Vesmírný poutník Till Lindemann surfuje v klipu "Übers Meer" vesmírem a čelí vlastnímu konci

27.09.2024 11:39 - Jiří V. Matýsek | foto: se svolením Tilla Lindemanna

Frontman Rammstein Till Lindemann úspěšně buduje svou sólovou kariéru a z velmi povedené loňské řadovky "Zunge" představuje svému publiku nový klip. Kupodivu se tentokrát nejedná o nic kontroverzního, obrazový doprovod ke skladbě "Über Meer" působí docela krotce.

Sledujeme v něm vesmírného poutníka, který se vynořuje zpod hladiny oceánu - kde patrně leží mrtvý - a na raketovém surfu, jenž předtím sloužil jako jeho podvodní máry, míří až do hlubin vesmíru. Zde potkává sám sebe v podobě obrovské, zdánlivě neživé postavy. Sám od sebe se odvrací a odplouvá, ve scéně, která dává vzpomenout na slavnou sekvenci hvězdných bran v Kubrickově filmu "2001: Vesmírná odysea", vstříc ohnivé hvězdě, která jej nakonec zničí.

Režisér Zoran Bihać natočil celý klip v syrové černobílé, a podtrhnul tak výrazné obrazové kvality jednotlivých záběrů. Ačkoliv se centrem veškerého dění stává kosmonaut Till a jeho intimní drama, video působí velkolepým dojmem.

Svůj podíl na tom má i sama mocná skladba, jež obrazy doprovází. Vyrovnává se se ztrátou milované bytosti - "Bez tebe, nechci / jsem poloviční, nemůžu / Bez tebe, nechci / Nejsem" - zpívá Lindemann. Text, který si může přivlastnit prakticky kdokoliv, dostává další rozměr, přečteme-li si dedikaci klipu. Je totiž věnován Thomasi Rothemu, blízkému příteli Tilla Lindemanna a Richarda Kruspeho, který zemřel v roce 2019.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY