Radikální coververze floydovské klasiky "Comfortably Numb" spojila Body Count a Davida Gilmoura

24.09.2024 12:47 - Jiří V. Matýsek | foto: Jan Kuča

Hudební svět už přinesl dlouhou řadu překvapivých spojení umělců z různých žánrů, nicméně stále se může objevit píseň, která pomyslné hranice skutečně maže. Jednou z takových v zásadě nepředstavitelných spoluprací by mohlo být spojení rap-metalových Body Count s Davidem Gilmourem z Pink Floyd. A přece se to stalo, a na světě je velmi překvapivý - pozitivně, nutno napsat - cover floydovského majstrštyku "Comfortably Numb", na němž si Gilmour zopakoval své podle mnohých nejlepší kytarové sólo.

Přesto není výsledek žádnou kopírkou. Ikonické kytarové motivy i melodický refrén zůstaly, sloky ale frontman Ice-T nahradil novým textem. Rapuje tu o stavu Země, ztrátě lidskosti, milionech lidí umírajících ve válkách nebo hlady, každodenním boji o přežití i svém vlastním životě. Kruté dění pozoruje s odstupem, ale se značným osobním zaujetím. Mění se i perspektiva: Nyní to není vypravěč, kdo je tím pohodlně otupělým, je to celý svět, jste to vy. "A pokud existuje nějaký Bůh, musí zvracet," nebere si servítky šestašedesátiletý rapper.

"Verze písně od Body Count je dost radikální, ale ta slova mě opravdu zasáhla," uvedl osmasedmdesátiletý Gilmour v prohlášení k novému uchopení klasické skladby z alba "The Wall". "Udivuje mě, že melodie, kterou jsem napsal téměř před padesáti lety, se vrací s tímto skvělým, novým přístupem. Oni tu píseň znovu učinili aktuální."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY