christian Lee Hutson - Paradise Pop. 10
    Americký písničkář je blízkým přítelem Phoebe Bridgers, a tak nebude překvapením, že se americká hudebnice produkčně podílela i na jeho pátém albu a jeho jedenácti písničkách. Připojila také svůj vokál a s ní i Maya Hawke, Katy Kirby, Samia Finnerty a Kaylee Stenberg. (bandcamp)

  • Suzanna Choffel - Bird By Bird
    Po dlouhých sedmi letech se na sólovou dráhu vrací ceněná nezávislá americká písničkářka. Činí tak prostřednictvím jedenácti písniček, jejichž produkce se ujal držitel Grammy David Garza (Gaby Moreno, Iron & Wine, Midland, Hanson). (bandcamp)

  • Walter Smith III - Three Of Us Are From Houston And Reuben Is Not
    Jak trochu americký jazzový saxofonista úsměvným názvem naznačuje, vybral si pro nahrání svého nového alba dva hudebníky ze svého rodného města. Jsou jimi bubeník Eric Harland a klavírista Jason Moran. Tím čtvrtým, který však z Houstonu nepochází, je kontrabasista Reuben Rogers. (YouTube)

  • DaBaby - How Tf Is This A Mixtape?
    Pokud nebudeme počítat loňské EP "Let's Do It", vrací se rapper z Clevelandu s novým albem po dvou letech. Přichystal celkem čtrnáct tracků. (YouTube)

  • Ben Böhmer - Bloom
    Hned několik kolegů a vokalistů si přizval na svoji letošní desku německý DJ, producent a remixér z Göttingenu. Těmi nejslavnějšími jsou Lykke Li, Oh Wonder a Max Milner, které doplnili Malou, Erin LeCount, Jonah a Enfant Sauvage. (YouTube)

  • Blitz Vega - Northern Gentlemen
    Posmrtné debutové album bývalého baskytaristy The Smiths Andyho Rourkea se vynořuje se jako fénix z plamenů velké ztráty. Nahrávka kombinuje spalující, chraplavý, pulzující mankúnský indie klasicismus, atmosférickou elektroniku s glam dupotem ze sedmdesátých let. (YouTube)

  • Creed Bratton - Tao Pop
    Muzikant známý především díky seriálu "The Office" pokračuje v hudební cestě svým desátým studiovým albem. Tentokrát se vydává novými hudebními cestami, které zaručeně překvapí. S pomocí zkušených producentů, s nimiž již dříve spolupracoval, vytváří jedinečný mix pop music. (YouTube)

  • Destroy Rebuild Until God Shows (D.r.u.g.s.) - Until God Shows
    Americká rocková kapela, známá pro svůj výrazný zvuk, představuje své třetí studiové album. Deska přináší charakteristický mix emotivních melodií a tvrdých riffů a formace jím opět potvrzuje své místo na špici alternativní scény. (YouTube)

  • Desperate Journalist - No Hero
    Londýnská postpunková čtveřice představuje své páté studiové album. S novým počinem kapela nabízí ještě intenzivnější a experimentálnější poslechový zážitek, který posluchače vtáhne do jejího temného a osobitého světa. (YouTube)

  • Jiří Suchý - George Dry Composer
    Jiří Suchý, známý především jako textař a interpret, překvapuje novým dvojalbem, na kterém se představuje jako skladatel. Po letech se vrací ke svým hudebním kořenům a prezentuje své skladby v novém světle. Touto nahrávkou otevírá posluchačům dveře do svého hudebního světa, který je plný emocí a překvapivých harmonií. (Suprophonline)

  • Matt Maeson - That’s My Cue: A Solo Experience
    Talentovaný americký zpěvák a skladatel představuje své nejnovější akustické album, které zachycuje syrovost a intimitu jeho živých vystoupení. Tato kolekce je výsledkem rozsáhlého turné po celém světě v letech 2023-24. (YouTube)

  • Mr. Gnome - A Sliver Of Space
    Clevelandské artrockové duo na své novince posouvá hranice zvukového zkoumání. Kolekce obsahuje živoucí, dýchající a měnící se sféru psychedelické orchestrace a nachází krásu v chaosu alchymickým spojením spektrálních zvuků s širokoúhlou filmovou perspektivou. (YouTube)

  • The Wolfgang Press - A 2nd Shape
    Po téměř třech desetiletích se legendární trio vrací s novým studiovým albem, které navazuje na jeho temné a chvějivé začátky. Tentokrát se však vydává ještě hlouběji do experimentálních zvukových krajin, čímž opět potvrzuje svou průkopnickou roli na scéně. S novou deskou přichází i návrat k jeho typickým disonantním kytarovým riffům a pulzujícím rytmům, které ho proslavily. (YouTube)

  • Hayden Thorpe - Ness
    Svoji třetí sólovku vydává někdejší frontman indierockových Wild Beasts. Třináctka písní je laděná do alternativního indie popu. (bandcamp)

  • Alan Sparhawk - White Roses, My God
    Někdejší frontman Low vstupuje tímto albem na sólovou dráhu. V duchu alternativního electro rocku nahrál jedenáct songů. (bandcamp)

  • Kate Bollinger - Songs From A Thousand Frames Of Mind
    Po čtyřech ípíčkách debutuje klasickým albem také americká folkařka z Virginie. (bandcamp)

  • Alex Warren - You’ll Be Alright, Kid (Chapter 1)
    Máte-li rádi moderní pop-rockové písničkáře jako Noah Kahan, Benson Boone nebo Teddy Swims, pak by vám neměl uniknout ani debut rodáka z kalifornského Carlsbadu. (YouTube)

  • Dylan Sinclair - For The Boy In Me
    Své třetí album vydává kanadský r'n'b zpěvák, jenž si za debut vysloužil nominaci na Juno Award a za druhou desku dokonce na Polaris Music Prize. (YouTube)

  • Galneryus - The Stars Will Light The Way
    Novinka japonské powermetalové formace. (YouTube)

  • Origami Angel - Feeling Not Found
    Třetí studiovka rockové formace z Washingtonu. (YouTube)

  • William Basinski - September 23rd
    Nahrávka plná archivních nahrávek z dílny amerického avantgardního umělce. (YouTube)

  • Tommy Richman - Coyote
    Americký zpěvák, rapper a skladatel, který se proslavil hitem "Million Dollar Baby", vydává svůj plnohodnotný debut. (YouTube)

Dále vychází

Adeline Hotel - Whodunnit
Allie - Every Dog
Alphaville - Forever! Best Of 40 Years
Arkona - Stella Pandora
Bap. - M. Album Tiga
Baynk - Senescence
Being Dead - Eels
Black Brunswicker - Been Around Here Before
Blackmore's Night - Fires At Midnight (25th Anniversary)
Blue Heron - Everything Fades
Bring Me The Horizon - Post Human: Nex Gen
Broadcast - Distant Call - Collected Demos 2000-2006
Ciara - Goodies (20th Anniversary)
Crimson Veil - Hex
Crows - Reason Enough
CWF (Bill Champlin, Joseph Williams, Peter Friestedt) - CFW III
Daniel Herskedal - Call For Winter II: Resonance
Dar Disku - Dar Disku
Dave Edmunds - Swan Songs: The Singles 1976-1981
Davina Michelle - Higher
Dean Spunt - Basic Editions
Dream Theater - Dream Theater Vol. 1
Dylan Marlowe - Mid-Twenties Crisis
Ed Sheeran - +-=÷× Tour Collection
Elephant Stone - The Seven Seas (Deluxe Remastered Edition)
Eli & Fur - My Reflection
Fantasy Of A Broken Heart - Feats Of Engineering
Gabe Goodman - The Rock
Glasser - Crux (Deluxe Edition)
Glorysixvain - Yela
High Parasite - Forever We Burn
His Name Is Alive - How Ghosts Affect Relationships: 1990-1993
Chicago - Chicago At The John. F. Kennedy Center For The Performing Arts, Washington D.C. (9/16/1971)
Chris Maxwell - Nothingland
Chrissy Chlapecka - Girlie Pop: Encore
Imodium - Horizont (Limitovaná edice s podpisy) (Supraphon)
JD McPherson - Nite Owls
Jerry Paper - Inbetweezer
John Davis (Of Superdrag) - Jinx
Kill Lincoln - No Normal
Kit Sebastian - New Internationale
La Pantera - Una Semana Increíble
Leif Vollebekk - Revelation
Leon Thomas - Mutt
Liam Benzvi - …and His Splash Band
Logan Crosby - 2019
London Grammar - The Greatest Love (Deluxe)
Magdalena Ganter - Transit
Matchess - Stena
Mediocre - Growth Eater
Merce Lemon - Watch Me Drive Them Dogs Wild
Michelle - Songs About You Specifically
Modern Baseball - You’re Gonna Miss It All (10th Anniversary Edition)
Montell Fish - Charlotte
Naima Block - Below A Massive Dark Land
Neva Dinova - Canary
Number_I - No.i
Oceans - Happy
October Drift - Blame The Young
Orlinski / Guminski / Debicz / Ułanowski - Let´s Barock
Quadry - Ask A Magnolia
Rahim Redcar - Hopecore
Různí - Why Don't You Smile Now: Lou Reed At Pickwick Records 1964-65
Sad Night Dynamite - Welcome The Night
Serious Black - Rise Of Akhenaton
Schande - Once Around
Skinshape - Another Side Of Skinshape
The Amity Affliction - Let The Ocean Take Me (Redux)
The Asteroid No.4 - Several Shapes Of Solar Flares
The Bad Ups - Life Of Sin
The Brand New Heavies - Brother Sister (Remastered & Expanded)
The Lumineers - Live From Wrigley Field
The Wring - Nemesis
Trace Mountains - Into The Burning Blue
Tsha - Sad Girl
Tuelo - Regarding My Heart
Turbokill - Champion
Voces8 - Nightfall
Warlock A.D. - Book II: The Valley Of Vâgené
Whitney Johnson - How

Vychází na vinylu:
AC/DC - Black Ice
AC/DC - Blow Up Your Video
AC/DC - Flick Of The Switch
AC/DC - Fly On The Wall
AC/DC - Live At River Place
AC/DC - Power Up
Alan Sparhawk - White Roses, My God [Debut Solo Lp For Low Co-Founder]
Alice In Chains - Black Gives Way To Blue
Alphaville - Forever! Best Of 40 Years
Being Dead - Eels
Ben Böhmer - Bloom
Blackmore's Night - Fires At Midnight (25Th Anniversary)
Blue Heron - Everything Fades
Boris - Amplifier Worship
Bring Me The Horizon - Post Human: Nex Gen
Daniel Herskedal - Call For Winter Ii: Resonance
Dar Disku - Dar Disku
Dave Edmunds - Swan Songs: The Singles 1976-1981
Davina Michelle - Higher
Dean Spunt - Basic Editions
Ed Sheeran - +-=÷× Tour Collection
Efterklang - Things We Have In Common
Ezra Collective - Dance, No One’s Watching
Fantasy Of A Broken Heart - Feats Of Engineering
Gallant - Zinc.
Gavin Degraw - Chariot 20
Genesis - … And Then There Were Three…
Genesis - A Trick Of The Tail
Genesis - Invisible Touch
Hayden Thorpe (Of Wild Beasts) - Ness
Horkýže Slíže - Ukáž tú svojú zoo
Chicago - Chicago At The John F. Kennedy Center For The Performing Arts, Washington D.c.
Christian Lee Hutson - Paradise Pop. 10
Imodium - Horizont (Supraphon)
Imodium - Horizont (Limitovaná edice) (Supraphon)
JD McPherson - Nite Owls
Jerry Paper - Inbetweezer
Kate Bollinger - Songs From A Thousand Frames Of Mind
Kit Sebastian - New Internationale
Kreator - Enemy Of God / Remastered
Kreator - Hordes Of Chaos / Remastered
Leif Vollebekk - Revelation
Marc Broussard - Time Is A Thief
Matchess - Stena
Michael Bublé - The Best Of Buble
Michelle - Songs About You Specifically
Montell Fish - Charlotte
Mustafa - Dunya
Nina Nesbitt - Mountain Music
Ólafur Arnalds / Alice Sara Ott - Fryderyk Chopin : Chopin Project
Serious Black - Rise Of Akhenaton
Schande - Once Around
Skinshape - Another Side Of Skinshape
The Asteroid No.4 - Several Shapes Of Solar Flares
The Black Dahlia Murder - Servitude
The Coronas - Thoughts & Observations
The Lumineers - Live From Wrigley Field
Thin Lizzy - Jailbreak
Thin Lizzy - Johnny The Fox
Threshold - Clone (Remixed & Remastered)
Threshold - Extinct Instinct (Remixed & Remastered)
Törr - Institut Klinicke Smrti / Remastered
Trace Mountains - Into The Burning Blue
Tropical Fuck Storm - Tropical Fuck Storm’s Inflatable Graveyard
Tsha - Sad Girl
Turbokill - Champion
Van Morrison - New Arrangements And Duets
Walter Smith Iii - Three Of Us Are From Houston And Reuben Is Not
William Basinski - September 23rd
XIII. Století - Noc vlků

EP:
Duendita - The Mind Is A Miracle
Evan Honer - Different Life
Libby Tisler - Hopping Dimensions
Ritchie And Feardorian - Quiet Warp Xpress
Siobhán Winifred - Don’t Do Well Alone
Sunflower Bean - Shake

Reedice:
Billy Woods And Kenny Segal - Hiding Places
Bob Neuwirth - Bob Neuwirth
Kreator - Enemy Of God / Remastered
Kreator - Hordes Of Chaos / Remastered
Kreator - Violent Revolution
Thin Lizzy - 1976
Threshold - Clone (Remixed & Remastered)
Threshold - Extinct Instinct (Remixed & Remastered)
Törr - Institut Klinicke Smrti / Remastered

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pan Lynx, Lucerna Music Bar, Praha, 30.9.2024
Naživo: Skvělá a energická show Pana Lynxe: hosté, nová hudba a živá rysice na pódiu! Už nějaký ten pátek utekl od jeho prvního velkého koncertu v pražském Paláci Akropolis. Koncertu, na kterém záhadný Pan Lynx křtil svůj debut "Kdo se bojí, musí do lesa". Michal Skořepa vtrhl se svým projektem do stojatých vod... čtěte zde
Vydáno: 01.10.2024 21:00 v sekci Naživo
Monkey Business - Máme co říct, chtěli jsme se podělit o naše názory na svět
Rozhovory: Monkey Business - Máme co říct, chtěli jsme se podělit o naše názory na svět Monkey Business nedávno vydali desku "Když múzy mlčí", která je kompletně v češtině. Múzy nemlčely, protože se jedná o nejrychleji dokončenou nahrávku v jejich diskografii. O vzniku a všem okolo jsme si povídali s Romanem Holým,... čtěte zde
Vydáno: 01.10.2024 15:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Petr Vaněk a Sára Bukovská - Spolu
Video: PREMIÉRA: Herec Petr Vaněk a skladatelka Sára Bukovská lákají na společnou desku klipem k písni "Spolu" Vydání debutového alba herce a hudebníka Petra Vaňka a skladatelky Sáry Bukovské je na spadnutí. Druhým singlem z alba "Roztáhnout křídla" jejich společného projektu Ensoul je píseň "Spolu". Videoklip k ní, stejně jako v případě... čtěte zde
Vydáno: 01.10.2024 09:00 v sekci Audio / Video | Video
Punk, metal i reggae aneb Sedmička nečekaných coverů Boba Dylana
Nejvíc nej: Punk, metal i reggae aneb Sedmička nečekaných coverů Boba Dylana Že se Bob Dylan stal kulturní ikonou a inspirací, o tom už byly popsány stohy papíru. Jeho písně předělaly stovky jiných umělců. V jejich dlouhé řadě najdeme i poněkud nečekaná jména. Před trojicí zpěvákových pražských... čtěte zde
Vydáno: 30.09.2024 14:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Nightwish - Yesterwynde 9/10
Recenze: Desáté album "Yesterwynde" Nightwish je výkladní skříní symfonického metalu Už potřetí se finští Nightwish prezentují deskou s vokálem Floor Jansen, nástupkyně Tarji Turunen a Anette Olzon. Od třetí studiovky "Wishmaster" se ale poprvé museli obejít bez výrazného člena Marka Hietaly, který odešel po... čtěte zde
Vydáno: 30.09.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Láska" od Bad Karma Boy odráží křehkost letních vztahů (01.10.2024 11:58)
- Recenze: "Brat" od Charli xcx přináší víc než jen skvělé klubové album (29.09.2024 08:00)
- Autumnist vydává nové album "Anatomy of Shadows" (27.09.2024 12:43)
- Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado (25.09.2024 16:30)
- Arawn vydávají dokument z nahrávání jejich třetí desky (21.09.2024 09:53)
- Nové desky 37/2024 - od Snow Patrol přes Xindla X po London Grammar (18.09.2024 18:00)
- Video: Autumnist uvádí novou desku animovaným klipem k songu "Hole In The Rain" (14.09.2024 17:39)
- Imodium potvrdí svůj comeback novým albem "Horizont" (11.09.2024 15:19)
- Nové desky 36/2024 - od Davida Gilmoura přes Paris Hilton po The Dead Daisies (11.09.2024 11:00)
- Sedmého studiového alba Lady Gaga se dočkáme v únoru, prvního singlu z něj už v říjnu (07.09.2024 14:27)

ALBUM TÝDNE 40/2024

Nightwish
Yesterwynde

Už potřetí se finští Nightwish prezentují deskou s vokálem Floor Jansen, nástupkyně Tarji Turunen a Anette Olzon. Od třetí studiovky "Wishmaster" se ale poprvé museli obejít bez výrazného člena Marka Hietaly, který odešel po předchozí "Human. :II: Nature.". Jak se novinka povedla?

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
St 09.10.
Lenka Dusilová Band (CZ) (Lucerna Music Bar, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Linkin Park Lucie Vondráčková Taylor Swift Katy Perry Madonna Tommy Mottola Dua Lipa Queen Ed Sheeran Coldplay Oasis Biffy Clyro Billie Eilish Viktor Sheen Abba The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe