Z muzikálu se stává "Němý film". Olomoučtí Tak co? mapují v novém singlu drolení vztahu

24.09.2024 17:34 - Jiří V. Matýsek | foto: Lukáš Uchytil

Olomoucká rocková formace Tak co? už nějakou dobu dávkuje své osobité singly a pomalu směřuje k vydání dlouhohrající desky "Ministr nitra". Písní, která se na ní s jistotou objeví, bude novinka nazvaná "Němý film", v níž hostuje zpěvačka Michaela Vitásková.

Song se zrodil ze vzpomínek textaře Davida Hrbka, cesta k povedenému výsledku ovšem nebyla úplně přímočará. "Skladba v této podobě je třetím pokusem o hudební uchopení textu, se dvěma předchozími se skupina neztotožnila, souznění nastalo až u třetího pokusu a v této podobě nahrávka právě vychází," popisují muzikanti. Na výsledku se nakonec podílela celá sestava, finální tvar doladil zvukař Petr Zikmund ze Ziki Records, o němž se Tak co? často zmiňují jako o dalším svém členovi.

"Němý film" v účinné zkratce mapuje rozpad jednoho prosluněného a spokojeného vztahu, který se z radostného muzikálu promění ve vyprázdněný vztah, kde si oba partneři už nemají co říct. Krásně se do textu podařilo otisknout prvotní naivitu vypravěče (o hlavní vokál se postaral frontman Jiří Fetka) a víru ve věčné trvání vztahu a tento barvitě prokleslený obraz vykontrastovat s naopak velmi lapidárně podaným finále se dvěma mlčícími lidmi u stolu.

Do konce roku chystá kapela k vydání ještě dva singly, poslední pak vyšle do světa začátkem ledna 2025 těsně před vydáním samotného alba. To vyjde jen digitálně, několik skladeb z něj produkoval Honza "Ponorka" Ponocný.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY