dceři nebes, oznamuje nové album - musicserver.cz">

Wardruna s "Himinndotter", modlitbou k dceři nebes, oznamuje nové album

25.09.2024 10:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Jiří V. Matýsek/Charmenko.cz, musicserver.cz

Temní norští šamani Wardruna oznámili své šesté studiové album. Novinku nazvanou "Birna" můžeme očekávat v lednu příštího roku. Název, česky "Medvědice", napovídá tematické zaměření kolekce na hlubší poznání tohoto mytologického zvířete. Celkem se dočkáme šesti nových skladeb, první ochutnávkou se stala píseň "Himinndotter", jež navíc představuje formaci posílenou o norský ženský sbor Koret Artemis.

"Himinndotter", v překladu "Dcera nebes", přináší typickou hypnotickou atmosféru uskupení, které se inspiruje severskou mytologií. Posuny jsou ale znát. Minimalismus předchozích alb nyní dostává mnohem velkolepější kontury, výrazněji funguje i gradace. Energie skladby neustále narůstá, po dvou minutách se zlomí v extatickou, téměř taneční pasáž, přičemž rytmika pak přidává písni až nečekanou tanečnost.

Doprovodný klip, který formace natočila v norském národním parku Rondane, využívá širokých záběrů do krajiny, kterou Einar Selvik, mastermind kapely, další muzikanti i početný sbor kráčejí a zpívají. Jako diváci a posluchači tak před sebou máme velkolepou modlitbu k všehomíru, z níž čiší pokora i hrdost.

K hudebnímu obsahu alba "Birna" Selvik uvedl: "Tam, kde předchozí deska ’Kvitravn’ byla konceptuálním krokem z minulosti do současnosti, se ’Birna’ ještě více snaží oslovit tady a teď a cestu vpřed."

Jak zní nová píseň naživo, budou moci posluchači okusit ještě letos. Wardruna totiž se svým světovým turné zamíří také do Prahy. Koncert skupina odehraje 21. listopadu ve Foru Karlín.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY